Το 1974 η καταστροφή της Κύπρου με την κατάληψη του βόρειου τμήματος από τους Τούρκους έσωσε την Ελλάδα από τη δικτατορία που κατέρρευσε μέσα στα αδιέξοδά της και στην επιστράτευση των Ελλήνων για έναν ακόμα πιο καταστροφικό πόλεμο με την Τουρκία.
Το 1994 (20 χρόνια μετά την επέμβαση των Τούρκων) πήγα οικογενειακώς στην Κύπρο και φιλοξενήθηκα από τον φίλο μου Μιχάλη Τοφή (υπεύθυνο της Λαϊκής Επιμόρφωσης του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου) και την οικογένειά του.
Η γυναίκα του Μιχάλη μού έδειξε δύο πλαστικά ποτήρια. Τι είναι αυτά; Τη ρώτησα. Αυτά είναι τα μόνα πράγματα που πήραμε από το σπίτι μας, φεύγοντας με το αυτοκίνητό μας από την Αμμόχωστο, όταν έμπαιναν οι Τούρκοι, μου απάντησε. Για να πίνουν νερό τα δύο παιδιά μας που ήταν τότε μωρά. Πήγαμε μια φορά έξω από την Αμμόχωστο να τη δούμε. Είναι μια νεκρή πόλη. Είδαμε τα δέντρα που φύτρωσαν και βγαίνουν μέσα από τα σπίτια.
Σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει μια ανάλογη καταστροφή. Αν δεν δεχτεί τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών χωρών οι συνέπειες θα είναι τρομερές. Άμεσα το αποτέλεσμα θα είναι οικονομικό. Κατάρρευση των τραπεζών και δέσμευση όλων των καταθέσεων (και μηδενισμό των καταθέσεων στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες). Κανείς δεν πρόκειται για χρόνια να δανείσει την Κύπρο. Η Κύπρος θα βγει από το ευρώ και η αντίστοιχη υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος θα είναι τρομακτική. Ο κύριος Αναστασιάδης (ένας σοβαρός ηγέτης) περιέγραψε στο διάγγελμά του με ακρίβεια τις άμεσες οικονομικές συνέπειες. Και η Ελλάδα δεν θα μπορεί με κανένα τρόπο να βοηθήσει την Κύπρο, αφού αυτοί που δανείζουν την Ελλάδα απαγορεύουν να χρησιμοποιηθούν τα δανεικά που μας δίνουν για να τα προσφέρουμε στην Κύπρο.
Φοβάμαι, όμως, πως οι πολιτικές συνέπειες θα είναι ακόμα χειρότερες. Η Κύπρος θα απομονωθεί από τα ευρωπαϊκά κράτη (που θα είναι εξοργισμένα μαζί της) και θα βρεθεί στη δυσκολότερη θέση που ήταν ποτέ. Έρμαιο απέναντι στις διαθέσεις της Τουρκίας. Ένα καράβι χωρίς άρμενα μέσα στη φοβερή τρικυμία της ανατολικής Μεσογείου. Με μια αμφισβητούμενη από τους γύρω ΑΟΖ και εξαρτώμενη από τις γεωπολιτικές ισορροπίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.
Εύχομαι να υπάρξει υπευθυνότητα στις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και να μην έχουμε άλλη μια καταστροφή της, αλλά η τρέλα των ανθρώπων δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Βέβαια, αν η Κύπριοι αποφασίσουν την καταστροφή τους, τότε θα σώσουν για μια ακόμα φορά την Ελλάδα, γιατί οι Έλληνες θα καταλάβουν, επιτέλους, πόσο εγκληματίες είναι οι διάφοροι γελοίοι «αντιμνημονιακοί» και θα αποφασίσουν να σοβαρευτούν και να δουλέψουν για την πραγματική ανάπτυξη της χώρας μας.