Στη Βάρκιζα των ψαράδων, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Δημοσιεύθηκε

Σας γράφω πλέον από νέα γειτονιά! Μια μετακόμιση μέσα στο κατακαλόκαιρο, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, αλλά το ξεπεράσαμε. Κι ενώ η προσαρμογή σε ένα νέο χώρο και η τακτοποίηση του σπιτιού, δεν είναι απλή υπόθεση, η επαφή με τη νέα γειτονιά γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα! Να σας πω , ότι δεν δυσκολεύτηκα να συνηθίσω εδώ, στη Βάρκιζα, γιατί έχω ήδη μάθει να ζω τα τελευταία χρόνια δίπλα στη θάλασσα και πλέον δεν κάνω χωρίς τη συντροφιά της! Τη θέλω στο κάδρο κάθε χαρούμενης στιγμής! Αλλά και οι λιγότερο όμορφες στιγμές στην καθημερινότητα, αποκτούν άλλη χάρη όταν έχεις για φόντο το απέραντο γαλάζιο! Μπορεί η απόσταση για το κέντρο της Αθήνας να είναι μεγάλη, αλλά η διαδρομή μέχρι τη Γλυφάδα είναι πανέμορφη και αυτό που βλέπεις σε αποζημιώνει.

Εδώ, όλοι κυκλοφορούν όλη μέρα με τα μαγιό, τα μαγαζιά είναι ανοιχτά μέχρι αργά τη νύχτα, όπως τα τουριστικά στα νησιά, θες να τρως όλη μέρα παγωτό και να κάνεις βουτιές μέχρι να πέσει εντελώς ο ήλιος, μου έρχεται να μαγειρεύω και να παίρνω το φαγητό σε τάπερ και να κάθομαι να τρώω στα παγκάκια μπροστά στη θάλασσα! Αν και το σπίτι είναι πολύ κοντά στην παραλία, δεν καταφέραμε να το κάνουμε να έχει και την ανάλογη θέα, οπότε όταν κατεβαίνω για βόλτα δεν μου πάει η καρδιά να γυρίσω σπίτι! Γενικά, η διάθεση σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πιο ανεβασμένη και ξεχνάς εύκολα τυχόν προβλήματα και δυσκολίες. Αν και το χειμώνα ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο το μέρος, ερημικό και μελαγχολικό, σίγουρα όμως θα έχει φυσική ομορφιά! Ξέρετε, οι ένοικοι στην πολυκατοικία μας θα φύγουν το Σεπτέμβριο, έρχονται στην περιοχή μόνο για διακοπές! Δεν είναι αστείο;!

Φυσικά, σε κάθε νέο μέρος που πηγαίνεις, εκτός από το τοπίο και τους ανθρώπους, θες να ανακαλύψεις και τις νοστιμιές του. Έτσι κι εγώ, θέλω να δω ποια ταβερνάκια, ζαχαροπλαστεία και delicatessen αξίζουν την προσοχή μου, ποια θα μπουν στη λίστα με τα αγαπημένα και ποια θα με εμπνεύσουν για νόστιμους πειραματισμούς στο σπίτι! Σας υπόσχομαι να σας κρατώ ενήμερους και να μοιράζομαι μαζί σας όλες τις γευστικές εμπειρίες μου!

Πρώτα από όλα όμως, αξίζει να αναφερθώ στους ψαράδες της Βάρκιζας που κάθε μέρα, μέχρι τις 2 το μεσημέρι πουλούν τα φρεσκότατα ψαράκια και θαλασσινά που έρχονται με τις βάρκες και όλο το σκηνικό θυμίζει τόσο διακοπές που δεν αισθάνομαι καθόλου μελαγχολικά που φέτος δεν θα καταφέρω να φύγω εκτός Αθηνών! Και το σημαντικότερο για μένα, είναι ότι μπορούν να μου τα καθαρίσουν κι όλας!!

Κατέβηκα στην παραλία, αυτοσυστήθηκα, είπα ότι είμαι νέα στη γειτονιά, τους χαμογέλασα, γίναμε φίλοι, πήρα σαρδελίτσα να την κάνω τηγανιτή με 5€ και ξεκίνησα για το σπίτι γεμάτη ενθουσιασμό για τη νέα μου ανακάλυψη! Τόσα χρόνια δεν είχα κοντά μου ένα ψαράδικο και πάντα αγόραζα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά, οπότε όλο αυτό το σκηνικό μου φάνηκε εξαιρετικό, κυρίως γιατί συνδυάζεις τα ψώνια σου με βόλτα στην υπέροχη παραλία της Βάρκιζας!

Τα μικρά ψαράκια μου αρέσει να τα κάνω τηγανιτά, περνώντας τα από μίγμα με αλατισμένο αλεύρι και σιμιγδάλι για να κάνουν τραγανή κρούστα και να τα απολαμβάνω σκέτα, με δροσερή ντοματοσαλάτα! Όμως, στο τελευταίο ΒΗΜΑgourmet, βρήκα πολλές ενδιαφέρουσες συνταγές για μικρά ψαράκια από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη και αποφάσισα τώρα που θα τα έχω φρέσκα τόσο κοντά μου, να τις δοκιμάσω όλες! Η συγκεκριμένη είναι στο περιοδικό με μαριδάκι, αλλά μια χαρά ταίριαξε και τη σαρδελίτσα – φάρμακο, όπως την αποκάλεσε κι ο ψαράς μου!

Σαρδέλες τηγανιτές με βινεγκρέτ φρέσκιας ντομάτας
Υλικά για 2-4 άτομα
1 κιλό σαρδέλες
1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και τριμμένη στον τρίφτη
2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για τη βινεγκρέτ και μπόλικο για το τηγάνισμα
1 κουτ. σούπας λευκό ξύδι, δυνατό
Τρίμμα φέτας ή άλλο λευκό τυρί
Αλάτι/πιπέρι/ εγώ πρόσθεσα και δυόσμο (φρέσκο ψιλοκομμένο ή αποξηραμένο)
1 ματσάκι ρόκα ή αρμύρα, όπως προτείνει ο σεφ

Εκτέλεση:
Αφού τηγανίσετε τα ψαράκια σας, αφήστε τα σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι. Ετοιμάστε τη βινεγκρέτ ανακατεύοντας τη ντομάτα με το ξύδι, αλατοπίπερο, δυόσμο και ελαιόλαδο. Αν θέλετε, βάλτε τη στο ψυγείο να παγώσει και φυσικά μπορείτε να τη διατηρήσετε εκεί για λίγες ώρες, αν θέλετε να απολαύσετε κι άλλες νοστιμιές πιο αργά, το βραδάκι. Θα γινόταν επίσης πολύ νόστιμη, αν προσθέτατε μέσα σε μια σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση. Όσο μείνει στο ψυγείο, οι μυρωδιές θα απελευθερωθούν και η βινεγκρέτ σας θα γίνει ακόμα πιο λαχταριστή. Και μην περιοριστείτε στο να την αξιοποιήσετε μόνο στα ψαράκια σας. Βάλτε τη σε μπρουσκέτες, στα κεφτεδάκια, ακόμα και στις τηγανιτές πατάτες! Η φρέσκια ντομάτα το καλοκαίρι είναι «κολλάει» παντού! Στο σερβίρισμα της σαρδελίτσας τώρα, βάλτε σε μια πιατέλα μπόλικη βινεγκρέτ, σκορπίστε τα φύλλα ρόκας, ακουμπήστε όμορφα επάνω τα ψαράκια σας και ολοκληρώστε με το τρίμμα φέτας. Κάποτε έλεγαν ότι το ψάρι δεν ταιριάζει με το τυρί, όμως καλοκαίρι σημαίνει ελευθερία, να μην ακολουθείς κανένα κανόνα, να μην καταπιέζεσαι και να απολαμβάνεις ό,τι νοστιμιά θες χωρίς περιορισμούς!!

eating-around

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα