Είναι η εποχή τέτοια τώρα, που θες σιγά-σιγά να αρχίσεις να μαγειρεύεις πιο ολοκληρωμένα φαγητά, δεν σου αρκεί ένας ντάκος με δροσερές ντομάτες. Θες ένα πιάτο γεμάτο ενέργεια, έχεις δουλειές, σχολεία, εξεταστικές να κουμαντάρεις. Η ζέστη σταδιακά υποχωρεί και αρχίζεις να βλέπεις και πάλι την κουζίνα με καλό μάτι! Πριν αρχίσεις να φτιάχνεις πάλι με τη σειρά όλα τα κλασικά φαγάκια με τις σαλτσούλες και τα λιπάκια που σου φτιάχνουν το κέφι μια συννεφιασμένη Κυριακή, δοκίμασε να ετοιμάσεις δυο απλά και δροσερά πιάτα με φακές που ταιριάζουν γάντι στους 30 βαθμούς και το κρυφτούλι που έχει αρχίσει να παίζει ο ήλιος!
Ριζότο με φακές, φρέσκο κρεμμυδάκι & μπόλικο μαϊντανό
Υλικά για 4 άτομα:
400γρ. ρύζι σπυρωτό
300γρ. φακές
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Αλάτι/πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε το ρύζι σε ελαφρώς αλατισμένο νερό και σε ξεχωριστό κατσαρολάκι βράζουμε τις φακές. Προσέχουμε και τα δύο να μην μαλακώσουν πάρα πολύ, να κρατάνε λίγο (οι φακές ειδικά θέλουν περίπου 20 λεπτά και καλό είναι να μην τις βράζουμε περισσότερο γιατί χάνουν τον σίδηρο που διαθέτουν). Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις φακές, σοτάρουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και αφήνουμε το ριζότο μας να δέσει. Σκορπάμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε μια φορά και σερβίρουμε! Ταιριάζει πολύ με 1 κουταλιά της σούπας δροσερό γιαούρτι από πάνω!!
Κι αν αυτό το πιάτο σας κάνει να αναρωτιέστε γιατί οι φακές κάποτε θεωρούνταν ταπεινό φαγητό των φτωχών, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή για σαλάτα με φακές για να πειστείτε πλέον ότι αυτό το όσπριο όχι μόνο δεν είναι ταπεινό, αλλά μπορεί να θεωρηθεί και πολυτελείας!
Σαλάτα ρόκα με φακές, ντοματίνια & βινεγκρέτ
Υλικά για 4 άτομα
Μπόλικη ρόκα
300 γρ. φακές βρασμένες
10 ντοματίνια
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
Μπόλικο μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Μπαλσάμικο
Λίγη μουστάρδα
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα όλα τα υλικά, κομμένα όπως εμείς προτιμάμε. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο με το μπαλσάμικο και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τη σαλάτα μας, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε. Ταιριάζει υπέροχα με λίγο τυρί κρέμα από πάνω, αν δεν νηστεύετε!
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί σεφ σερβίρουν όσπρια στα εστιατόριά τους χωρίς φόβο, με πολύ πάθος! Προτείνω να τα εντάξετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής σας κι αν μέχρι τώρα φοβόσασταν ότι θα τα βαρεθείτε γρήγορα γιατί δεν έχουν πολλές δυνατότητες μαγειρέματος, ελπίζω να σας έδωσα μερικές καλές ιδέες και να έβαλα τη φαντασία σας να δουλέψει λίγο παραπάνω!