Μελωμένη καρπουζόπιτα από τη Μήλο, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Δημοσιεύθηκε

Πριν μερικά χρόνια, άνοιξα την τηλεόραση και είδα τον αγαπημένο μου Ηλία Μαμαλάκη με φόντο το απέραντο γαλάζιο! Από κάτω, υπήρχε ένα πλαίσιο και έγραφε ”Καρπουζόπιτα Μήλου”!! Μα πώς γίνεται – λέω εγώ η ξανθιά – να φτιάχνουν καρπουζόπιτα με μήλα; Διάβασα την καρτέλα με τα υλικά, πουθενά τα μήλα, ώσπου ξύπνησε η μελαχρινή μέσα μου και κατάλαβα ότι βρισκόντουσαν στην όμορφη Μήλο! Το είπανε κιόλας οι άνθρωποι μετά από λίγο και έτσι δεν χωρούσε αμφιβολία περί τούτου!

Δεν έχω πάει στη Μήλο, αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα! Κράτησα, ευτυχώς, εκείνη τη συνταγή και φοβόμουν πάντα να τη φτιάξω, αλλά τώρα που έχω τόσους φίλους (εσάς) να τραπεζώσω, δεν μπορώ άλλο πια να το καθυστερώ! Όλο τα ίδια και τα ίδια θα σας σερβίρω;

Πρόκειται για μια πολύ πρωτότυπη γεύση που με ξάφνιασε ευχάριστα! Το σπίτι -κλασικά- μοσχοβόλησε κανέλα και μέλι και ανυπομονούσα να βγει από τον φούρνο! Τη γεύτηκα ζεστή-ζεστή, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου είναι ακόμα καλύτερη! Λένε ότι συνοδεύεται εξαιρετικά με παγωμένη ρακή.

Υλικά για ένα στρογγυλό ταψί (γύρω στα 8 κομμάτια)

1/2 καρπούζι (αν είναι μεγάλο)
2 κουτ. ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή)
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι μέλι
σουσάμι και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Θέλει υπομονή όσο ξεσποριάζουμε το καρπούζι, μην φάει κανένας δύστυχος τα κουκούτσια! Βάλτε την ψίχα του καρπουζιού σε ένα σουρωτήρι, στο οποίο από κάτω έχετε στερεώσει μία μεγάλη κατσαρόλα. Πατήστε με τα χέρια σας το καρπούζι, ώστε να φύγουν τα υγρά του και να γίνει όλο μία ενιαία μάζα. Το χυμό από κάτω, βάλτε τον στο ψυγείο και πιείτε τον το βραδάκι στο μπαλκόνι με πολλά παγάκια και λίγο ρούμι μέσα!!
Ανακατέψτε την ψίχα του καρπουζιού με τη ζάχαρη, το μέλι και το αλεύρι μέχρι να ενωθούν καλά όλα μαζί. Λαδώστε ένα ταψί και πασπαλίστε το με κανέλα και σουσάμι. Ρίξτε το μίγμα του καρπουζιού και από πάνω ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με λίγο ακόμα κανέλα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ωρίτσα και στη συνέχεια βγάζετε το ταψί προσεκτικά και σκορπάτε επάνω στην πίτα το σουσάμι. Αφήνετε άλλο ένα τέταρτο να ψηθεί και να κάνει μία όμορφη κρούστα.

Σε κάποια γενέθλιά μου, παλαιότερα, είχαμε πάρει ένα μεγάλο καρπούζι, το είχαμε ανοίξει στη μέση και βάλαμε τα κεριά πάνω στην ψίχα του καρπουζιού! Ήταν πολύ πιο όμορφο από κάθε τούρτα! Όταν έσβησα τα κεριά, βγάλαμε την ψίχα του, το γεμίσαμε με ρούμι, παγάκια, δυόσμο και κομμάτια lime! Το αφήσαμε να παγώσει, το γεμίσαμε καλαμάκια και απολαύσαμε το καλύτερο ποτό του κόσμου! Όλο το άρωμα του καρπουζιού σε συνδυασμό με το ρούμι έδιναν μοναδική γεύση!! Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε ότι έχω γίνει κι εγώ ”πίτα” από το καρπουζοποτό!

HPIM2849

eating-around

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα