Οδηγός διατροφής για την «Μεγάλη Εβδομάδα» και το «Πάσχα»! της Ευαγγελίας Ζευκιλή

Δημοσιεύθηκε

Αποτοξινωθείτε, βρείτε τη χαμένη σας ενεργητικότητα και ξεφορτωθείτε εκείνα τα παραπανίσια κιλά, που δεν λένε με τίποτα να φύγουν. Όχι, όμως, με νηστεία αλλά με σωστή νηστίσιμη διατροφή.


Η νηστεία, κρύβει τα δικά της εμπόδια και πολλές παγίδες. Αν τρώτε νηστίσιμα και δεν προσέξετε το μέγεθος της μερίδας, θα αποδειχτούν μάταιες, η στέρηση και η καλή θέληση μαζί. Για παράδειγμα, μια μερίδα φασολάκια, δεν είναι απαραίτητα διατροφικά «αθώα» αν δεν γνωρίζετε, την περιεκτικότητά της σε λάδι αλλά και την ποιότητά της.

Και επειδή, ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει τις υψηλά θερμιδικές τροφές για να ρυθμίσει ανάλογα την όρεξή του, εύκολα ένα υγιεινό και θρεπτικό γεύμα, όπως είναι οι αγκινάρες αλά πολίτα, μπορεί να καταλήξει ο χειρότερος εχθρός της σιλουέτας αλλά και της ευεξίας σας.

Μια άλλη συνηθισμένη παγίδα, είναι να νιώθετε ότι κατά την διάρκεια της σαρακοστής είστε σε τιμωρία. Θυμηθείτε ότι κάνεις δεν σας επέβαλε την νηστεία. Μόνοι σας το αποφασίσατε και μόνοι σας θα το υποστείτε. Οπότε, το να μπείτε σε κατάσταση αναμονής για την Κυριακή του Πάσχα και να ονειρεύεστε λίγο τα τσουρέκια, λίγο τα τσιμπολογήματα της σούβλας είναι λάθος και θα σας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε υπερφαγία (κοινώς θα τρώτε ό,τι βρεθεί μπροστά σας) και ύστερα σε δίαιτες express!!!

Σαρακοστή, σημαίνει αυτοσυγκράτηση, λιτότητα και νοστιμιές απλές, αλλά και μια καλή ευκαιρία για «φυσική» αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κατ’ επέκταση από κορεσμένα λίπη και μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης. Αυτό συμβάλλει, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού σας προφίλ, στην μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, μέσα από την μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αλλά και απώλεια βάρους, αν προσεχθεί το μέγεθος της μερίδας.

Τι πρέπει να προσέξουμε τις ημέρες του Πάσχα
1. H κατανάλωση αρκετής ποσότητας σαλατικών, θα προκαλέσει ένα σημαντικό αίσθημα κορεσμού, λόγω των φυτικών ινών και θα εμποδίσει τις μεγάλες ποσότητες στα κυρίως γεύματα. Ένα καλό tip είναι να αρχίσετε το γεύμα σας, με μια λαχταριστή σαλάτα πριν το κυρίως πιάτο.
2. Μετριάστε το λάδι και τις ελιές. Αν και αποτελούν μια σημαντική πηγή καλών λιπαρών, που είναι ωφέλιμα για την υγεία και ιδίως για την καρδιά, δεν παύουν να προσφέρουν θερμίδες.
3. Τα θαλασσινά, είναι μια πολύ καλή πηγή φωσφόρου, σιδήρου και βιταμινών Β. Ακόμα και αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, μπορείτε να τα καταναλώνετε πάντα με μέτρο (100-150 γραμ. ημερησίως είναι η συνιστώμενη πρόσληψη) μιας και η ενδογενής χοληστερόλη που παράγει ο οργανισμός σας, δεν επηρεάζεται από την χοληστερόλη των τροφών.
4. Προσοχή στα πολλά φρούτα. Η υπερκατανάλωσή τους, (2-3 μερίδες φρούτα είναι η διατροφική σύσταση) θα επιφέρει απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και αμέσως μετά, απότομη μείωση (αντιδραστική υπογλυκαιμία) με αποτέλεσμα, να πεινάσετε πιο γρήγορα, κάτι που βέβαια επιθυμείτε διακαώς να αποφύγετε. Προτιμήστε να συνδυάσετε 1 φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς ή με νηστίσιμο τυρί(σόγιας), για να αποφύγετε τα χειρότερα.
5. Προσοχή στις μεγάλες μερίδες. Θα σας το ξαναπούμε: είναι από τις περιπτώσεις που το μέγεθος μετράει. Το ότι μετριάσατε το λάδι στα νηστίσιμα φαγητά, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώσετε μια τεράστια μερίδα.
6. Φροντίστε να έχετε τακτικά γεύματα, για εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στον οργανισμό σας. Τα συχνά και μικρά γεύματα, θα μειώσουν την ανάγκη για γλυκό και για μεγάλες μερίδες, στα κυρίως γεύματα.
7. Προσοχή στα πασχαλιάτικα και στα νηστίσιμα γλυκά. Ο χαλβάς και το τσουρέκι είναι από τις κύριες πηγές υδατανθράκων και λίπους, γι’ αυτό προτιμήστε μικρές μερίδες (μέχρι 100 γραμ.) και καταναλώστε αμέσως μετά ένα ρόφημα χωρίς ζάχαρη(τσάι) για να “απεξαρτηθείτε” από την γεύση τους.
8. Μην τρώτε όρθιοι η μπροστά από τηλεόραση, ακόμα και όταν καταναλώνετε τα σνακ σας. Το να καταναλώσετε 1 μικρό κομμάτι χαλβά μπροστά από την τηλεόραση ή όρθιοι, είναι μια συνήθης λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά. Έρευνες έχουν δείξει, ότι άτομα που έχουν υποπέσει σε αυτό το ατόπημα, σπανίως θυμούνται αν και τι έχουν φάει. Τα μικρογεύματα και κυρίως τα γλυκά, αποδίδουν και αυτά θερμίδες, οπότε δώστε την πρέπουσα σημασία και σε αυτά, σαν να επρόκειτο για ένα κανονικό γεύμα.
9. Το κόκκινο κρέας, το συκώτι και τα εντόσθια, όπως και τα αυγά και τα τυριά την ημέρα του Πάσχα, είναι από της κύριες πηγές λίπους και χοληστερόλης. Προσπαθήστε να καταναλώσετε το κρέας (αρνί/κατσίκι/κοτόπουλο) χωρίς πέτσα, επιλέξτε τυρί χαμηλών λιπαρών και φυσικά (το επαναλαμβάνουμε), επιλέξτε μικρές μερίδες.
10. Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα. Η φυσική δραστηριότητα συνδυαστικά με την νηστεία, θα σας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ευεξία.
Θυμηθείτε λοιπόν, ότι η νηστεία είναι απλά ένα πολύ μικρό διάλειμμα, από τις τοξίνες και τα λιπαρά.

Καλό Πάσχα!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα