Με τον Άλκη ανταλλάσσουμε καθημερινά τις νόστιμες φωτογραφίες μας στο instagram και οι καρδούλες πάνε κι έρχονται! Ξέρετε, ότι σε αυτή τη στήλη, φιλοξενώ πάντα ανθρώπους που, όχι μόνο κατέχουν καλά τα της μαγειρικής, αλλά έχουν πάντα κάτι ενδιαφέρον να δείξουν και να μοιραστούν, μέσα από τη δουλειά τους. Και τέτοιους ανθρώπους θέλουμε να τους γνωρίζουμε καλύτερα και να μαθαίνουμε τις σκέψεις τους!
– Είμαι 33 ετών και απόφοιτος της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων Le Monde. Τα τελευταία 13 χρόνια, έχω εργαστεί σε αρκετές επαγγελματικές κουζίνες (εστιατόρια, ξενοδοχεία, bistrot) και έχω περάσει από όλα τα πόστα (κρύα πιάτα, μαγειρική, τηγάνια, γκριλ κλπ)
– Μου αρέσει πολύ που αυτή η δουλειά είναι δημιουργική. Χρησιμοποιώ συνέχεια τη φαντασία μου για να δημιουργήσω ένα νέο πιάτο στον κατάλογο και φυσικά παρακολουθώ πάντα, αν μένει ευχαριστημένος ο πελάτης. Πάντα με ενδιαφέρει ακόμα και οι φίλοι μου, να έχουν κάτι καλό να πουν για αυτό που σερβίρω, περιμένω με αγωνία τις εντυπώσεις τους. Φυσικά, στη δουλειά μας υπάρχει πίεση και δύσκολες συνθήκες και αυτό είναι το μόνο αρνητικό που μπορώ να βρω. Η σωματική και η ψυχολογική κούραση είναι μεγάλη και χρειάζονται αντοχές και υπομονή.
– Εμείς οι μάγειρες είμαστε όπως όλοι οι άνθρωποι. Σπάνιο να μην τα πάω καλά με συνάδελφο. Και γενικά, εκτός εργασίας, είμαστε ευχάριστοι, γιατί επειδή ο χώρος της κουζίνας μας περιορίζει, όταν βγαίνουμε για ποτό, χαλαρώνουμε από όλη αυτή την τρέλα και περνάμε πραγματικά καλά. Ναι, κάνω παρέα με πολλούς από το συνάφι.
Είμαι ακόμα μικρός για οικογένεια. Αλλά σκέφτομαι ότι αν ποτέ κάνω παιδί και μου πει πως θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα, θα το δεχόμουν και θα το ενθάρρυνα. Απλώς θα το ενημέρωνα και θα το συμβούλευα για όλα όσα πρόκειται να αντιμετωπίσει. Η επιλογή ας είναι δική του.
– Σπίτι μου δε μαγειρεύω πολύ συχνά. Δουλεύω 8-10 ώρες σε κουζίνα και όταν γυρίζω σπίτι δεν θέλω να ασχοληθώ κι άλλο με αυτό. Να είναι καλά η μαμά και ο μπαμπάς που μαγειρεύουν καταπληκτικά. Όταν μαζευόμαστε φίλοι όμως, με χαρά ετοιμάζω τα πάντα εγώ! Μου αρέσει η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες και οι συνδυασμοί στη διάθεσή μας είναι αμέτρητοι, όμως όταν βγαίνω έξω, θέλω να φάω burger. Είναι η αδυναμία μου! Μπορώ να διανύσω πολλά χιλιόμετρα για να απολαύσω ένα καλό burger!
– To αγαπημένο μου εστιατόριο είναι η Σπονδή. Γαστρονομικά είναι σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο με τέλειες και ισορροπημένες γεύσεις. Ένα γεύμα εκεί είναι μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία που αξίζει κάποιος να βιώσει έστω και μία φορά στη ζωή του!
Επιτυχημένο εστιατόριο για μένα, είναι εκείνο που διατηρεί άριστη σχέση ποιότητας – τιμής. Έχουμε μπουχτίσει από όλα εκείνα τα εστιατόρια που πουλάνε αέρα κοπανιστό σε εξωφρενικές τιμές, απλά και μόνο για να ξεχωρίσουν στην αγορά ως ”καλά” μαγαζιά. Ένα επιτυχημένο εστιατόριο πρέπει να χρησιμοποιεί τις καλύτερες πρώτες ύλες, να δίνει βαρύτητα στην καθαριότητα, να διαθέτει ωραίες και απλές γεύσεις με ένα λιτό μενού, χωρίς υπερβολές και φυσικά να έχει προσλάβει το κατάλληλο προσωπικό. Γιατί ένας κακός υπάλληλος, μπορεί να γίνει η χειρότερη διαφήμιση ενός μαγαζιού.
– Η εποχή είναι δύσκολη για να αναλάβεις το ρίσκο της δικής σου επιχείρησης. Θεωρώ πως έχω ακόμα πολλά να μάθω δουλεύοντας σε κουζίνες, θέλω να συλλέξω κι άλλες εμπειρίες και γνώσεις που θα με βοηθήσουν να εξελιχθώ επαγγελματικά. Το ιδανικό, όμως, θα ήταν να ανοίξω κάποια στιγμή έναν χώρο εστίασης με τον αδερφό μου, ο οποίος είναι κι αυτός μάγειρας και είμαι σίγουρος πως, επειδή αγαπάμε αυτό που κάνουμε, θα γινόταν αγαπητός και ο χώρος μας στον κόσμο!
– Επειδή διανύουμε περίοδο νηστείας, επιλέγω να μοιραστώ μαζί σας μια αγαπημένη σαρακοστιανή συνταγή.
Κριθαρότο με γαρίδες
Υλικά:
4-5 γαρίδες μεγάλου μεγέθους (καθαρισμένες)
200γρ μέτριο κριθαράκι
500ml ζωμό λαχανικών
2-3 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι(ψιλοκομμένο)
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1 ντομάτα μέτριο μέγεθος(τριμμένη)
1/3 ματσάκι μαϊντανό(ψιλοκομμένο)
1 κουτ.γλυκ. πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί ξηρό
αλάτι,πιπέρι,πάπρικα γλυκιά
1 κουτ.σουπ. φυτική μαργαρίνη
Εκτέλεση:
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνω το ζωμό και ζεσταίνω μέχρι να πάρει μια βράση.
Έπειτα ρίχνω στο ζωμό τις γαρίδες για 3-4 λεπτά να βράσουν.
Τις βγάζω και αφήνω το ζωμό σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει.
Σε μια κατσαρόλα ρηχή προσθέτω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κριθαράκι μέχρι να
πάρει ένα πιο ξανθό χρώμα. Έπειτα προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι το ψιλοκομμένο
σκόρδο και τον πελτέ και σοτάρω ανακατεύοντας διαρκώς για 2-3 λεπτά.
Σβήνω με το λευκό κρασί ανακατεύω κ έπειτα προσθέτω την τριμμένη ντομάτα,
το αλατοπίπερο και ανακατεύω. Προσθέτω ένα μέρος του ζωμού λαχανικών ανακατεύω και αφήνω σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει τα υγρά.
Έπειτα προσθέτω και τον υπόλοιπο ζωμό και αφήνω να σιγομαγειρευτεί το κριθαράκι
μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Όταν το κριθαράκι χυλώσει το κατεβάζω από τη φωτιά
του προσθέτω τη μαργαρίνη τις γαρίδες την πάπρικα και τον μαϊντανό ανακατεύω καλά
όλα τα υλικά και σερβίρω.