Κάμαλα Χάρις: Η υποψήφια αντιπρόεδρος με τις ιστορικές πρωτιές

Δημοσιεύθηκε

Η Κάμαλα Χάρις είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα από την πλευρά του πατέρα της και Ινδή από την πλευρά της μητέρας της,  που είναι υποψήφια για τη θέση της αντιπροέδρου στις αμερικανικές εκλογές.

Ο θηλυκός Ομπάμα, όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί,  γεννήθηκε το 1965 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, από Τζαμαϊκανό πατέρα ενώ η μητέρα της κατάγεται από το Ταμίλ της Ινδίας. Είναι νομικός και το 2010 εξελέγη γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, η πρώτη μαύρη κορυφαία εισαγγελέας στην ιστορία της πολιτείας και η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε σε αυτήν τη θέση. Το 2016, εξελέγη η δεύτερη μαύρη γυναίκα και η πρώτη Ινδό-αμερικανή που υπηρέτησε ποτέ στη Γερουσία των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν την χαρακτήρισε άφοβη μαχήτρια  και μια από τους καλύτερους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας. Ένα άλλο σημαντικό ατού της Χάρης είναι ότι έχει ισχυρές διασυνδέσεις τόσο στην ελίτ αλλά και στους ψηφοφόρους χαμηλού εισοδήματος, στην Καλιφόρνια, όπου μένει με τον άντρα της και τα 2 παιδιά της.

Το όνομα της σημαίνει ανθός λωτού που είναι σημαντικό σύμβολο στον ινδικό πολιτισμό

Σε μια εποχή όπου η Αμερική ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις τόσο με τον Covid-19 αλλά και με τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις,  η επιλογή της Χάρης, δίνει στους  δημοκρατικούς ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό τόσο στην γενεαλογική ποικιλομορφία της υποψήφιας αντιπροέδρου, αλλά και στην προοπτική που όπως φαίνεται θέλουν οι δημοκρατικοί να εξελιχθεί το κόμμα τους, για να αντικατοπτρίζει κάτι νέο, διαφορετικό και κοσμοπολίτικο.  Οι μαύροι ψηφοφόροι είναι η κινητήρια δύναμη του Μπάιντεν και θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικοί στην μάχη για τον λευκό Οίκο απέναντι στον Τράμπ.  Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 το 98% των μαύρων γυναικών ψήφισαν τη Χίλαρι Κλίντον ενώ και η Ινδική κοινότητα στην Αμερική είναι σημαντική δεξαμενή ψήφων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα την είχε χαρακτηρίσει την πιο όμορφη εισαγγελέα της Αμερικής

Η 55άχρονη Κάμαλα Χάρις διατηρεί ένα πολύ δυναμικό προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου αναδεικνύει έντονα τις κοινωνικές ανισότητες, τις φυλετικές διαφορές, αλλά και την γυναικεία υπόσταση στην σύγχρονη εποχή.  Χαρακτηριστικά στη σελίδα της στο facebook δηλώνει: «Πιστεύω σε μια Αμερική όπου η οικονομία λειτουργεί για τους εργαζόμενους, όπου η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση είναι θεμελιώδη δικαιώματα και όπου αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων – ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, πώς μοιάζουν ή πώς προσδιορίζονται. Αυτή είναι η Αμερική για την οποία είμαι έτοιμη να πολεμήσω»

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα