Που βρίσκονται οι έξυπνες πόλεις με επίκεντρο τους κατοίκους
Που βρίσκονται οι έξυπνες πόλεις με επίκεντρο τους κατοίκους

Δημοσιεύθηκε

Στην Ιαπωνία μικρές κοινότητες μεταμορφώνονται σε έξυπνες πόλεις καθώς καταφέρνουν να συνδυάζουν την υψηλή τεχνολογία, το internet of things και την οικονομία διαμοιρασμού.

Με το 92% των κατοίκων της Ιαπωνίας να ζουν σε αστικές περιοχές η χώρα ανταποκρίνεται δημιουργώντας νέες πόλεις με βιώσιμο τρόπο. Σκοπός της χώρας είναι να οικοδομεί έξυπνες πόλεις που βασίζονται στο σχέδιο που η κυβέρνηση έχει ονομάσει «Κοινωνία 5.0». Πυρήνας αυτού του σχεδίου είναι οι έξυπνες ανθρωποκεντρικές πόλεις με το κλειδί της επιτυχίας των έξυπνων κοινοτήτων του αύριο είναι η συνεργασία.

Όπως η πόλη Φουτζισάουα που χτίστηκε στις εγκαταστάσεις παλιού εργοστασίου της Panasonic  για να στεγάσει περίπου 2.000 ανθρώπους. Οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ενεργειακή κατανάλωση τόσο στα σπίτια τους αλλά και σε όλη την έξυπνη πόλη. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε σπίτι είναι εξοπλισμένο με ηλιακά πάνελ και εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της πόλης χρησιμοποιούνται με διαμοιρασμό και η συχνή χρήση των ποδηλάτων συντελούν στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα. τα ποδήλατα. Ενώ η βιωσιμότητα της πόλης συνδέεται με τους περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς στόχους  ακόμα και με σχέδιο για την περίπτωση φυσικής καταστροφής. Δεκαοκτώ οργανώσεις συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν ένα project διασφάλισης αυτονομίας ηλεκτρικής ενέργειας και τροφίμων για τρεις μέρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η πόλη Κασιουανόχα είναι μια πράσινη πόλη που διαθέτει ένα επαναστατικό σύστημα ενεργειακής τροφοδότησης. Το δίκτυο περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα αποθήκευσης ιόντων λιθίου καθώς και γεννήτριες ηλιακής ενέργειας και φυσικού αερίου για έκτακτες ανάγκες. Και η διαχείριση γίνεται από το Smart Centre της πόλης. Αυτό το σύστημα έξυπνου δικτύου είναι ένα πρότυπο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης που αντιμετώπισε το blackout που έζησε η Ιαπωνία μετά τον σεισμό τον Μάρτιο του 2011. Επίσης, συνέβαλε στην μείωση ενεργειακής κατανάλωσης κατά ένα τέταρτο.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα