Άλλη μια νόστιμη ημέρα γευσιγνωσίας στο Not Just Greek Salad, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το περασμένο Σάββατο, 16/11, όπου μετατρέψαμε τον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου… σε νησί!
Από νωρίς το πρωί, η κουζίνα του κομψού παντοπωλείου μύρισε αρώματα Σαντορίνης. Αυθεντικές γεύσεις Santo, τοματοπολτός διπλής συμπύκνωσης, η δημοφιλής φάβα και το δροσερό κρασάκι Νυκτέρι, ήταν τα νόστιμα προς δοκιμή, σε μια εκδήλωση με τίτλο «Τριλογία Θηραϊκής γης»! Σκοπός μας να απολαύσει ο κόσμος τις γνωστές αυτές γεύσεις, χωρίς πολλά πρόσθετα. Για να φανεί η ποιότητα και η αυθεντικότητά τους.
Έτσι λοιπόν, σήκωσα μανίκια και έφτιαξα με τα χεράκια μου απλά καναπεδάκια με τοματοπολτό, προσθέτοντάς μόνο λίγες σταγόνες αγνού παρθένου ελαιόλαδου και ελάχιστο γλυκόξιδο με φιρίκι, το οποίο «έδεσε» υπέροχα με την οξύτητα της ντομάτας και ενίσχυσε τα αρώματά της. Στη συνέχεια ετοιμάστηκε και η φάβα, στην οποία θα ήθελα λιγάκι να σταθώ. Γιατί πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά προϊόντα Σαντορίνης, μαζί με το σταφύλι. Το έδαφος της Σαντορίνης δίνει ξεχωριστή γεύση στη φάβα και την καθιστά ένα δημοφιλές προϊόν, στο οποίο δύσκολα αντιστεκόμαστε όταν βρεθούμε σε ταβέρνες, ακόμα και εκτός νησιού. Αυτό όμως που ακούω συχνά από τον κόσμο, είναι ότι στο σπίτι δεν τολμούν να την φτιάξουν πολλές φορές γιατί τους φαίνεται ένα πιάτο χρονοβόρο ή που απαιτεί μαεστρία. Καθόλου. Είναι ένα πιάτο εύκολο, που δεν απαιτεί πολύ χρόνο αλλά και πολλά υλικά για να γίνει ελκυστικό. Το Σάββατο βράσαμε τη φάβα μας για 40 λεπτά, σε σιγανή φωτιά, στην αναλογία νερού που αναγράφεται στο σακουλάκι, με λίγο αλάτι και ένα ολόκληρο κρεμμύδι για άρωμα. Άρχισε να πίνει το νερό και να αποκτά μόνη της βελούδινη υφή. Δεν χρειάζεται μπλέντερ. Τη σερβίραμε σκέτη, με λίγο gourmet ελαιόλαδο POLIANA, με άρωμα πορτοκάλι. Υπέροχος συνδυασμός, αναπάντεχα ελκυστικός. Εσείς μπορείτε να τη σερβίρετε φυσικά και με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και φύλλα κάπαρης. Απλές γεύσεις που όμως κρύβουν ιστορία, αποτελούν θησαυρό για την ελληνική γαστρονομία και ταιριάζουν σε κάθε τραπέζι.
Το Νυκτέρι γνωστό. Ώριμο και «ζεστό», μοσχοβολάει Αιγαίο και μας πρόσφερε πολλά χαμόγελα…
Να σας πω για μια ακόμη φορά το πόσο ευχαριστιέμαι αυτές τις εκδηλώσεις στο Not Just Greek Salad και ότι έχω αποφασίσει να συμμετάσχω ξανά ενεργά, φτιάχνοντας η ίδια τις νοστιμιές της γευσιγνωσίας, γιατί έτσι μαθαίνω κι εγώ καλύτερα το κάθε προϊόν, το νιώθω, έχω την ευχέρεια να το μελετήσω, να δω την αντίδρασή του στους συνδυασμούς αλλά και γιατί είναι υπέροχο να σερβίρεις δεκάδες ανθρώπους που απλώς περνούν από μπροστά σου και το νόστιμο χαμόγελό σου τούς τραβά το βλέμμα. Πολλοί άνθρωποι, φίλοι, γνωστοί, μας επισκέφθηκαν για να περάσουμε ένα νόστιμο μεσημέρι και τους ευχαριστώ πολύ αλλά είναι και πολλοί περαστικοί που δεν το είχαν σκεφτεί, πως μόλις μπουν στη Βαλαωρίτου θα συναντήσουν έναν πάγκο γεμάτο γεύσεις! Και αισθάνομαι τόσο όμορφα κάθε φορά που το φαγητό γίνεται αφορμή για να χαμογελάσει ο κόσμος, να επικοινωνήσει, να ξεφύγει λίγο από το πρόγραμμά του και να σου πει μια «καλησπέρα»!