
Ο λόγος για τον αγαπημένο μου προορισμό, από τότε που ήμουν παιδί: τις Σπέτσες!
Είναι ένα μέρος… μαγικό, όπως το αποκαλώ εγώ κι ένας πολύ κοντινός προορισμός για τους Αθηναίους. Παρόλο που είναι μικρό νησί, έχει πολλές και καλές παραλίες, πολλά μπαράκια τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλά και καλά εστιατόρια με φρέσκα ψάρια και ντόπιες νοστιμιές, καθώς και αρκετά προσεγμένα ξενοδοχεία με προσιτές τιμές, εκτός από τα πολυτελή και διεθνούς φήμης.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν ακριβό προορισμό, γι αυτό και πάντα ήταν ένα μέρος που συγκέντρωνε την αφρόκρεμα από όλο τον κόσμο και ξεχωριστές προσωπικότητες. Πολλοί από εκείνους μαγεύτηκαν κάποτε από την ομορφιά του και αγόρασαν ένα σπίτι εκεί ή άραζαν συνεχώς τα σκάφη τους στο πανέμορφο λιμάνι και διοργάνωναν πάρτυ μέχρι πρωίας στην θρυλική Le Figaro. Έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες το νησί και το χώμα του έχουν πατήσει άνθρωποι με ιστορία! Σήμερα είναι πιο προσιτό για τους ”πολλούς” και προσφέρει ονειρεμένες διακοπές.
Το καλό είναι ότι υπάρχει και οικονομικός τρόπος προσέγγισης του νησιού, οδικώς, με αμάξι ή ακόμα και ΚΤΕΛ, το οποίο διαθέτει πολύ συχνά δρομολόγια και σου εξασφαλίζει ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι, κάνοντας μόνο 3- 3,5 ώρες για Πόρτο Χέλι. Είναι ιδανικός προορισμός, ειδικά για τον Σεπτέμβριο, όπου αρνείσαι να παραδεχτείς ότι τέλειωσε το καλοκαίρι και οι διακοπές και χρειάζεσαι ένα ακόμα ήσυχο Σαββατοκύριακο στη θάλασσα!
Πρόκειται για ένα ιστορικό και αρχοντικό νησί με φυσική ομορφιά, μικρά γραφικά σπιτάκια με το χαρακτηριστικό κεραμίδι και με απήχηση σε όλες τις ηλικίες. Ένα βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι έχει διατηρήσει την απαγόρευση στην είσοδο των Ι.Χ., οπότε οι μόνοι τρόποι για την μετακίνησή σου στο νησί είναι τα μηχανάκια, τα ποδήλατα (κάνεις και γυμναστική), μερικά ταξί ξηράς αλλά και θαλάσσης (λίγο ακριβά!), οι πανέμορφες άμαξες που θυμίζουν άλλη εποχή και φυσικά τα ποδαράκια σου (γυμναστική και ολικό μαύρισμα εντελώς δωρεάν!!!)
Το σημερινό όνομα του νησιού είναι επινόηση των Ενετών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα πολλά αρώματα που διαθέτει χάρη στα αρωματικά φυτά και το αποκάλεσαν Isola Di Spezzie, που σημαίνει μυροβόλο νησί. Οι περισσότεροι που έχουν επισκεφτεί το νησί θα σας πουν ότι … είναι τρελοί αυτοί οι Σπετσιώτες, μάλλον θα φταίει το Θρούμπι (τραγορίγανη).
Το θρούμπι ευδοκιμεί σε ξερές και βραχώδεις περιοχές, όπως είναι οι Σπέτσες και το άρωμά του πλημμυρίζει τα σοκάκια τους. Στην αρχαιότητα οι Έλληνες το έβαζαν στο κρασί τους και επωφελούνταν από τις αρωματικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Σήμερα το χρησιμοποιούν στην παραγωγή διάφορων λικέρ. Συνεπώς με ένα τόσο τονωτικό και διεγερτικό μυρωδικό, οι Σπετσιώτες είναι πάντα ακμαίοι, ζωντανοί, γεμάτοι κέφι και αισιοδοξία. Έτοιμοι να σε υποδεχτούν, να σε φιλοξενήσουν, να σε εξυπηρετήσουν, να σε γλυκάνουν… Έχουν και την απαραίτητη δόση τρέλας, όπως όλοι οι νησιώτες, με την τραγουδιστή ντοπιολαλιά τους σε βοηθούν να ξεχάσεις την άχαρη Αθήνα και να περάσεις ονειρεμένες διακοπές!
Ένα πολύ σοβαρό κριτήριο όμως για να περάσεις καλά σε ένα μέρος είναι και αυτό της γεύσης. Κανένας προορισμός δεν θα ήταν ιδανικός, αν δεν μας πρόσφερε καλές επιλογές στο φαγητό, γιατί το φαγητό, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν είναι μόνο βιολογική ανάγκη, αλλά και κοινωνική. Ενώνει παρέες, μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τον χώρο που βρισκόμαστε, να τον νιώσουμε πιο οικείο. Γι αυτό και μια συχνή ερώτηση από τρίτους σε ότι αφορά τις διακοπές μας είναι: ”είχε καλό φαγητό;”. Και σε αυτό το κομμάτι, το πανέμορφο νησί των Σπετσών θα σας ικανοποιήσει πλήρως!
Για πλούσιο πρωινό και απογευματινό γλυκό, προτιμήστε τον Ρούσσο (Ντάπια). Έχει υπέροχη θέα στο λιμάνι, είναι δίπλα στο σημείο από το οποίο φεύγουν τα δελφίνια, οπότε περιμένοντας το δικό σου μπορείς να απολαύσεις μια αφράτη βάφλα με φρέσκο παγωτό! Και αλήθεια σας το λέω, δεν έχω ξαναφάει αλλού πιο φρέσκο, πιο μεγάλο και πιο νόστιμο κρουασάν σοκολάτας!! Ο Ρούσσος είναι σημείο αναφοράς, εκεί γίνονται όλες οι συναντήσεις, εκεί ξεκινάς τη μέρα σου και εκεί θα θες να ξαναγυρίσεις!
Το μεσημέρι προτείνω να γευματίσετε στη Μπουμπουλίνα (δίπλα στην Ιχθυαγορά Σπετσών), ταβέρνα με θαλασσινές γεύσεις και όχι μόνο. Η Μπουμπουλίνα έχει την δική της ιστορία και τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Κόκκορης ευθύνεται για την επιτυχία της! Όλοι φεύγουν απόλυτα ικανοποιημένοι και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη! Hot πιάτα η μοναδική μακαρονάδα με θαλασσινά και το ψάρι αλα Σπετσιώτα!! Ο Γιάννης και ο αδερφός του Λευτέρης πάντα ευγενικοί και πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν, μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε το νησί, να σας προτείνουν τα καλύτερα μέρη, να σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας! Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν γευτεί τις σπεσιαλιτέ τους και έχουν να το λένε…
Το βράδυ περπατήστε μέχρι το Παλιό Λιμάνι, γιατί μόνο με τον περίπατο μπορείτε να νιώσετε την μοναδικότητα του νησιού, να μυρίσετε την ομορφιά του, να αισθανθείτε τη διαφορετικότητα. Στο Παλιό Λιμάνι σας περιμένουν πολλά μπαράκια (Brachera, Μουράγιο, Θρούμπι κ.α.), αλλά και μεζεδοπωλεία με απίστευτη θέα και υπέροχες γεύσεις. Και το ξημέρωμα, μετά από πολύ χορό και ποτό, ένα πέρασμα από τον φούρνο του Τριπίτση, είναι απαραίτητο! Ο άνθρωπος είναι καλλιτέχνης! Ψήνει σφολιάτες από τις 4 το πρωί και oι μυρωδιές πλημμυρίζουν το νησί! Έξω από τον φούρνο γίνεται χαμός από ξενύχτηδες με τυρόπιτες και milko στο χέρι και όταν το στομάχι στρώσει, κάποιοι θα πάνε για πρωινή βουτιά και άλλοι να ξεκουραστούν, γιατί η μέρα που έρχεται στις Σπέτσες είναι πάντα γεμάτη και αξίζει να την απολαύσεις στο έπακρο!!
Δυστυχώς, έχω πολύ καιρό να δω από κοντά όλες αυτές τις ομορφιές που σας περιγράφω, όμως σχεδιάζω μια μίνι εξόρμηση γι’ αυτόν το μήνα, οπότε με αφορμή αυτό, θυμήθηκα μια υπέροχη συνταγή που κατάφερα να «κλέψω» από την κα Δήμητρα, αδερφή του Γιάννη Κόκκορη, την τελευταία φορά που επισκέφτηκα το νησί και αποφάσισα να τη μοιραστώ μαζί σας!
Ρεγγοσαλάτα της κας Δήμητρας
Υλικά:
2 ρέγγες καπνιστές
5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (μόνο ψίχα)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη
1 μικρό κρεμμύδι αλεσμένο στο μπλέντερ
1/2 φλ. χυμό λεμονιού
3 κουτ. ξύδι
ελάχιστο αλάτι προαιρετικά γιατί οι ρέγγες είναι αλμυρές
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις ρέγγες και τις κόβουμε κομματάκια. Κρατάμε σε μία μεριά τα αβγά τους. Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα κομματάκια ρέγγας μαζί με τα αβγά της και το πολτοποιημένο κρεμμύδι και τα χτυπάμε για πολύ λίγο δυνατά. Χαμηλώνουμε την ένταση και προσθέτουμε σιγά – σιγά τα υπόλοιπα υλικά και δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται αλάτι. Βάζουμε σε μπολ και αφήνουμε τη ρεγγοσαλάτα για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο πριν την σερβίρουμε.
Η όψη της δεν είναι κρεμώδης και αυτό είναι το πετυχημένο με αυτή τη σαλάτα. Ότι είναι σαν να τρως το ψαχνό της ρέγγας. Γευστικότατο ορεκτικό!!!
Στο τέλος του μήνα θα σας έχω φρέσκιες γευστικές προτάσεις από το νησί και όλα τα τελευταία νέα του!