Κλιματική κρίση: Το θερμικό στρες απειλεί την υγεία

Κλιματική κρίση: Το θερμικό στρες απειλεί την υγεία

Το θερμικό στρες είναι η νέα απειλή για την ανθρώπινη υγεία από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που αλλάζει τον κόσμο.

θερμικό στρες λόγω καύσωνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα οι συνεχόμενοι καύσωνες εντείνουν το θερμικό στρες που ως το τέλος του αιώνα θα είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Ρεκόρ αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 αν δεν ελεγχθεί η κλιματική αλλαγή.  

Ακόμα και αν τελικά επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού οι καυτές μέρες  θα αυξηθούν τρεις έως δέκα φορές.

Και οι συνέπειες θα είναι έντονες στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Κίνα και σε άλλες χώρες με μέσο γεωγραφικό πλάτος. Στις τροπικές περιοχές οι  μέρες με υψηλό θερμικό στρες μπορεί να διπλασιαστούν έως το 2100.

Δυσοίωνες προβλέψεις για τον Ισημερινό που θα είναι δύσκολο να εργάζεται κανείς σε εξωτερικούς χώρους πάνω από τις μισές μέρες του έτους. Αυτό υπολογίζεται να συμβεί έως το 2100

Η μελέτη εξετάζει μελλοντικά σενάρια με βάση συνδυασμό θερμοκρασίας αέρα και υγρασίας, γνωστό ως δείκτη θερμότητας ή δυσφορίας (heat index). Ο δείκτης  υπολογίζει την επίπτωση στο ανθρώπκλιμαινο σώμα, άρα και στην υγεία.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ορίζει ως «επικίνδυνο» τον δείκτη όταν φτάνει τους 39,4 βαθμούς Κελσίου. Από τους 51 βαθμούς και πάνω ορίζεται  «υπερβολικά επικίνδυνο» όριο για την ανθρώπινη υγεία.

Αν οι εκπομπές άνθρακα παραμείνουν εκτός ελέγχου έως το 2100, το σενάριο γίνεται τρομακτικό όσον αφορά τις συνέπειες του. Απλά φανταστείτε 30 έως 40 μέρες κάθε χρόνο με υπερβολικά επικίνδυνο θερμικό όριο

Αν η άνοδος της θερμοκρασίας ανέβει τρεις βαθμούς οι περισσότερες μέρες του χρόνου θα είναι ζεστές και υγρές σε πολλές περιοχές.  Ενώ η κατάσταση στις τροπικές χώρες θα είναι ακόμα χειρότερη με ζεστές μέρες μπορεί και για ένα εξάμηνο.

Με βάση αυτό το σενάριο, 5,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία, στην υποσαχάρια Αφρική και στην Αραβική χερσόνησο θα εκτίθενται σε υπερβολικά επικίνδυνη ζέστη για τουλάχιστον 15 μέρες του έτους έως το τέλος του αιώνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
MetaWeek 2022: To metaverse και το Web3 στο Ντουμπάι, Κατερίνα Σταματελοπούλου
Prev MetaWeek 2022: To metaverse και το Web3 στο Ντουμπάι
Next Οι δορυφόροι της SpaceX θα συνδέσουν απομονωμένα μέρη
Οι δορυφόροι της SpaceX θα συνδέσουν απομονωμένα μέρη