Αφιέρωμα έκθεση στη δημιουργό των Moomin
Αφιέρωμα έκθεση στη δημιουργό των Moomin

Δημοσιεύθηκε

Η Τούβε Γιάνσον είναι γνωστή για το πολυσύνθετο έργο της και την πολυδιάστατη δημιουργική της πορεία, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών χαρακτήρων των Moomin

Γεννήθηκε το 1914 και πέθανε το 2001, ως μια διάσημη Φινλανδή συγγραφέας, ζωγράφος, και εικονογράφος. Είναι κυρίως γνωστή ως δημιουργός των δημοφιλών χαρακτήρων των Moomin, μιας φανταστικής φυλής πλασμένης στον κόσμο των παιδιών, αλλά το έργο της απλώνεται πολύ πέρα από αυτό.

Άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική στο Παρίσι, αλλά σύντομα εγκατέλειψε την École des Beaux-Arts και δημιούργησε ένα μικρό στούντιο, επιδιώκοντας την αναγνώριση ως ζωγράφος.

Αν και αντιμετώπισε προκλήσεις, το έργο της σε αυτόν τον τομέα ήταν σημαντικό και ακολούθησε τις εξελίξεις της ζωγραφικής του 20ού αιώνα, πειραματιζόμενη με διάφορα ρεύματα.

Εκτός από τη ζωγραφική, η Γιάνσον ήταν επίσης αξιοσημείωτη ως συγγραφέας. Έγραψε μυθιστορήματα, ποιήματα, και θεατρικά έργα για το ραδιόφωνο. Το έργο της αντλεί θέματα από την φύση, τη φιλία, και την ανθρώπινη ψυχολογία.

Ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της Τούβε Γιάνσον ήταν η ανοικτή της ομοφιλοφιλία και η ειρηνιστική της κλίση.

Ζούσε σε μια εποχή όπου οι κοινωνικές νόρμες ήταν πολύ διαφορετικές από τις δικές της πεποιθήσεις, και όμως δεν απομακρύνθηκε από αυτές.

Η τέχνη της αντικατοπτρίζει αυτήν την περίοδο αναζήτησης για ειρήνη και αυτοπραγμάτωση.

Η έκθεση “Houses of Tove Jansson” που πραγματοποιείται στο Παρίσι, στην οδό Avenue Foch, είναι μια σημαντική ευκαιρία να εξερευνήσετε το έργο και την κληρονομιά της Τούβε Γιάνσον.

Στους πέντε ορόφους της έκθεσης, οι επισκέπτες θα βρουν όλα όσα σχετίζονται με τη Γιάνσον: την καλλιτέχνιδα, τη συγγραφέα, και την ανεξάρτητη πνευματική της φύση. Επιπλέον, σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως οι Emma Kohlmann, Ida Ekblad, και Vidya Gastaldon έχουν συμβάλει στην έκθεση με νέα έργα που εμπνέονται από την κληρονομιά της Γιάνσον.

Η έκθεση επίσης αναδεικνύει τον ρόλο του αρχιπελάγους όπου η Γιάνσον πέρασε τα καλοκαίρια της για περίπου 30 χρόνια.

Αντικείμενα από την καθημερινή ζωή της παρουσιάζονται, συμπεριλαμβανομένης μιας χειροποίητης σημαίας Moomin που κυμάτιζε πάνω από την αγροικία της σε ένα νησάκι.

Η έκθεση πραγματικά ανακτά τους φυσικούς χώρους που είχαν σημασία για τη Γιάνσον, αντικατοπτρίζοντας την ειρηνική της φύση και την οικολογική άποψη. Ενώ, ολοκληρώνεται στις 29 Οκτωβρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα