Θα γίνει η Ελβετία η πρώτη χώρα χωρίς ιατρικές δοκιμές σε ζώα;
Θα γίνει η Ελβετία η πρώτη χώρα χωρίς ιατρικές δοκιμές σε ζώα;

Δημοσιεύθηκε

Ιατρικές δοκιμές σε ζώα και το αν θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται είναι το θέμα που καλούνται να ψηφίσουν οι Ελβετοί.  

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων συγκέντρωσαν αρκετή υποστήριξη για να διοργανώσουν το δημοψήφισμα στη χώρα.

Η Ελβετία είναι μια χώρα που διαθέτει τεράστιο φαρμακευτικό κλάδο.

Περισσότερα από 550.000 ζώα πέθαναν σε εργαστηριακές ιατρικές δοκιμές το 2020 στην Ελβετία, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές. Ο αριθμός περιλαμβάνει 400.000 ποντίκια και αρουραίους, σχεδόν 4.600 σκύλους, 1.500 γάτες και 1.600 άλογα. Τα πρωτεύοντα, οι αγελάδες, οι χοίροι, τα ψάρια και τα πουλιά σκοτώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια και μετά τα πειράματα

«Είναι σκληρό και περιττό να πειραματιζόμαστε σε ζώα και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να αναπτύξουμε φάρμακα χωρίς αυτό». Δήλωσε ο γιατρός Renato Werndli που ξεκίνησε την πρωτοβουλία στο πλαίσιο του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό

Η φαρμακευτική βιομηχανία προειδοποίησε ότι μια τέτοια απαγόρευση θα επηρεάσει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Και ενδεχομένως θα αναγκάσει εταιρείες και ερευνητές να μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό.

“Δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα ζώα για τους δικούς μας εγωιστικούς σκοπούς”, είπε ο Werndli. Και υποστήριξε νέες ερευνητικές μεθόδους.  Όπως τα βιοτσίπ – μικροσκοπικά τσιπ που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς βιοχημικών αντιδράσεων – οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή ή η μικροδοσολογία σε ανθρώπους. Που είναι  πιο αποτελεσματικές από τις δοκιμές σε ζώα.

Ενώ, ο όμιλος Interpharma τόνισε ότι η φαρμακευτική βιομηχανία συνεισφέρει κατά 9% στην ελβετική οικονομία. Και παράγει σχεδόν τις μισές ελβετικές εξαγωγές.

«Η έρευνα για τα φάρμακα, οι κλινικές μελέτες σε νοσοκομεία και η βασική έρευνα σε πανεπιστήμια… δεν θα ήταν πλέον δυνατές», δήλωσε ο CEO της Interpharma, Rene Buholzer.

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν σε μια ενδεχόμενη απαγόρευση δοκιμών σε ζώα και υποστηρίζουν ότι θα είναι το τέλος νέων φαρμάκων.

“Έχετε δει στην εποχή του Covid-19 πόσο σημαντικό είναι να ανακαλύπτουμε νέα εμβόλια, πόσο σημαντικά είναι τα νέα φάρμακα. Και έχουν δοκιμαστεί σε ζώα” Δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Idorsia (IDIA.S), Jean-Paul Clozel.

Η Maries van den Broek του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης διεξάγει έρευνα που εμφυτεύει όγκους σε ποντίκια. Σκοπός της έρευνα είναι να μελετήσει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους  για την καταπολέμηση του καρκίνου.

«Επειδή δεν καταλαβαίνουμε ούτε το 10% των διεργασιών που συμβαίνουν μέσα σε έναν όγκο, είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσουμε μοντέλα υπολογιστή.  Ή κυτταρική καλλιέργεια για να κατανοήσουμε την περίπλοκη βιολογία του καρκίνου», είπε.

Πριν ξεκινήσουν οι επιστήμονες ένα πείραμα σε ζώα, πρέπει να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και η έρευνά τους είναι σημαντική.

“Χρησιμοποιούμε περίπου 750 ποντίκια ετησίως. Όλα πεθαίνουν στο τέλος του πειράματος, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική”, είπε. «Χωρίς αυτό το συγκεκριμένο πείραμα, δεν θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε θεραπείες που σώζουν ανθρώπινες ζωές».

Δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο το 26% των ψηφοφόρων υπέρ της απαγόρευσης και το 68% κατά.

Η Ελβετία διεξάγει δημοψηφίσματα τέσσερις φορές το χρόνο. Κάποιες από αυτές αφορούν τους περιορισμούς της κυβέρνησης για την Covid-19. Άλλα και την έγκριση να παντρεύονται άτομα του ίδιου φύλου.

Ο Werndli είπε ότι η εκστρατεία για το δημοψήφισμα έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τις ιατρικές δοκιμές σε ζώα.

«Ελπίζω να μπορέσουμε τελικά να αλλάξουμε. Και η Ελβετία να είναι ένα θετικό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο για να βοηθήσει να σταματήσει η ταλαιπωρία των ζώων» Δήλωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα