Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε πληροφορική αλλά τον κέρδισε ο βιομηχανικός σχεδιασμός, όπου πολύ γρήγορα, το δημιουργικό του ταλέντο αναγνωρίστηκε από μεγάλες εταιρίες στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις και έχει βραβευτεί με το “red dot design award” το 2009, έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς design παγκοσμίως. Ο Γιάννης Γκίκας είναι ένας σχεδιαστής που βλέπει το σχεδιασμό ως μια διαδικασία ικανοποίησης των αναγκών, υλικών ή άυλων.
Είστε ένας από τους πιο γνωστούς βιομηχανικούς σχεδιαστές της Ελλάδας βραβευμένος με το βραβείο reddot και με διεθνή αναγνωρισιμότητα. Έχετε σχεδιάσει το κηροπήγιο Candlehandle, για το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Μιλήστε μας για αυτό το project. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και τι προοπτικές δημιουργούνται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό μέσα από αυτό;
Πίσω από κάθε project βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν ιδέες και θέλουν να τις υλοποιήσουν. Έτσι ακριβώς προέκυψε και αυτή η συνεργασία. Αυτό το project έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι η πρώτη φορά που το δημόσιο, εν προκειμένω ο Δήμος Αθηναίων, αναθέτει σε έναν designer τον σχεδιασμό ενός προϊόντος του οποίου αναλαμβάνει την παραγωγή και διανομή (με ότι συνεπάγεται αυτό σε κόστος καλουπιών κτλ). Το γεγονός αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το ίδιο το προϊόν καθ’ αυτό. Το δημόσιο σε καιρούς δύσκολους στρέφεται στο design και μάλιστα με έναν ενεργό ρόλο παραγωγού. Ο στόχος του μουσείου είναι να συνεχίσει αυτή την στήριξη των Ελλήνων σχεδιαστών και περιμένω με αγωνία αν θα το καταφέρει. Είμαι πολύ χαρούμενος για την υποδοχή του Candlehandle στην Ελλάδα, αρκεί να σας πω μόνο ότι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Μουσείο Μπενάκη και το Μέγαρο φίλων Μουσικής ανάμεσα σε πολλά άλλα καλά καταστήματα, το έχουν επιλέξει και το διαθέτουν. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο διανομής στο εξωτερικό.
Τα προϊόντα που κατασκευάζετε είναι απλά και λιτά όμως πάντα παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη καινοτομία. Από τι εμπνέεστε περισσότερο για να σχεδιάσετε;
Δεν έχω έναν συγκεκριμένο τρόπο και μέθοδο παραγωγής ιδεών. Όλες οι εμπειρίες που έχω ζήσει και όλα τα ερεθίσματα που έχω δεχτεί δυνητικά θα μπορούσαν με την κατάλληλη αφορμή να γεννήσουν μια ιδέα για ένα προϊόν.
Πώς βλέπετε το μέλλον του βιομηχανικού σχεδιασμού στην Ελλάδα και τι πρακτικές πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθηθούν όσον αφορά την εκπαίδευση αλλά και την στρατηγική στον κλάδο;
Σαφώς υπάρχει διεθνώς, επομένως και στην Ελλάδα, μια αυξανόμενη αναγνώριση του ρόλου του βιομηχανικού σχεδίου για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα μιας εθνικής οικονομίας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αλλά και για το ρόλο του σαν φορέας πολιτισμού και εθνικής ταυτότητας. Νομίζω όμως, ότι για να πάρει σοβαρό χαρακτήρα η ανάπτυξη του τομέα στην Ελλάδα, θα πρέπει να γίνει από την πλευρά της Πολιτείας ένας στρατηγικός σχεδιασμός τον οποίο προς το παρόν δεν βλέπω να έρχεται. Πρέπει να δοθεί καταρχήν βάρος στο κομμάτι της εκπαίδευσης σε σχέση με το αντικείμενο και στα πρώτα βήματα νομίζω ότι πρέπει να εισάγουμε τεχνογνωσία, γιατί ας μη το κρύβουμε, δεν την έχουμε. Πρέπει να στηριχτούν οι υπάρχοντες σχεδιαστές και να τους δοθούν οι ευκαιρίες να υλοποιούν σχέδια τους και να τα δείχνουν σε διεθνείς εκθέσεις με έναν πιο συστηματικό τρόπο. Όλες αυτές τις προσπάθειες πρέπει να τις αναλάβουν άνθρωποι που γνωρίζουν και όχι άνθρωποι που το μόνο που γνωρίζουν είναι να απορροφούν κοινοτικά κονδύλια.
Ποια ήταν η εμπειρία σας από το forum industrial designers@the Aegean όπου ήσασταν ομιλητής και τι θα συμβουλεύατε τους νέους βιομηχανικούς σχεδιαστές;
Είναι πάντα πολύ ευχάριστο και ανανεωτικό να έρχεσαι σε επαφή με νέους ανθρώπους και να συζητάς μαζί τους. Είναι δε ακόμα πιο ευχάριστο αυτό να συμβαίνει σε πανέμορφα μέρη όπως τα νησιά μας και εν προκειμένω η Ρόδος. Αυτό που θα συμβούλευα τους νέους σχεδιαστές είναι να μη χάνουν το στόχο τους και να μην αποπροσανατολίζονται, να μην περιμένουν εύκολα και γρήγορα αποτελέσματα και να επιμένουν.
Όλα τα progect του Γιάννη Γκίκα εδώ