Η προέλευση των baby carrots

Δημοσιεύθηκε

2432079270_b9072baf23_z

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού κυκλοφορεί μια ποικιλία καρότων που ονομάζεται baby carrots. Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει «μικρά καρότα», αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για καρότα, ούτε για συγκεκριμένη βιολογική ποικιλία του δημοφιλούς λαχανικού που συνοδεύει τον Bugs Bunny και το καλοκαιρινό μαύρισμα.
Το καρότο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, φολικά οξέα, βιταμίνη Α και Β, και γι’ αυτό έχει συνδεθεί άρρηκτα με την υγιεινή διατροφή, ενώ στην Αρχαία Ελλάδα έφερε το όνομα «σταφλίνος» και ήταν γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Προς τιμή της, η αμερικανική κουλτούρα έχει ενσωματώσει το αφγανικής προέλευσης λαχανικό στο lunchbox των μαθητών, δηλαδή στο γεύμα που ετοιμάζεται κάθε πρωί στο σπίτι και καταναλώνεται στο σχολείο κατά το μεσημέρι.

Επειδή, λοιπόν, κάποιος σκέφτηκε ότι τα μικρά παιδιά χρειάζονται «μικρά καρότα», εκμεταλλεύτηκε κάποιες λιγότερο «υγιεινές» πτυχές της αμερικανικής κουλτούρας για να καλύψει τούτο το marketing κενό, που σε καμία περίπτωση δεν συνιστούσε διατροφικό κενό. Με περίσσια δημιουργικότητα, η αμερικανική βιομηχανία τροφίμων αποφάσισε να αξιοποιήσει ένα δύσχρηστο μέρος της παραγωγής των καρότων, συλλέγοντας όλα τα καρότα που για λόγους διαστάσεων, κατάστασης και εμφάνισης δεν μπορούν να συσκευαστούν και να προωθηθούν στην αγορά, να τα αλέθει και να τα επεξεργάζεται μέχρι την τελική μορφή των μικρών καρότων, τα οποία οφείλουν το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους σε… βουτιές στη χλωρίνη!

Καθώς πολλοί άνθρωποι δεν βάζουν χλωρίνη ούτε στο παρκέ, η αμερικανική βιομηχανία τροφίμων δεν αναφέρει πουθενά την τοξική ουσία στις συσκευασίες των baby carrots, με την δικαιολογία ότι δεν αποτελεί συστατικό του προϊόντος, αλλά τμήμα της παρασκευής και της επεξεργασίας του.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα