Σπάνιες γλώσσες κινδυνεύουν να χαθούν τα επόμενα 100 χρόνια
1.500 σπάνιες γλώσσες μπορεί να χαθούν τα επόμενα 100 χρόνια

Δημοσιεύθηκε

Τι είναι το δικαίωμα επισκευής προϊόντων που προωθεί το ΕΚ

Τι είναι το δικαίωμα επισκευής προϊόντων

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε νέα μέτρα για την προώθηση στο “δικαίωμα επισκευής” με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μαζικής κατανάλωσης. Οι ευρωβουλευτές

Διαβάστε περισσότερα...

Σπάνιες γλώσσες σε όλο τον κόσμο, περίπου 1500, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να χαθούν τον επόμενο αιώνα, σύμφωνα με μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Ecology and Evolution, και αξιολόγησε 6.511 ομιλούμενες γλώσσες σε 51 διαφορετικές κατηγορίες. Η έρευνα σχετίζεται με τη διατήρηση της γλώσσας – όπως πληθυσμός ομιλητών, τεκμηρίωση, νομική αναγνώριση και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου οι μισές από τις 7.000 τεκμηριωμένες γλώσσες του κόσμου βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος συσχετίστηκε επίσης με υψηλότερο μέσο όρο σχολικών ετών. Δείνοντας έτσι, ότι η επίσημη εκπαίδευση συμβάλλει στην απώλεια της γλωσσικής ποικιλομορφίας.

“Η βασική εκπαίδευση σε μια κυρίαρχη γλώσσα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ικανότητας στις μειονοτικές γλώσσες. Χρειάζεται επειγόντως να επενδύσουμε στη δίγλωσση εκπαίδευση και να αναπτύξουμε προγράμματα που επιτρέπουν στις κοινότητες να φέρουν τη γλώσσα κληρονομιάς τους στα σχολεία. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι η γλώσσα παραμένει δυνατή και μεταβιβάζεται στις μελλοντικές γενιές», είπε ο Bromhall στο CBS News.

Οι επιστήμονες είπαν ότι τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία στην Αυστραλία, όπου διεξήχθη η έρευνα.

«Η Αυστραλία έχει την αμφίβολη διάκριση ότι έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απώλειας γλώσσας παγκοσμίως» Δήλωσε καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και μια από τις συν-συγγραφείς της μελέτης. “Πριν από τον αποικισμό, μιλιούνταν περισσότερες από 250 γλώσσες των Πρώτων Εθνών και η πολυγλωσσία ήταν ο κανόνας. Τώρα, μόνο 40 γλώσσες ομιλούνται ακόμα και μόλις 12 μαθαίνονται από παιδιά.”

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση, ο κόσμος θα μπορούσε να χάσει τουλάχιστον μία γλώσσα το μήνα. Με την απώλεια γλώσσας να τριπλασιάζεται τα επόμενα 40 χρόνια. Οι συγγραφείς συνέστησαν «επείγουσα επένδυση» σε προγράμματα που βασίζονται στην κοινότητα, όπως προγράμματα δίγλωσσης εκπαίδευσης και γλωσσική τεκμηρίωση.

Η μαζική απώλεια γλωσσών έχει προβλεφθεί εδώ και δεκαετίες

Οι  γλωσσολόγοι  υπολογίζουν ότι 3.400 έως 6.120 σπάνιες γλώσσες θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι το 2100. Και ορισμένες από τις συστάσεις που έκαναν οι ειδικοί πριν από 20 χρόνια εξακολουθούν να είναι οι ίδιες: Οι κυβερνήσεις πρέπει να καταργήσουν τις απαγορεύσεις στις γλώσσες και οι ενήλικες να ενθαρρύνουν τα παιδιά να μιλούν άλλες γλώσσες.  Συμπεριλαμβανομένης της αυτόχθονης γλώσσας τους.

«Κάθε γλώσσα είναι ένας φόρος τιμής στη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα του ανθρώπινου μυαλού, μια όμορφη και συναρπαστική λύση σε περίπλοκες επικοινωνιακές προκλήσεις», δήλωσε ο Bromham στο CBS News. ” Για πολλούς ανθρώπους, η γλώσσα συμβολίζει την πολιτιστική ταυτότητα και το ανήκειν. Πολλές ομάδες θρηνούν την παρακμή των μοναδικών γλωσσών και λαχταρούν να μπορούσαν να μιλήσουν γλώσσες που δεν μιλιούνται πλέον.”

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα