Την περασμένη εβδομάδα ασχολήθηκα λίγο παραπάνω με τη μαγειρική στο σπίτι μου, μιας και είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Αισθάνθηκα την ανάγκη να ανακατευτώ με ζυμάρια, με μυρωδιές που μου είχαν λείψει, να δοκιμάσω νέους συνδυασμούς και να προσφέρω στους αγαπημένους μου. Έχουν τελειώσει και τα γυρίσματα του JOY και μου έχει λείψει αυτός ο χαμός στην κουζίνα, οι πολλές συνταγές μέσα στην ίδια μέρα και τα 5 άτομα του συνεργείου πάνω από την κατσαρόλα να βγάζουν επιφωνήματα απόλαυσης και χαράς!
Την Κυριακή δέχτηκα πρόσκληση από αγαπημένους φίλους για φαγητό στο σπίτι τους. Μοιάζουμε πολύ με αυτούς τους ανθρώπους, τους αρέσει να δείχνουν την αγάπη τους μέσα από το φαγητό, είναι εξαιρετικά φιλόξενοι και ήμουν σίγουρη ότι θα ετοιμάσουν ένα σωρό καλούδια για το τραπέζι, όπως και έγινε. Ένιωσα κι εγώ την ανάγκη λοιπόν, να τους προσφέρω κάτι από τα χεράκια μου, δεν μου αρέσουν οι πάστες από το ζαχαροπλαστείο, όταν πας σε τόσο δικούς σου ανθρώπους.
Έφτιαξα πολύ εύκολα cupcakes με λικέρ μαστίχας, χυμό και ξύσμα λεμονιού. Έχω ξαναδηλώσει πόσο πολύ αγαπώ αυτόν τον συνδυασμό, όμως ποτέ ξανά δεν είχα δοκιμάσει να βάλω τόσο μεγάλη ποσότητα λικέρ στο κέικ μου, πάντα χρησιμοποιούσα σκόνη μαστίχας. Με το λικέρ, είχα πιο έντονη μυρωδιά αλλά κι αυτή την αψάδα του αλκοόλ που τα έκανε πιο ενδιαφέροντα.
Cupcakes μαστίχα με άρωμα λεμόνι
Υλικά:
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
150γρ. ζάχαρη
150 γρ. χυμό λεμονιού (συσκευασμένο)
200 γρ. λικέρ μαστίχας
1 αβγό χτυπημένο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι και προσθέτουμε σιγά-σιγά όλα τα υγρά, ανακατεύοντας, μέχρι να έχουμε έναν στέρεο χυλό. Μοιράζουμε σε φορμάκια για cupcakes (εμένα μου βγήκαν 15) και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
Φυσικά, όταν πρόκειται να προσφέρεις κάτι σπιτικό σε μια επίσκεψη, πρέπει να φτιάξεις και μια ωραία συσκευασία, μην τα πας τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο! Πάντα φυλάω στο σπίτι είδη συσκευασίας από άλλα δώρα, έχω μεγάλη συλλογή από πετσετάκια, αξεσουάρ διάφορα που μπορούν να συμπληρώσουν τσαχπίνικα ένα δώρο. Κι έτσι, πήγα με το καλαθάκι μου! Τα παξιμάδια με γλυκάνισο είναι αγοραστά, αλλά από έναν φούρνο που τα κάνει σαν σπιτικά. Το mastiqua με πάγο και μια φέτα λεμόνι, είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τα cupcakes μου.
2-3 μέρες αργότερα, επιθύμησα το δικό μου ψωμί, αυτό που βγάζω αχνιστό από τον φούρνο και νιώθω απέραντη ευτυχία. Τις περισσότερες φορές το κάνω με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ, όμως αυτή τη φορά, αποφάσισα να δοκιμάσω το αλεύρι ζυμωτό των Μύλων Αγ. Γεωργίου κι έτσι το ψωμί μου βγήκε με την παραδοσιακή γεύση του χωριάτικου ψωμιού.
Και λέω, δεν κάνω ένα ωραίο άλειμμα φέτας να έχω να απλώνω στο ψωμί μου;
Άλειμμα φέτας με ούζο
Υλικά:
300γρ τρίμμα φέτας
1 σφηνάκι ούζο
2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
1 κόκκινη πιπεριά τριμμένη (Φλωρίνης ή μια πιο γλυκιά και λιγότερο καυτερή)
Αλάτι (με προσοχή, ανάλογα τη φέτα)
Πιπέρι
Δυόσμο
Μαϊντανό
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα πιρούνι, έτσι ώστε να λιώσει καλά η φέτα και να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Κρατάμε τον μαϊντανό για να τον ρίξουμε στο σερβίρισμα. Μια συνταγή που θυμίζει πολύ νησιώτικα ταβερνάκια!