Σε διαστημική αποστολή συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Σε διαστημική αποστολή συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Δημοσιεύθηκε

Διαστημική αποστολή προετοιμάζει η NASA σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) προετοιμάζει με στόχο την επίτευξη τηλεπικοινωνιών σε τεράστιες αποστάσεις, χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία οπτικού λέιζερ.

Η ελληνική συμμετοχή σε αυτή τη διαστημική αποστολή περιλαμβάνει το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, τα δύο ευρωπαϊκά τηλεσκόπια που συμμετέχουν στην διαστημική αποστολή ανήκουν στο Αστεροσκοπείο Χελμού και το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, τα οποία βοηθούν στην υλοποίηση της περίπλοκης αποστολής.

Η διαστημική αποστολή αφορά τη διαστημική συσκευή Psyche, η οποία εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

Η Psyche θα ταξιδέψει προς τον αστεροειδή 16 Psyche, έναν αστεροειδή πλούσιο σε μέταλλα, σε απόσταση περίπου 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, περίπου διπλάσια της απόστασης Γης-Ήλιου.

Αυτή η αποστολή έχει σκοπό να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία του πλανητικού μας συστήματος.

Και αντιπροσωπεύει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ του ΙΑΑΔΕΤ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τον Ευρωπαϊκό και τον Αμερικάνικο Οργανισμό Διαστήματος, ενισχύοντας την ικανότητα των επιστημόνων να συμμετέχουν σε σημαντικές αποστολές διαστημικής έρευνας.

Στο πλαίσιο της αποστολής της NASA σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), θα εγκατασταθεί ένας ειδικός δέκτης στο τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος” του Αστεροσκοπείου Χελμού.

Αυτός ο δέκτης θα συλλέγει τη δέσμη λέιζερ που αποστέλλεται από τη διαστημική συσκευή “Psyche”. Το “Αρίσταρχος” είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στα Βαλκάνια και ένα από τα μεγαλύτερα στην ηπειρωτική Ευρώπη, και είναι έτοιμο να ανιχνεύει αμυδρά σήματα από μακρινά αστρικά αντικείμενα καθώς και από τα λέιζερ των δορυφόρων.

Επίσης, στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου θα εγκατασταθεί ένας ειδικός λέιζερ που θα αποστέλλει τη δέσμη του στη διαστημική συσκευή “Psyche”.

Στη συνέχεια, πέρα από το 2024, θα τοποθετηθεί ειδικός εξοπλισμός στον Χελμό και το Κρυονέρι, και αναμένεται να πραγματοποιηθούν οπτικές ζεύξεις με την απομακρυσμένη διαστημική συσκευή μέχρι το 2025.

Η συμμετοχή αυτή αντιπροσωπεύει σημαντική συνεργασία και τεχνολογική εξέλιξη, καθώς οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο αυτής της αποστολής θα ενδυναμώσουν τις ευρωπαϊκές επιστημονικές και τεχνολογικές ικανότητες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και των οπτικών/κβαντικών τεχνολογιών.

Επίσης, ανοίγουν προοπτικές για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα, ενισχύοντας τη σημαντική ρόλο του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη διεθνή διαστημική κοινότητα.

Τέλος, το πρόγραμμα Scylight της ESA, στο οποίο συμμετέχει το “Αρίσταρχος,” ανοίγει έναν νέο ορίζοντα στον τομέα των επικοινωνιών, βελτιώνοντας την ασφάλεια και την ταχύτητα των δορυφορικών επικοινωνιών και παρέχοντας νέες υπηρεσίες σε διάφορους τομείς, όπως την έρευνα και διάσωση καθώς και σε έκτακτες περιπτώσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα