Η ξαφνική εξασθένηση σε ένα από τα πιο φωτεινά αστέρια του Γαλαξία, που ονομάζεται Betelgeuse, προβλημάτισε τους αστρονόμους που θεωρούν ότι οφείλεται σε ένα σύννεφο σκόνης που εκλύεται από την επιφάνειά του.
Το αστέρι, που αποτελεί μέρος του αστερισμού του Ωρίωνα, άρχισε να χάνει τη φωτεινότητα του τον Οκτώβριο του 2019, με ορισμένους εμπειρογνώμονες να πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια έκρηξή σουπερνόβα.
Όμως, οι ερευνητές που εργάζονται με το τηλεσκόπιο Hubble έχουν τώρα μια πιο καθαρή εικόνα, βλέποντας ότι το πλάσμα του superhot εκλύεται από την επιφάνεια του αστεριού, ψύχεται στα εξωτερικά στρώματα της ατμόσφαιρας και τελικά μετατρέπεται σε σκόνη. Οι ερευνητές, δημοσίευσαν τα ευρήματα τους λόγω στο «The Astrophysical Journal», ενώ δήλωσαν ότι δεν ήταν σίγουροι για την τελική αιτία του φαινομένου.
Ο Betelgeuse, είναι σχεδόν 1.000 φορές το μέγεθος του Ήλιου, απέχει 725 έτη φωτός από τη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι το γεγονός που τώρα παρατηρούν οι αστρονόμοι από το τηλεσκόπιο, συνέβη στις αρχές του 14ου αιώνα.
Ο Μπετελγκέζ, που έχει χαρακτηριστεί ως ερυθρός υπεργίγαντας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους και λαμπρότερους αστέρες του ουρανού. Η διάμετρός του είναι τόσο μεγάλη που αν βρισκόταν στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος, η επιφάνειά του θα έφτανε μέχρι την τροχιά του Δία, «καταπίνοντας» όλους τους εσωτερικούς πλανήτες. Η διάμετρός του είναι περίπου 1180 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.