Πρώτη φορά το έκανα μ’ένα ριζότο που έτρωγα σε μια πιτσαρία στην Αργυρούπολη, πριν χρόνια, δεν θυμάμαι όνομα. Πηγαίναμε συχνά και το παραγγέλναμε περισσότερο από πίτσα, το θεωρούσαμε μεγάλη γκουρμεδιά. Τότε έβρισκες πιο σπάνια καλά εστιατόρια στις γειτονιές και πιάτα που να ξεφεύγουν λίγο από τα συνηθισμένα. Το έφαγα 2-3 φορές και προσπάθησα να ανακαλύψω τον τρόπο που το έχει φτιάξει ο μάγειρας. Τότε δεν είχα καν το blog, έμενα μόνη μου όμως και μάζευα όλες τις φίλες στο σπίτι για φαγητό 2-3 φορές την εβδομάδα. Έψαξα με τη γλώσσα μου τα υλικά, έδωσα χρόνο στις γεύσεις να μου μιλήσουν και να μου συστηθούν. Και μετά από μέρες, έφτιαξα το ριζότο στο σπίτι. Και το δοκιμάσαμε. Και ήταν ίδιο με της πιτσαρίας και πάθαμε πλάκα και οι φίλες με αγάπησαν ένα κλικ παραπάνω.
Στην ουσία ήταν ένα ντοματόριζο με παρμεζάνα, δεν ήταν κανένα πιάτο για αστέρι michelin, αλλά ήταν η αρχή ενός χόμπυ. Να δοκιμάζω φαγητά σε εστιατόρια, να προσπαθώ να ανακαλύψω τι περιέχουν, πώς είναι φτιαγμένα κι έπειτα να τα δοκιμάζω σπίτι. Ok, δεν βγαίνουν το ίδιο, εξάλλου καθένας μαγειρεύει διαφορετικά, με τον δικό του τρόπο. Και σε καμία περίπτωση αυτό δεν αντικαθιστά την έξοδό μου στο αγαπημένο μου εστιατόριο. Εξάλλου, είναι πολύ ωραίο πράγμα να φοράς τα καλά σου ρούχα, δίπλα στην παρέα σου και να σε σερβίρουν. Και μετά να μην έχεις να πλύνεις πιάτα!
Τα Friday’s μου έχουν δώσει έμπνευση για πολλές μαγειρικές στο σπίτι, γιατί τα πιάτα τους είναι πολύ κοντά στις δικές μου γεύσεις και έχουν πολύ κοτόπουλο που λατρεύω. Έτσι, αποφάσισα να φτιάξω προχθές για τους καλεσμένους μου ένα δροσερό, ελαφρύ και μυρωδάτο γεύμα, σερβιρισμένο με τον τρόπο που συνηθίζει το Friday’s. Κοτόπουλο ζουμερό, ρύζι ανακατεμένο με μυρωδικά και δροσερά λαχανικά, μπολάκια με διάφορα ντιπ με κρέμα τυριού και tortillas.
Κοτόπουλο με κάρυ και αρωματικό ρύζι
1 στήθος φιλέτο κοτόπουλου κομμένο σε μπουκίτσες
Λίγο ελαιόλαδο
2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
Χυμό και ξύσμα από 1/2 λεμόνι
2 πιπεριές χρωματιστές (κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί, όχι πράσινη) ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
Μπόλικο κάρυ
Φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι
Αλάτι/πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το κοτόπουλο μέχρι το πρώτο να μαραθεί και το δεύτερο να σκληρύνει. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι, αλάτι, πιπέρι, μπόλικο κάρυ και αφήνουμε να βράσει το κοτόπουλο, μέχρι να μαλακώσει. Δεν θέλει πάνω από 20 λεπτά. Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού και ρίχνουμε και το ξύσμα. Αφήνουμε να πάρει 2 βράσεις μέχρι να δέσει λίγο η σαλτσούλα και είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το ρύζι, απλό ή basmati, σουρώνουμε και διατηρούμε ζεστό. Σε ένα μπόλ, λίγες ώρες πριν το μαγείρεμα, βάλτε τις ντομάτες με τις πιπεριές, λίγο ελαιόλαδο, το σκόρδο και το μαϊντανό και αφήστε το στο ψυγείο. Αυτό το μίγμα με τις ντομάτες, θα το περιχύσουμε και θα το ανακατέψουμε με το ρύζι, πριν το σερβίρισμα. Ή μπορείτε να σερβίρετε στα πιάτα το κοτόπουλο με το ρύζι λευκό και να αφήσετε τους καλεσμένους να ρίξουν από πάνω όσο θέλουν από το μίγμα με τις ντομάτες.
Πιο δίπλα βάλτε ένα πιάτο με ελαφρώς ζεσταμένες tortillas και 2 μπολάκια με ντιπ κρέμας τυριού. Στο ένα ανακατέψτε φιλαδέλφια με μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Στο άλλο ανακατέψτε το φιλαδέλφια με ψιλοκομμένες πιπεριές (ιδανικά Φλωρίνης), λίγο βούτυρο, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Και δώστε στους καλεσμένους κουταλάκια και μαχαίρια για να αλείφουν μόνοι τους ό,τι θέλουν πάνω στις tortillas, να τις γεμίζουν με το κοτόπουλο και το ρύζι και να απολαμβάνουν ένα εναλλακτικό γεύμα!