Οι ακραίοι καύσωνες επηρεάζουν τον ελληνικό τουρισμό;
Οι ακραίοι καύσωνες επηρεάζουν τον ελληνικό τουρισμό; Κατερίνα Σταματελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

Οι ακραίοι καύσωνες και η κλιματική αλλαγή ή κλιματική κρίση έχουν αρχίσει να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό

Και μπορεί η Ελλάδα να είναι διάσημη για τον ήλιο και τις παραλίες της, όμως, για πόσο καιρό ακόμα αυτό το δίπτυχο θα είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα;

Οι ακραίοι καύσωνες και η κλιματική κρίση είναι εδώ και συμβάλουν στην αναθεώρηση των προτιμήσεων των ταξιδιωτών.

Με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου μπορεί να απολαύσει κάποιος τις διακοπές του;

Ενώ και οι πυρκαγιές και οι καταστροφικές τους συνέπειες εντείνουν το πρόβλημα ακόμα περισσότερο και κάνουν τον ελληνικό τουρισμό πιο ευάλωτο.

Σύμφωνα με έκθεση του European Travel Commission, ο αριθμός των Ευρωπαίων τουριστών που επιλέγουν προορισμούς στη Μεσόγειο έχει μειωθεί κατά 10%.

Κύριος λόγος αυτής της μείωσης είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα (ακραίοι καύσωνες, πυρκαγιές κλπ)

Ενώ,  όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν να ταξιδέψουν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αύξηση 5%

Αυτό αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ευαισθησία των ταξιδιωτών στον κλιματικό κίνδυνο και τη σημασία της κλιματικής αλλαγής στις επιλογές τους για διακοπές.

Αν και οι οικονομικοί παράγοντες εξακολουθούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αποφάσεις των ταξιδιωτών, η ευαισθησία στην κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο τις ταξιδιωτικές επιλογές.

Η Ισπανία παραμένει ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους ταξιδιώτες, με το 8% να προγραμματίζει διακοπές εκεί. Ακολουθεί, η Γαλλία (7%), η Ιταλία (7%), η Ελλάδα (5%) και η Κροατία (5%).

Όμως,  οι μεσογειακοί προορισμοί έχουν σημειώσει μείωση 10% στους επισκέπτες.  Αντίθετα, προορισμοί όπως η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Δανία παρουσιάζουν αύξηση δημοτικότητας.

Στοιχεία που δείχνουν ότι περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν λιγότερο πολυσύχναστους προορισμούς και πιο ήπιες θερμοκρασίες. Γιατί μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το θέμα του υπερτουρισμού στους περισσότερους προορισμούς.

Το θέμα είναι πώς ο ελληνικός τουρισμός θα προσαρμοστεί στο νέο κλιματικό περιβάλλον. Και πότε θα ενσωματώσει ουσιαστικά, καλύτερες πρακτικές βιωσιμότητας. Και μπορεί πολλοί να μιλάνε για επέκταση της τουριστικής περιόδου, λόγω κλιματικής κρίσης, όμως πόσες νησιωτικές περιοχές είναι έτοιμες γι’ αυτό;

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα