Η «Κίρκη» στο Jazz Point της πόλης, της Μαρίας Τσόγκα

Δημοσιεύθηκε

Με αποσκευή την ποιητική της παρακαταθήκη, η πρωτοεμφανιζόμενη, στο μουσικό στερέωμα, Ελένη Τζατζιμάκη, επιχειρεί μία περιπλάνηση σε μουσικές του ευρωπαικού νότου -από την περασμένη Πέμπτη και για κάθε Πέμπτη στο Jazz Point (Ακαδημίας 18) στην Αθήνα, όπου η πρώτη της δισκογραφική δουλειά, με τον τίτλο «Κίρκη», συναντάει μουσικές του κόσμου αλλά και αγαπημένες, παλιές και σύγχρονες, μελωδίες από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

Σε συνδυασμό τζαζ και έθνικ μουσικής, αναδεικνύει μέσα από την ταξιδιάρικη φωνή της, μελωδίες του ευρωπαϊκού νότου και συνοδεία ακορντεόν του Νίκου Παπαναστασίου.

Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία συναντούν την Ελλάδα, την Σμύρνη και την Κύπρο σε μία δίωρη μουσική περιπλάνηση με νοσταλγική διάθεση, όπου επιχειρείται η προβολή της κοινής «ματιάς» των λαών της Μεσογείου μέσα από τον βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα της μουσικής τους.

Η Ελένη Τζατζιμάκη στέκεται με αισθαντικές ερμηνείες αλλά και τρυφερότητα απέναντι στην μουσική ιστορία του ευρωπαϊκού νότου, σε μία γκάμα που περιλαμβάνει από παραδοσιακά fados και ισπανικά boleros μέχρι ιταλικές ταραντέλες και σμυρναίικους αμανέδες.

Η νεαρή μας ερμηνεύτρια, γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1986. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στον τομέα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Το 2009 κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο Η Μαγεία της Άνωσης, από τις εκδόσεις Μελάνι, η οποία συμπεριλήφθηκε στις υποψηφιότητες για το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (2010), του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω, ενώ, τον Ιούλιο του 2012, κυκλοφόρησε η δεύτερη ποιητική συλλογή της με τίτλο Μετά την Ενηλικίωση, από τις εκδόσεις Μελάνι.

Η σχέση της με τη μουσική μετράει χρόνια σπουδών στο μοντέρνο τραγούδι, με δασκάλες όπως η Έλλη Πασπαλά, η Klaudia Delmer, η Άννα Μορφίδου και ο Σταύρος Ζουλιάτης.

Από τη Μάγια Μελάγια έως την Amalia Rodrigues κι απ’ την Zaz στον Lou Reed, η Ελένη Τζατζιμάκη, προκαλεί τις αισθήσεις μας με τους ήχους της πρώτης της δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο Κίρκη, προτείνοντας καινούριες ερμηνείες και κλείνοντας το μάτι στις μουσικές του κόσμου.

Όσοι δεν πήγατε…σπεύσατε…Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα,  αυτό το δίωρο ταξίδι ανά τον κόσμο!

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα