Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ας το ξεκαθαρίσουμε!
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ας το ξεκαθαρίσουμε!

Δημοσιεύθηκε

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου, από το 1911. Για δεκαετίες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων.

Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας φροντίδας του σπιτιού. Ας το ξεκαθαρίσουμε!

Ποιος θα ήταν ένας ιδανικός κόσμος ισότητας των φύλων;

Οι προκαταλήψεις τα στερεότυπα και οι διακρίσεις δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στον κόσμο μας. Και καθώς συνεχώς προβάλλεται  ένας κόσμος χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις, οι γυναίκες, εξακολουθούν να να υφίστανται αποκλεισμούς.

Η πανδημία φαίνεται να έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τις γυναίκες, μιας και στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως αυξήθηκαν οι γυναικοκτονίες και η έμφυλη βία. Αλλά και σε οικονομικό επίπεδο οι γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκουν εμπόδια και διακρίσεις στην ανέλιξη της καριέρας τους. Αλλά και στις οικονομικές τους απολαβές από την εργασία τους.

Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιου Χάσματος των Φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2021: Ο χρόνος που απαιτείται για να καλυφθεί το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων έχει αυξηθεί κατά μια γενιά. Από 99,5 χρόνια σε 135,6 χρόνια

Και ας μην ξεχνάμε το πόσα χρόνια πίσω γύρισε τη ζωή των Αφγανών γυναικών η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Πλέον, τα κορίτσια απαγορεύεται να λάβουν δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το υπουργείο γυναικείων υποθέσεων στη χώρα διαλύθηκε. Ενώ πολλές εργαζόμενες γυναίκες δεν επιτρέπεται να  επιστρέψουν πλέον στην εργασία τους.

Η ιστορία IWD

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ή IWD για συντομία, προήλθε από το εργατικό κίνημα με σκοπό να αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Ήταν το 1908, όταν 15.000 γυναίκες διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη για μικρότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Ένα χρόνο αργότερα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κήρυξε την πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας.

Η Clara Zetkin, ακτιβίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, πρότεινε τη δημιουργία μιας διεθνούς ημέρας. Η πρόταση της έγινε δεκτή στη Διεθνή Διάσκεψη Εργαζόμενων Γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910, που συμμετείχαν 100 γυναίκες  από 17 χώρες.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1911, στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Ενώ, τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να γιορτάζουν την ημέρα το 1975. Και η υιοθέτηση ειδικού θέματος κάθε χρόνο έγινε το 1996 με θέμα:  «Γιορτάζοντας το παρελθόν, Σχεδιάζοντας για το Μέλλον».

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί το σημείο αναφοράς για την εξέλιξη των γυναικών στην κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία. Ενώ από την άλλη σηματοδοτεί μια μέρα απεργιών και διαδηλώσεων για να ευαισθητοποιήσουν τη συνεχιζόμενη ανισότητα.

Ποιο είναι το θέμα για τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας για το 2022;

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε το θέμα για το 2022 ως «Η ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο». Οι εκδηλώσεις θα αναγνωρίσουν πώς οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο ανταποκρίνονται στην κλιματική αλλαγή.

Ενώ, ο ιστότοπος για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, επέλεξε το θέμα #BreakTheBias για “έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις”

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα