Καστελόριζο: συναρπαστικό σημείο συνάντησης στο απέραντο γαλάζιο, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

Γνωστό περισσότερο επειδή αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, το Καστελόριζο είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Με μια ομορφιά απλή και άγρια ταυτόχρονα, με μια ιστορία σημαντική που ξεκινά από την νεολιθική εποχή, αλλά και με μεγάλη ναυτική παράδοση. Μπορεί τώρα να κατοικείται από μόλις 500 μόνιμους κατοίκους, αλλά στις αρχές του 20ου αιώνα ζούσαν στο νησί γύρω στις 14.000 άνθρωποι.

Πριν από αρκετά χρόνια έφτασα για πρώτη φορά στο Καστελόριζο από θαλάσσης. Η άφιξη στο νησί με πλοίο είναι κατά την άποψη μου η πιο μαγευτική είσοδος σε λιμάνι νησιού. Μπαίνοντας στον κόλπο εμφανίζεται μπροστά σου ένα γαλάζιο τοπίο, αποτελούμενο από διάσπαρτες βραχονησίδες που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιές είναι ελληνικές και ποιές τουρκικές. Μέσα σε αυτό το μαγευτικό τοπίο όμως, δεν έχει σημασία τελικά πού ανήκει τί, μιας και η ίδια η φύση μοιάζει να έχει επιλέξει την συνύπαρξή τους με ένα μαγικό τρόπο.

Αυτή τη φορά έφτασα αεροπορικώς και η άφιξη στο νησί είχε ένα χαρακτήρα πιο περιπετειώδη και συναρπαστικό. Όντας στην ουσία ένας τεράστιος βράχος το νησί, ο διάδρομος του αεροδρομίου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του, όπου δημιουργήθηκε κόβοντας τον βράχο ώστε τώρα μοιάζει με ένα μεγάλο τούνελ. Κατεβαίνοντας από το αεροδρόμιο, στην τελευταία στροφή σου παρουσιάζεται η προσωπικότητα του λιμανιού, σαν ένα πολύχρωμο πέταλο μέσα στη θάλασσα. Η κλασική αρχιτεκτονική των Δωδεκανήσων διατηρείται σε μικρότερη διάσταση, βέβαια, από ότι στην Σύμη, λόγω και του ανατολίτικου αέρα που δίνει το τζαμί στην άκρη του λιμανιού. Αναπόσπαστο σημείο κάθε στιγμής που χάνεται το βλέμμα σου αποτελεί η πόλη του Κας, που βρίσκεται απέναντι, μιας και ο ορίζοντας στο Καστελόριζο τελειώνει με τα βουνά του, αλλά αυτό δεν ενοχλεί, το αντίθετο μάλιστα, είναι εξόχως γοητευτικό. Άλλωστε, οι δυο πόλεις είναι αδελφοποιημένες και κάθε μέρα τα καραβάκια μεταφέρουν επισκέπτες από το Καστελόριζο προς το Κας, αλλά και από το Κας προς το Καστελόριζο.

Η σπηλιά είναι από τα πιο γνωστά σημεία που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτεί κανείς. Εξωτερικά, απλά βλέπεις ένα άνοιγμα ανάμεσα στους βράχους και τίποτα δεν προδίδει ότι μέσα τους κρύβεται μια γαλάζια λίμνη απίστευτης ομορφιάς. Μπαίνοντας σκυφτός με την βάρκα, γιατί είναι πολύ μικρό το άνοιγμα του βράχου, σηκώνεις το κεφάλι σου και βρίσκεσαι σε μια γαλάζια λίμνη με όλες τις αποχρώσεις που δίνει το φως που μπαίνει απ’ έξω. Οι μετακινήσεις στο νησί γίνονται ως επί το πλείστον με βάρκες και όλων των ειδών τα πλεούμενα, δίνοντας την δυνατότητα της καθημερινής εξερεύνησης σε κόλπους και σε μικρότερες βραχονησίδες που υπάρχουν πολύ κοντά, όπως Άη-Γιώργης, Αγριέλαια, Μαύρο Ποινή, Πολύφαδο, Κυρά της Ρω και πολλές ακόμα ομορφιές απόκρυφες…

Στις διακοπές κάνεις ενδιαφέρουσες γνωριμίες, ίσως γιατί η χαλαρότητα και η ξενοιασιά ευνοούν την ανθρώπινη επικοινωνία, κάνοντας την πιο οικεία και αυθόρμητη. Όπως ήταν η συνάντηση και η γνωριμία με το πιο γοητευτικό πολιτισμικό ζευγάρι του Καστελόριζου, την Κατερίνα Στουραίτη-Mezzedimi και τον σύζυγο της, Sergio Mezzedimi. Ο Σέρτζιο και η Κατερίνα γνωρίστηκαν στην Ρώμη. Εκείνος Ιταλός αρχιτέκτονας, εκείνη Ελληνίδα-Καστελοριζιά επικοινωνιολόγος. Μια σχέση αγάπης και συμβίωσης σαράντα χρόνων. Μοιράζουν τον χρόνο τους και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες ανάμεσα στο Τζιμπουτί της Αφρικής και στη Ρώμη, ενώ τα καλοκαίρια τους βρίσκουν πάντα στο Καστελόριζο.

Ο Sergio Mezzedimi είναι ο αρχιτέκτονας, δημιουργός και ιδιοκτήτης – σε συνεργασία με την κόρη τους (επίσης αρχιτέκτονα) – του πιο όμορφου σπιτιού του Καστελόριζου. Ένα σπίτι όπου πίνεις τον καφέ σου στο σαλόνι και νομίζεις ότι ταξιδεύεις στο πέλαγος. Διατηρώντας στο έπακρο την αρχιτεκτονική του νησιού αλλά και την αρμονική σύνδεση του με το εξωτερικό περιβάλλον, την άνεση και την πρακτικότητα, το σπίτι αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής έμπνευσης. Και βέβαια, η τελική πινελιά στη διακόσμηση από την οικοδέσποινα Κατερίνα Στουραίτη-Mezzedimi συμπληρώνει την άψογη εικόνα. Στο Καστελόριζο υπάρχουν επίσης 20 σπίτια που ανήκουν σε ξένους ιδιοκτήτες από όλα τα μέρη του κόσμου, οι οποίοι το έχουν επιλέξει ως μόνιμο τόπο διακοπών τους, δίνοντας στο νησί μια ιδιαίτερα κοσμοπολίτικη διάσταση.

Ένα νησί στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, μόλις 20 λεπτά από την Ασία, μια άγρια ομορφιά απέραντου γαλάζιου. Η ενέργεια του Καστελόριζου σε κάνει να νιώθεις σαν ταξιδιώτης στον γοητευτικό κόσμο ανάμεσα στην Ανατολή και στην Δύση.

φωτογραφία(6)
Η απίστευτη θέα από το σαλόνι του σπιτιού της οικογένειας Mezzedimi.
φωτογραφία(7)
Η νεοκλασική αρχιτεκτονική του Καστελορίζου στο σπίτι της οικογένειας Mezzedimi.
Πρωινό ξύπνημα στο Καστελόριζο
Πρωινό ξύπνημα στο Καστελόριζο

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα