Ιάσονας Αθανασιάδης: Κοντόφθαλμοι αποδείχθηκαν οι Αιγύπτιοι

Δημοσιεύθηκε

Ο Ιάσονας Αθανασιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο από τη Σχολή Τεχεράνης Διεθνών Σχέσεων. Είναι δημοσιογράφος, αλλά και φωτογράφος και έχει αρθρογραφήσει σε μερικά από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα όπως: International Herald Tribune, Guardian, Independent, Times, Washington Times και αλλού. Ως φωτογράφος είναι γνωστός για την ανθρωποκεντρική του προσέγγιση δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα των ανθρώπων και η έκθεση που παρουσίασε στην Τεχεράνη είχε θέμα τον Ελληνισμό της Πόλης. Τα τελευταία χρόνια μοιράζει την ζωή του ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και στην Λιβύη.

Είναι από τους λίγους δημοσιογράφους που έχουν παρακολουθήσει ζωντανά τα πρόσφατα γεγονότα σε Τουρκία και Λιβύη έχοντας όμως μια ξεχωριστή ματιά για ότι συμβαίνει στην πατρίδα, όπως σχολιάζεται στην συνέντευξη του στο greeklish.info και στον Βαγγέλη Γεωργίου, όπου μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και για τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, τονίζοντας: “ Οι Τούρκοι δεν πήραν τους δρόμους επειδή νοσταλγούν τον Κεμάλ Ατατούρκ ή επειδή μισούν το Ισλάμ. Πολύς κόσμος αγανάκτησε από τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν και την όλο και αυξανόμενη δικτατορική του συμπεριφορά. Οι στατιστικές δεν είναι η μόνη αλήθεια για την Τουρκική οικονομία η οποία είναι μεν αποδοτική, μαστίζεται όμως από ανεργία, και υποαπασχόληση”.

Για την Αίγυπτο σχολίασε μεταξύ άλλων: “Αυτό που διαδραματίζεται στις οθόνες μας αυτές τις μέρες είναι το λογικό επακόλουθο σε μια συντηρητική κοινωνία που ο λαός της κρατιέται εδώ και πολλές γενιές υπό τον ζυγό μιας γνωστικής ασυμφωνίας (cognitive dissonance) στην οποία συνέβαλε η θρησκεία, η κοινωνία και οι πολιτικές ελίτ. Αυτή λοιπόν η κοινωνία ξαφνικά σπάει τα ταμπού και αρχίζει μια διαδικασία αντιμετώπισης της αδιαμφισβήτητης αλήθειας. Αντιλαμβάνεται ότι υφίστανται μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα διαφορετικά μέλη της κοινωνίας αντί, δήθεν, μιας μοναδικής και αδιαίρετης αλήθειας την οποία και κατέχει μόνο μια ομάδα”.

Στην ερώτηση για την Ελλάδα της κρίσης και τι να περιμένουμε στο μέλλον απάντησε ότι:
Βλέπω μια νέα δημιουργικότητα στην Ελλάδα η οποία, όσο ήμουν παιδί, είχε πνιχτεί μέσα στον καθωσπρεπισμό μιας εποχής στην οποία η απώτερη αξίωση για τον μέσο άνθρωπο ήταν ο διορισμός στο Δημόσιο. Έρχονται τώρα βίαια κύματα ιστορίας και παγκοσμιοποίησης που γκρεμίζουν το κράτος πρόνοιας και αναιρούν την πίστη ότι θα καλυτερεύει η ποιότητα ζωής σε κάθε γενιά. Τώρα μάλλον ξέρουμε ότι – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον κόσμο – το αύριο θα είναι πιο δύσκολο, πιο τρομακτικό και πιο εξαρτημένο για επιβίωση από το ακόνισμα των ικανοτήτων μας”.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Ιάσονα Αθανασιάδη στο greeklish.info

Banner greeklish

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα