Από τα παραδοσιακά ονόματα στα μοναδικά

Δημοσιεύθηκε

Τα παραδοσιακά ονόματα φαίνεται να αφήνουν στην άκρη οι νέοι γονείς που δίνουν στα παιδιά τους πιο ασυνήθιστα ονόματα

Και έρχεται η στιγμή που οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν το όνομα του παιδιού τους όμως υπάρχουν κάποιες παραδόσεις… Ή τουλάχιστον υπήρχαν μέχρι πριν λίγα χρόνια. Γιατί πλέον τα ασυνήθιστα ονόματα παιδιών αυξάνονται ακόμη και σε πιο παραδοσιακές κοινωνίες. Φαίνεται ότι οι νέοι γονείς προτιμούν να δίνουν στα παιδιά τους ονόματα που χαρακτηρίζονται από τη μοναδικότητα.

Αυτό βέβαια σύμφωνα με μελέτες έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 80 και ξεκίνησε από τη γενιά των Baby Boomers. Είναι η πρώτη γενιά που αμφισβήτησε τα στερεότυπα και τις παραδόσεις που συνόδευαν το ποιο όνομα θα δώσουν στο παιδί τους.

Και μετά ήρθαν οι millennials, η παγκοσμιοποίηση και το διαδίκτυο για να δώσουν μια περεταίρω ώθηση σε αυτή την τάση. Και εκεί άρχισε το γκουγκλάρισμα για το όνομα στην λογική ενός χρήστη διαδικτύου. Δηλαδή όπως ο κάθε ο χρήστης έχει μια μοναδική ταυτότητα με αυτή τη λογική οι γονείς επιλέγουν όνομα για το παιδί τους.

Και κάπου μέσα σε όλα αυτά ξεκίνησαν και οι ταξινομήσεις και τα στατιστικά των μηχανών αναζήτησης.  Οι ετήσιες ταξινομήσεις δημοφιλών ονομάτων έκαναν τους ανθρώπους να αισθάνονται ανταγωνιστικοί. Αλλά αντί να θέλουν να είναι το νούμερο ένα, όλοι ήθελαν να αποφύγουν την κορυφή των trends.

Και σήμερα προστέθηκε και η συνιστώσα του ουδέτερου φύλου που δίνει στους γονείς επιπλέον κίνητρα σύμφωνα με τις τάσεις. Αυτό συμβαίνει ακόμα και στην παραδοσιακή κοινωνία της Ιαπωνίας όπου το ποσοστό των μοναδικών ονομάτων αυξάνεται. Τα παραδοσιακά ονόματα της Ιαπωνίας φθίνουν και εκεί…

Ένα νέος τύπος ατομικισμού;

«Ο δείκτης των ονομάτων μωρών έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι έγκυρος δείκτης ατομικισμού» λένε ερευνητές.  Η τάση των γονέων στην καινοτομία ονoμάτων, ενώ παραμένουν εντός του πλαισίου των κυρίαρχων κοινωνικών συμβάσεων ονομασίας είναι μια ισχυρή παρόρμηση.

Άλλωστε το κυνήγι αυτό δεν είναι το χαρακτηριστικό που κάνει έναν γονιό επιτυχημένο ή ο δρόμος για την ευτυχία των παιδιών. Και μπορεί γύρω μας να υπάρχουν διασημότητες και επιτυχημένοι με ασυνήθιστα ονόματα υπάρχουν όμως και με συνηθισμένα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα