Stαrt-up στην παιδεία μας, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

Μια 16χρονη Πακιστανή η Μαλάλα Γιουσαφζάι ήταν το πρόσωπο των τελευταίων ημερών. Η ομιλία της στη Συνέλευση των Νέων στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική. Η Μαλάλα που πέρυσι είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν, επειδή μέσα από το μπλογκ της έκανε αγώνα για το δικαίωμα στην εκπαίδευση των νέων, κατάφερε να επιζήσει και να συγκλονίσει το ακροατήριο της με τα λόγια της, αλλά και με την ηγετική της παρουσία. Η πρόταση που κατέθεσε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ έχει ήδη υπογραφεί στο διαδίκτυο από τρία εκατομμύρια χρήστες και αφορά στην χρηματοδότηση από τις 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ώστε όλα τα παιδιά του κόσμου να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση μέχρι το 2015.

Πόσο σημαντική είναι η σημασία της εκπαίδευσης στην διαμόρφωση των αυριανών πολιτών νομίζω ότι όλοι το γνωρίζουμε. Σαν χώρα, με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε ένα, έστω μέτριο, εκπαιδευτικό σύστημα, αυτό όμως που δεν έχουμε είναι η ανάπτυξη της κουλτούρας μας και σίγουρα αυτή δεν διδάσκεται με την μέθοδο της παπαγαλίας. Η νοοτροπία και η κουλτούρα του κάθε ανθρώπου βέβαια ξεκινάει από την παιδεία που παίρνει από την οικογένεια του, όμως ολοκληρώνεται και διαμορφώνεται και από την εκπαίδευση του στο σχολείο και απλά θα κλείσω την πρόταση μου με την ρήση: “Με όποιο δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις”. Όσο και να ψάχνουμε λύσεις στο πρόβλημα της χώρας μας, πάντα θα καταλήγουμε στην έλλειψη της κουλτούρας και στις λάθος νοοτροπίες μας ως λαού.

Η αυτοκριτική τελικά πρέπει να ξεκινήσει από τον μικροκόσμο μας και από τις τοπικές κοινωνίες και διαβάζοντας στο flust.gr το άρθρο του Βαγγέλη Γεωργίου εδώ, για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, εντυπωσιαστήκαμε -και ήμασταν πολλοί – βλέποντας και μέσα από τα ιστορικά γεγονότα, πως ο χειρότερος εχθρός πάντα είναι ο κακός μας εαυτός. Για όσους από εμάς ζούμε στο νησί, η Μεσαιωνική Πόλη είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας και δυστυχώς ίσως και να αποτελεί δεδομένο, ότι θα είναι εκεί για πάντα. Η ενέργεια της Μεσαιωνικής Πόλης είναι τεράστια, η ατμόσφαιρα όμως έχει χαθεί κάπου ανάμεσα στη νοοτροπία του  εύκολου κέρδους, στην διαπλοκή των συμφερόντων και στην απώλεια της αισθητικής. Ελπίζω για μας τους ντόπιους να μην χρειαστεί να χάσουμε, αυτό που θεωρούμε δεδομένο, για να συνειδητοποιήσουμε, ότι το μνημείο της Μεσαιωνικής Πόλης ανήκει σε όλο τον κόσμο, αλλά εμείς έχουμε την ευθύνη και την τιμή, για το πώς θα του το παρουσιάσουμε.

Πόσο εφικτή όμως μπορεί να είναι η αλλαγή νοοτροπίας σε ένα λαό που έμαθε να υπηρετεί μικροσυμφέροντα, που έχει φόβο στην αξιολόγηση των ικανοτήτων του και που η αυτοκριτική δεν αποτελεί μέρος της κουλτούρας του; Και τελικά πάλι καταλήγουμε στην παιδεία. Το μεγαλύτερο “start-up” που θα μπορούσε να κάνει κάποιος για αυτή τη χώρα είναι να επενδύσει αποκλειστικά στην αναμόρφωση της  παιδείας μας. Μέχρι τότε όμως ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τουλάχιστον εμείς, ο καθένας ξεχωριστά, όπως πολύ σοφά και παρά το νεαρό της ηλικίας της, μας προτρέπει η Μαρία Στεφάνου εδώ.

Published by

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σπούδασε Marketing, Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (MBA), Marketing and Communication Management, Marketing Research & Social Media Analytics. Εμπνευστής και chief editor του flust.gr. Είναι Brand & Communications Strategist.
Prev Σημεία συνάντησης της νεολαίας… παντού!, της Χριστίνας Καλογεροπούλου
Next Η μανέστρα της γιαγιάς, της Εμμανουέλας Κόκκαλη