Greek Lover… με τζατζίκι!, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Δημοσιεύθηκε

Τι δήλωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, Κατερίνα Σταματελοπούλου

Τι δήλωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Παρότι υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος των ελληνικών επιχειρήσεων ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση των εργαζομένων, την καλύτερη αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα...

Μια νοστιμιά που θυμίζει πολύ καλοκαίρι σε ταβερνούλα, με διάφορα μεζεδάκια και ουζάκι! ‘Η τα κλασικά «πιτόγυρα» τέλος πάντων! Ποτέ δε λείπει το τζατζίκι από το ελληνικό τραπέζι κι ακόμα κι οι πιο διστακτικοί, το δοκιμάζουν!

Όσο για μένα, θα έχετε καταλάβει ότι οι συνειρμοί μου είναι πάντοτε περίεργοι και συνεχώς καταλήγουν στο φαγητό. Έτσι κι αυτή τη φορά, σκέφτηκα να φτιάξω τζατζίκι την ώρα που είχα στο πρόσωπο μια μάσκα με αγγούρι και στα μάτια δυο φετούλες, για ενυδάτωση και αναζωογόνηση, ξέρετε!

Δεν είχα ξαναδοκιμάσει να το φτιάξω, όμως είναι πολύ απλό και θυμήθηκα ότι είχα δει μια συνταγή στο βιβλίο της κας Μπαρμπαρίγου (Γεύση, η τρίτη αίσθηση, εκδ. Λιβάνη). Εκείνη, όμως, αναφέρεται στο κυκλαδίτικο τζατζίκι, το οποίο δεν φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα υλικά για το κυκλαδίτικο τζατζίκι δεν τα είχα, αλλά είχα ό, τι χρειαζόταν για το παραδοσιακό τζατζίκι με το γιαουρτάκι! Οπότε, σας δίνω και τις 2 συνταγές και διαλέγετε! Σε κάθε περίπτωση, ο άντρας σας θα ξετρελαθεί αν του κάνετε ένα τραπέζι με σπιτικά σουβλάκια και το αγαπημένο του τζατζίκι! Αφήστε τα φιλετάκια αλα κρεμ για το χειμώνα! Ήρθε η ώρα να ξυπνήσετε μέσα του τον Greek Lover! Και αν σας μυρίζει κάπως περίεργα, φάτε κι εσείς λίγο και δεν θα καταλάβετε τίποτα!

Απλή συνταγή:
Υλικά:
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου λιωμένες με το γουδοχέρι
μπόλικο μαϊντανό
2 αγγούρια ξεφλουδισμένα
1 κουτ. σούπας αλάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
λίγο ξύδι (προαιρετικά)
λίγη πάπρικα γλυκιά ή ρίγανη

Εκτέλεση:
Τρίβουμε το αγγούρι στον τρίφτη, από την χοντρή πλευρά και το αφήνουμε μέσα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, ώστε να στραγγίξει και να φύγουν τα πολλά υγρά του. Το αλατίζουμε με το μισό αλάτι για να το βοηθήσει να αποβάλει τα νερά του. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το λάδι και το ξύδι και ρίχνουμε και το γιαούρτι. Στύβουμε καλά το αγγούρι και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ. Τέλος ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε στο μπολ, μαζί με την πάπρικα ή τη ρίγανη. Δοκιμάζουμε και αν θέλει κι άλλο αλάτι, ρίχνουμε. Δεν θέλουν πολύ ανακάτεμα όλα αυτά, απλώς με ένα κουτάλι της σούπας. Αν το αφήσουμε στο ψυγείο, το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και μπορούμε να το καταναλώσουμε εντός 2 ημερών.

Συνταγή κας Μπαρμπαρίγου για κυκλαδίτικο τζατζίκι:
Υλικά:
500 γρ. φρέσκια ξινομυζήθρα
1 αγγούρι με τη φλούδα του
5 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ξύδι
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι(αν χρειαστεί)
ντομάτες και δυόσμο τριμμένο ή φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Τρίβουμε το αγγούρι στον τρίφτη και το αφήνουμε να στραγγίσει, αφού πρώτα το αλατίσουμε (με αυτόν τον τρόπο θα αποβάλλει τα περισσότερα υγρά του). Πολτοποιούμε το σκόρδο και το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με την ξινομυζήθρα. Προσθέτουμε το ξίδι, το δυόσμο, το ελαιόλαδο και στο τέλος το αγγούρι, αφού πρώτα το στύψουμε. Αν θέλουμε να προσθέσουμε αλάτι, δοκιμάζουμε πρώτα το μίγμα, διότι η ξινομυζήθρα είναι αλμυρή. Ένας ωραίος τρόπος σερβιρίσματος είναι να αδειάσουμε ντομάτες από την ψίχα τους, να τις γεμίσουμε με το τζατζίκι και να πασπαλίσουμε με τριμμένο δυόσμο.

eating-around

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα