Η εργασία αλλάζει με νέες τάσεις το 2024
Η εργασία αλλάζει με νέες τάσεις το 2024, Κατερίνα Σταματελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

Το μέλλον στην εργασία ( σε όλα τα πεδία) είναι δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο ενώ λέξη κλειδί παραμένει η προσαρμογή, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η συνεχής μάθηση

Σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο οι αλλαγές στην εργασία και η συνεχής εξέλιξη είναι κάτι αναπόφευκτο. Ενώ νέες τάσεις παρατηρούνται συνεχώς στους χώρους εργασίας και στα νέα επαγγέλματα που αναδύονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Η ευελιξία στην εργασία έχει σχεδόν εδραιωθεί πλέον και οι εργοδότες φαίνεται ότι το έχουν αποδεχτεί. Και όσοι δεν το έχουν, θα πρέπει να προσφέρουν επιλογές σε ό,τι αφορά τον τόπο και τον τρόπο εργασίας για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους εργαζομένους.

Η υβριδική εργασία, συνδυασμός εξ αποστάσεως και στον χώρο εργασίας, θα είναι σημαντική για το μέλλον. Και όπως φαίνεται εργαζόμενοι και εργοδότες συνεργάζονται για το μοντέλο εργασίας κατά περίπτωση

Ενώ η τάση των “μεγάλων παραιτήσεων” θα συνεχιστεί, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν διαφορετικές ευκαιρίες. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πιέσεις στους εργοδότες για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και τον μισθό.

Η  Gen Z είναι αλλιώς

Η εμφάνιση της Gen Z στην αγορά εργασίας είναι σημαντική. Αυτή η γενιά είναι γενικά πιο τεχνολογικά εξελιγμένη και έχει διαφορετικές απόψεις για την εργασία, την καριέρα αλλά και τη φιλοσοφία ζωής

Πώς θα καταφέρουν οι προηγούμενες γενιές να αμβλύνουν το χάσμα γενεών και να τους προσφέρουν καθοδήγηση και κατανόηση και ευελιξία;

Η Οικολογική Ευαισθησία της Gen Z ίσως καταφέρει την αλλαγή στάσης των εταιριών και τους κάνει να δώσουν περισσότερο βάρος στην βιωσιμότητα. Ενώ επαγγέλματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ανακύκλωση και την πράσινη τεχνολογία ενδέχεται να εδραιωθούν.

Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι που κάνουν πάνω από μια δουλειά συνεχώς αυξάνονται. Και είναι φυσικό μιας και η ακρίβεια πλήττει τους ανθρώπους παντού και το κόστος ζωής συνεχώς αυξάνεται.

Και βέβαια είναι πλέον γνωστό ότι η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας είναι αναπόφευκτη. Και αυτό δημιουργεί την ανάγκη επιπλέον δεξιοτήτων στους εργαζόμενους για την κατανόηση της τεχνολογίας αυτής και των επιπτώσεων στην εργασία.

Όπως αναφέρει το Forbes το 2024 θα φέρει περισσότερες αλλαγές στον τρόπο που βιώνουμε την εργασία. Είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές τις αλλαγές, ενδυναμώνοντας τις δεξιότητές μας και αναζητώντας τις ευκαιρίες που ταιριάζουν στις προσωπικές μας προτιμήσεις και στόχους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα