Η μπερλουσκονική τηλεόραση τα δείχνει όλα, του Βαγγέλη Γεωργίου

Δημοσιεύθηκε

Shaping the future of AI: Το ετήσιο συνέδριο του Digital World Summit Greece, στις 28 Μαΐου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών

Shaping the future of AI: Το ετήσιο συνέδριο του Digital World Summit Greece, στις 28 Μαΐου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών

Το Digital World Summit Greece, η εθνική πλατφόρμα διαλόγου για τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και του

Διαβάστε περισσότερα...

«Βάλτε στα βυζάκια τους μπόλικο make up και δείξτε τα στην τηλεόραση». Ήταν μερικές από τις ιδέες του Σίλβιο για τη νέα ιταλική τηλεόραση. Πλέον βαριόταν τον τομέα των κατασκευών καθότι δεν ανταποκρινόταν στην ταχύτητα που απαιτούσε ο ίδιος να υλοποιεί τις επιχειρηματικές του ιδέες και επικεντρώθηκε στην τηλεόραση, στην οποία κάτι που θα «σκαρφιζόταν το πρωί θα αποτυπωνόταν στην οθόνη το βράδυ». Η νέα τηλεοπτική δύναμη θα ήταν η Mediaset του κυρίου Σίλβιο.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 στην Ιταλία μπορούσες να κάνεις ζάπινγκ μόνο σε τρία κανάλια(RAI 1, RAI 2, RAI 3). Ώσπου το 1976 το Συνταγματικό Δικαστήριο επέτρεψε την ανάπτυξη ιδιωτικών σταθμών περιορίζοντάς τα όμως να εκπέμπουν μόνο τοπικά, αφήνοντας την εθνική προβολή στο RAI. Ο ταλαντούχος κύριος Σίλβιο όμως έκανε την κίνηση ματ.

Εκμεταλλευόμενος την έλλειψη αντιμονοπωλιακής ρήτρας που απαγόρευε τη κατοχή πολλών σταθμών από ένα άτομο, αγόρασε αρκετά επαρχιακά κανάλια στα οποία θα φρόντιζε να παίζει το ίδιο πρόγραμμα με διαφορά λίγων λεπτών. Με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με το νόμο τα κανάλια του θα έπαιζαν διαφορετικό θέμα κάθε φορά. Το άλλο ρεμάλι των ιταλικών 80s Μπετίνο Κράξι, πρωθυπουργός της Ιταλίας τότε, προστάτευε το κουμπαράκι του κωλυσιεργώντας την ψήφιση ενός αντιμονοπωλιακού νόμου αφήνοντας έτσι την εταιρεία του Σίλβιο να λειτουργεί νομότυπα, απολαμβάνοντας ο ίδιος σε αντάλλαγμα την τηλεοπτική προβολή του κόμματός του.

To 1979 o Μπερλουσκόνι ίδρυσε τη Publitalia, έναν εν δυνάμει διαφημιστικό κολοσσό καθότι σκέφτηκε να προσφέρει σε χιλιάδες εταιρείες που ήθελαν να προωθήσουνε τα προϊόντα τους, ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας με αναρίθμητες διαφημίσεις. Μέχρι το 1984 η Mediaset είχε εξαγοράσει τους σημαντικότερους ανταγωνιστικούς τηλεοπτικούς σταθμούς Rete4 και Italia1. Από κει και πέρα η Ιταλική και εν συνεχεία ευρωπαϊκή τηλεόραση θα άλλαζε ριζικά.

Ο Σίλβιο ήξερε ότι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των Ιταλών δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τα «ξενέρωτα» και ποιοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα των RAI. Επιχείρησε έτσι να κερδίσει τους τηλεθεατές προβάλλοντας οτιδήποτε θα προκαλούσε εντυπωσιασμό, στύση και πάνω απ’ όλα πάθος για υλική ευημερία και υπερκατανάλωση. Συνεπώς χειρίστηκε με τέτοιο τρόπο τα κανάλια του ώστε το καθένα να κερδίσει το δικό του target group. Το Italia 1 τράβηξε τις μικρές ηλικίες με πρωτότυπα για την εποχή παιδικά προγράμματα, τo Rete 4 μαγνήτιζε σπιτονοικοκυρές και ηλικιωμένους με Santa Barbara, Δυναστεία και άλλα τέτοια σαπουνοσκούπιδα, ενώ το οικογενειακό Canale 5 το γούσταραν μικροί και μεγάλοι για τα σίριαλ και τα ματσάκια.

Οι άντρες αποχαυνώνονταν από τα δίμετρα πόδια των μοντέλων των πρωτότυπων reality shows. Το τηλεπαιχνίδι «Colpo Grosso» των 80s, με καλλονές να αφαιρούνε αισθησιακά τα ρούχα τους, ήταν το πρώτο στο είδος του παγκοσμίως κάνοντας την προστυχιά τέχνη.

Τα ντοκιμαντέρ του συντηρητικού RAI δεν είχανε καμία ελπίδα απέναντι σε τέτοια προγράμματα, αφήνοντας τη Mediaset να κερδίσει το 60% του τηλεοπτικού κοινού, ασκώντας η τελευταία τέτοια πλύση εγκεφάλου στο κοινό, που οποιαδήποτε νομική απόπειρα κάποιων εισαγγελέων να φιμώσουν τα κανάλια της, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Το χειρότερο ήταν ότι το κοινό αυτό, ήταν ταυτόχρονα και ψηφοφόροι… τα άσχημα τώρα αρχίζουν.

Banner greeklish

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα