Παραλίγο να κάνω ένα σοβαρό λάθος. Παραλίγο να μην ασχοληθώ με τις Ευρωεκλογές παρά την τελευταία εβδομάδα, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τις πιθανότητες να σου δώσω ένα ερέθισμα, καλέ μου αναγνώστη, καθώς και την πολυτέλεια του χρόνου να διερευνήσεις αυτοβούλως το θέμα περεταίρω. Από αυτό το σοβαρό λάθος με προστάτεψε ο συντάκτης της ιστοσελίδας www.elections2014, ο οποίος έβαλε σε κεντρικό σημείο διαφημιστικό σποτ με τίτλο τόσο άμεσο και «κιτς»… που θα ζήλευαν ακόμα κι οι Αμερικάνοι! «ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ… ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ».
Τα κεφαλαία γράμματα και η σοβαρότητα και η επισημότητα που υποδηλώνουν, τα αποσιωπητικά που παραπέμπουν στην αμεσότητα του προφορικού λόγου με την παύση που υπαγορεύουν, η οριστική αντωνυμία «ΑΥΤΗ» και η αποφασιστικότητα που αποπνέει… Όλα «κιτς», και γεμάτα συναίσθημα. Μα τον Τουτάτη, μόνο το «Σ’ ΑΓΑΠΑΩ» κουβαλάει περισσότερο συναίσθημα από τούτο τον τίτλο! Δεν γινόταν αλλιώς, διότι αυτή η φράση στηρίζεται πραγματολογικά στην απερχόμενη δραματική πενταετία για την Ευρώπη. Η λειτουργικότητά της βασίζεται στις αναταραχές που έφεραν η κρίση, η λιτότητα και η αποδόμηση της ευρωπαϊκής πολιτικής ολοκλήρωσης, οι οποίες παραλείπονται ως ευκόλως εννοούμενες.
Εκείνο που μου αρέσει περισσότερο με την απόδοση προφορικού λόγου στον γραπτό, είναι η «προφορική» συνέχεια του τίτλου. Δηλαδή, αυτή τη φορά είναι διαφορετικά, γιατί οι προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν πασατέμπο και την επόμενη φορά θα καταργηθούν! Ή… Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά, γιατί έτσι λέει το ωροσκόπιο! Ή… αυτή τη φορά είναι διαφορετικά, γιατί αλλάξανε ταπετσαρία στις Βρυξέλλες! Ένα τελευταίο… Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά, γιατί η «περισσότερη Ευρώπη» ίσως να μην είναι η λύση τελικά. Σημαντική λεπτομέρεια, κατά την γνώμη μου, είναι η διατύπωση «ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ», σε αντίθεση με την «ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ».
Στα πλαίσια του ευρωσκεπτικισμού, λοιπόν, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Επίσης, είναι διαφορετικά γιατί, μεταξύ των νέων εξουσιών που εκχωρεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Συνθήκη της Λισσαβόνας του 2009, είναι η έγκριση, ή αρνησικυρία, για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διορίζουν τα κράτη μέλη. Καλέ μου αναγνώστη και ευρωψηφοφόρε, ετοιμάσου να διαλέξεις (περίπου) τον διάδοχο του José Manuel Barroso. Η νεκροψία θα δείξει εάν και πώς αυτή η ρύθμιση θα επιδράσει πάνω στην εκλογική μας συμπεριφορά, και πώς τα ΜΜΕ θα διαχειριστούν αυτή τη νέα σαπουνόπερα πολιτικών δοσοληψιών, καθώς και το ροκσταριλίκι των πρωταγωνιστών.