Όταν έχω κέφια…, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Δημοσιεύθηκε

Η χθεσινή μέρα ήταν από αυτές τις επικίνδυνες μέρες, όπου βρίσκομαι συνεχώς στην κουζίνα και μαγειρεύω ασταμάτητα. Όχι για δουλειά ή για κάποια υποχρέωση, απλά επειδή έχω κέφια.

603827_10205148098797758_8247553978726347240_n

Και το ένα φέρνει το άλλο και δε μπορώ να σταματήσω να μαγειρεύω, παρα μόνο αν αδειάσει το ψυγείο μου και δεν έχω υλικά. Στην προκειμένη, σταματήσα αργά το απόγευμα, επειδή είχα ραντεβού με φίλη να βγούμε έξω για φαγητό. Ναι μωρέ, να φάω και λίγο, νηστική όλη μέρα!! #not

Εφτιαξα λοιπόν γιουβέτσι με κοτόπουλο και πιπεριά Φλωρίνης, εξαιρετικό! Ωραίο φαγητό, πλούσιο σε γεύση και χορταστικό. Ζύμωσα ψωμί φυσικά, ενώ θα μπορούσα να είχα πάρει από τον φούρνο, όταν βγήκα έξω. Αλλά όοοχι, ήθελα να ζυμώσω. Και μετά, ξεκίνησα με τα γλυκά. Κι εδώ θα ήθελα να σταθούμε λίγο παραπάνω. Γιατί έφτιαξα και απλά μπισκότα βουτύρου, όμως έκανα και μια υπέροχη τάρτα!

Μου ήρθε να φτιάξω τάρτα με αχλάδια. Και μου πέρασαν διάφορες σκέψεις από το μυαλό, να τα βάλω ωμά τα αχλάδια, να τα κάνω μαρμελάδα, να τα βάλω πάνω σε κρέμα τυριού, να κάνω την τάρτα σκεπαστή, ανοιχτή κλπ. Αλλά ποτέ δεν στέκομαι πολύ ώρα στην καθεμιά. Νόστιμες σκέψεις έρχονται και φεύγουν συνεχώς απ’αυτό το μυαλό, όμως πάντα αποφασίζω στιγμιαία τι θα φτιάξω τελικά, δεν το πολυκουράζω. Και αποφάσισα να κάνω μαρμελάδα αχλαδιού σε ζύμη brisee. Όχι σκεπαστή, θα την γέμιζα με καρδούλες από πάνω, το έκανα αμέσως εικόνα.

960151_10205148906657954_7530613034428676828_n

Και εκεί που ψιλοκόβω τα αχλάδια, στιγμιαία μου έρχεται στο μυαλό η μαστίχα Skinos. Είχε μείνει ένα ποτηράκι στο μπουκάλι, οπότε με αυτό θα αρωμάτιζα τη μαρμελάδα. Βάζω στην κατσαρόλα τα αχλάδια κομμένα σε κυβάκια, περίπου δύο κιλά, μια κούπα γεμάτη ζάχαρη, μια μεγάλη φλούδα λεμονιού και τη μαστίχα και αφήνω να βράσουν όλα μαζί για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού. Μετά την πρώτη βράση, χαμηλώνω λίγο τη φωτιά. Έπειτα, με ένα ραβδομπλέντερ, πολτοποιώ τα αχλάδια μαζί με τη φλούδα λεμονιού κι έτσι το άρωμα έγινε πολύ έντονο και έκανε τη μαρμελάδα μου πιο ξεχωριστή. Αφήνω να πάρει 1-2 βράσεις ακόμα και έτοιμη η μαρμελάδα. Την άφησα να κρυώσει, μέχρι να φτιάξω τη ζύμη.

brisee

Τάρτα σε ζύμη brisee

Υλικά:
100γρ. Βούτυρο κρύο σε κυβάκια
250γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50γρ. Άχνη ζάχαρη
1 αβγό
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι και στη μέση όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε με το χέρι, μαλακά και με υπομονή. Στην αρχή θα είναι σε τρίμματα η ζύμη, αλλά στην πορεία θα γίνει ενιαία και μαλακιά. Αν δεν γίνει αυτό, προσθέστε 1-2 σταγόνες παγωμένο νερό και συνεχίστε το ζύμωμα. Μόλις είναι έτοιμη, την κλείνουμε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ωρίτσα. Έπειτα, την βγάζουμε και σε αλευρωμένη επιφάνεια, την ανοίγουμε με έναν πλάστη στο μέγεθος της ταρτιέρας μας. Εγώ πάντα την κάνω πολύ λεπτή, αλλά κάποιος άλλος μπορεί να την θέλει πιο παχιά. Αν περισσέψει ζύμη, ανοίξτε τη με τον πλάστη και κόψτε τη σε διάφορα σχέδια με κουπ-πατ, ώστε να στολίσετε με αυτά την επιφάνεια. Κάντε τρύπες με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, καλύψτε με τη μαρμελάδα ή την κρέμα της αρεσκείας σας, ολοκληρώστε με τη ζύμη που έχετε κόψει σε σχέδια από πάνω και ψήστε την τάρτα στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια. Έπειτα, βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε τη μέσα στην ταρτιέρα για 5 λεπτά, πριν την κόψετε.

tarte

*Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την τάρτα για αλμυρές δημιουργίες, αρκεί να μην βάλετε ζάχαρη στο ζύμωμα. Αντί αυτού, βάλτε λίγο αλατάκι και διάφορα μπαχαρικά, για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα. Επίσης, αν δεν θέλετε να ψήσετε τη γέμιση, κάντε τρύπες στην επιφάνεια και ψήστε σκέτη τη βάση, έπειτα γεμίστε τη με ό,τι θέλετε και φυλάξτε την τάρτα στο ψυγείο.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα