Τέλος στα μεγάλα τουριστικά γκρουπ στη Βενετία
Τέλος στα μεγάλα τουριστικά γκρουπ στη Βενετία

Δημοσιεύθηκε

Τέλος στα μεγάλα τουριστικά γκρουπ βάζει η Βενετία, συνεχίζοντας τις αλλαγές στον τρόπο που υποδέχεται τους τουρίστες για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού

Με νέους κανόνες που τίθενται σε ισχύ από τον Ιούνιο, η δήλωση της δημοτικής αρχής της πόλης αναφέρει πως τα μεγάφωνα θα απαγορεύονται, ενώ τα τουριστικά γκρουπ άνω των 25 ατόμων θα έχουν περιορισμούς.

Ο λόγος; Ο υπερτουρισμός που απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Η χρήση μεγαφώνων απαγορεύεται για να αποφευχθεί η “σύγχυση και η αναστάτωση”. Η αξιωματούχος για την ασφάλεια της πόλης, Elisabetta Pesce στο BBC, επισημαίνει ότι οι νέες πολιτικές αποσκοπούν στη βελτίωση της διαχείρισης των τουριστικών ομάδων.

Η Βενετία, με έκταση μόλις 7,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, φιλοξένησε περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες το 2019. Ο υπερβολικός αριθμός αυτός ανησυχεί τους κατοίκους που αποχωρούν, φοβούμενοι μήπως η ιστορική πόλη κατακλυστεί από επισκέπτες.

Η ιστορική Βενετία, με τους κανόνες αυτούς, επιχειρεί να διατηρήσει τη μαγεία της, προστατεύοντας παράλληλα τον πολιτισμό της από τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού.

Ενώ, η κίνηση της Βενετίας αντικατοπτρίζει μια διεθνή τάση. Πόλεις όπως η Φλωρεντία, η Ρώμη, η Αθήνα, και οι Αυστριακές Άλπεις, αντιμετωπίζουν τον υπερτουρισμό με περιοριστικά μέτρα.

Το 2019, η  Ρώμη επέβαλε πρόστιμα που στοχεύουν στους τουρίστες – απαγορεύοντας στους άνδρες να είναι χωρίς πουκάμισο σε δημόσιους χώρους, απαγορεύοντας τα λεγόμενα «λουκέτα αγάπης» σε γέφυρες. Αλλά και την κατανάλωση και τα σκουπίδια από φαγητά στους δρόμους γύρω από διάσημα τουριστικά αξιοθέατα όπως η Φοντάνα ντι Τρέβι.

Το γραφικό ψάρεμα του Πορτοφίνο, στην Ιταλική Ριβιέρα, έχει θεσπίσει ζώνες απαγόρευσης και χρονικούς περιορισμούς σε φωτογενή σημεία, με τους τουρίστες να αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 275 ευρώ εάν καθυστερήσουν πολύ προσπαθώντας να βγάλουν την τέλεια selfie.

Η Αθήνα περιόρισε τον αριθμό των επισκεπτών στην εμβληματική Ακρόπολη σε 20.000 την ημέρα, για να προσπαθήσει να μειώσει τις ζημιές στο συγκρότημα του αρχαίου ναού.

Και στις αυστριακές Άλπεις, η πόλη Hallstatt  έχει κατασκευάσει ξύλινα φράγματα για να εμποδίσει τη θέα σε δημοφιλή σημεία όπου υπήρχε συνωστισμός για φωτογραφίσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα