Το καλοκαίρι δεν τελειώνει τον Αύγουστο, της Μαριλένας Καραφώτη

Δημοσιεύθηκε

BΒ Καλοκαιράκι και δεν το λέω εγώ, το ημερολόγιο το δείχνει.

Η θερμοκρασία σταθερά στους 30ο C, η άμμος ακόμη μέσα σε παπούτσια, το θερινό σινεμά δεν έκλεισε. Ο μήνας Σεπτέμβριος όμως δηλώνει φθινόπωρο, τα Jumbo έβγαλαν διαφήμιση για την καινούργια σχολική χρονιά και το «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» άρχισε να φλερτάρει το μυαλό του καθενός.

Το τέλος του καλοκαιριού είναι κάτι σαν την Πρωτοχρονιά. Καταστρώνονται σχέδια και στόχοι για το μέλλον, φιλοδοξίες και «θ’ αρχίσω/θα πάω/ θα κάνω/θα φτιάξω/ ξεκινάω» καθιερώνονται σαν μέρος της όλης ψυχολογίας. Χρειάζεσαι το τέλος, άλλωστε, για να κάνεις μια νέα αρχή. Αυτό είναι το δώρο του καλοκαιριού προς εμάς. Μας γεμίζει αλάτι, ήλιο και εικόνες, μας κάνει να αισθανόμαστε ελεύθεροι, δυνατοί και αδύνατοι φυσικά (λόγω μαυρίσματος). Μέσα στη θάλασσα τα όνειρα φαντάζουν περισσότερο εφικτά. Τα τζιτζίκια, αντιγράφοντας τους Beatles, τραγουδούν «All you need is love» ή τελικά εγώ είμαι παράφρων. Πλέον είναι Σεπτέμβρης και απλά τα ακούω να ροκανίζουν το καλοκαίρι μας. Ποτέ, βέβαια, δεν ήμουν καλοκαιρινός τύπος, αλλά καθώς ο χειμώνας που πέρασε ήταν για όλους δύσκολος, τότε η ξεγνοιασιά και τα ουζάκια που σου προσφέρει απλόχερα ο Αύγουστος είναι βάλσαμο.

Μεγάλο θέμα έχει γίνει αυτή η εποχή, η οποία απαρτίζεται από μέρες και νύχτες όπως και όλες οι υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Δεν είναι μαγικό το καλοκαίρι, υπάρχει δυνατότητα να έχεις όμορφες μέρες και καταπληκτικές νύχτες ακόμη κι αν έξω βρέχει. Πρέπει να ζεις το κρύο για να εκτιμήσεις τη ζέστη και αντιστρόφως. Και το ξέρω πως αυτός δεν είναι ιδανικός αποχαιρετισμός του καλοκαιριού, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο χάνεται για πάντα. Πραγματική αξία έχουν οι στιγμές που περνάνε και χάνονται και όχι το περιτύλιγμα τους. Όπως επίσης δεν χρειάζεται να υπάρχει πάντα πικρή γεύση σε έναν αποχαιρετισμό ή σε ένα τέλος. Αν το εκλάβεις σαν μια νέα αφετηρία και ένα υποσχόμενο μέλλον, τότε συνάμα εκτιμάς το χθες, το σήμερα και το αύριο.

Απλώς, άτιμα τζιτζίκια, μην χάνετε σιγά σιγά τις νότες. Πρέπει να θυμάμαι όλο τον χρόνο πως: Love is all you need (Η αγάπη είναι το μόνο που χρειάζεσαι).
Καλό Χειμώνα!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα