Η Μαίρη Μαλώτρα υποστηρίζει δικαίως τον τίτλο «μια εργαζόμενη μητέρα, μια καλή νοικοκυρά». Εργαζόμενη σε ιδιόκτητη επιχείρηση
( κατάστημα piu donna K.Τσαλδάρη & Αποστόλου Παύλου γωνία) σύζυγος, μητέρα δύο κοριτσιών και καταπληκτική μαγείρισσα. Παρότι το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελεύθερου χρόνου, έχει ήδη προγραμματίσει το εορταστικό μενού που θα ετοιμάσει για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Άς το απολαύσουμε και εμείς στο flust.gr
Για αρχή και για το καλωσόρισμα…
Υποδεχόμαστε τους καλεσμένους μας με ζεστό κρασί ημίγλυκο.
Ζεσταίνουμε το κρασί με λίγη ζάχαρη και με δοσολογία 5 κουταλιές ζάχαρη ανά 1 λίτρο κρασί. Προσθέτουμε ένα ξυλαράκι κανέλας και βράζουμε για 5 λεπτά. Το σερβίρουμε σε ποτήρι κρασιού ,προσθέτοντας κομμάτια μήλου και πορτοκάλι.
Και για να τους ανοίξουμε την όρεξη για το κυρίως πιάτο καθώς θα πίνουν το κρασάκι τους…
Καναπεδάκια κηπουρού
Χρειαζόμαστε μια μπαγκέτα την οποία θα την κόψουμε σε λεπτές φέτες. Την αλείφουμε με τυροκαφτερή ή με σαλάτα κηπουρού και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο αυγό η λεπτές φέτες αγγουριού.
Και αφού τους έχουμε προετοιμάσει με τα ορεκτικά περνάμε στα κυρίως πιάτα…
Σαλάτα Νο 1 με σπανάκι και ρόκα.
Κόβουμε το σπανάκι και την ρόκα. Στην συνέχεια σε ένα μπολάκι ετοιμάζουμε μια σως, Ρίχνουμε λίγο λάδι αλάτι και μέλι και τα ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν.Τα ρίχνουμε στη σαλάτα και προσθέτουμε μικρά μοτσαρελίνια και κατίκι δομοκού.
Σαλάτα Νο 2 (είμαστε της σαλάτας) με λάχανο και ξυνόμηλα
Κόβουμε το λάχανο και ξύνουμε μέσα στην σαλατιέρα μας 2 ξυνόμηλα και προσθέτουμε 1 πακέτο καπνιστό σολωμό. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μαγιονέζα κέτσαπ και ρίχνουμε από πάνω παρμεζάνο τριμμένο.
Και το τραπέζι αρχίζει να γεμίζει…
Μανιτάρια γεμιστά
Θα χρειαστούμε μανιτάρια άσπρα εμπορίου σε ποσότητα ανάλογα με τα άτομα.
Κρεμμύδι, μπέικον, αλάτι πιπέρι, ελαιόλαδο και τυρί της προτίμησης μας
Πλένουμε τα μανιτάρια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μπέικον, αλάτι πιπέρι κ λίγο ελαιόλαδο και με αυτά γεμίζουμε τα μανιτάρια αφού πριν τα έχουμε βάλει για 10 λεπτά
στο φούρνο στο αερόθερμο στους 180 βαθμούς για να μαλακώσουνε. Από πάνω ρίχνουμε το τυρί ψιλοκομμένο και τα βάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα.
Μουσταρδοτηγανιά χοιρινή
Ψιλοκόβουμε το χοιρινό και το μαρινάρουμε 2 ώρες πριν, σε λάδι σκόρδο και κύβους μουστάρδας.
Αφαιρούμε το ζωμό και τηγανίζουμε το χοιρινό.
Αφού τηγανιστεί προσθέτουμε λίγο από την μαρίνα τα του χοιρινού μαζί με κρέμα γάλακτος και σερβίρουμε.
Ριζότο με μαυροσίσαμο και πλευρώτους μανιτάρια.
Ετοιμάζουμε το ρύζι το σε ζωμό κοτόπουλου
Το κοτόπουλο το ψιλοκόβουμε σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τα πλευρώτους μανιτάρια ψιλόκομμένα και ένα πράσο ψιλοκομμένο. Τα σβήνουμε με λίγο κρασί λευκό μπαλσάμικο και αφού απορροφήσουν το ζωμό προσθέτουμε λίγη μουστάρδα. Ανακατεύουμε με το ριζότο και από πάνω ρίχνουμε μαυροσίσαμο, με την ζεστασιά του ριζότο θα αφήσει μια δική του γεύση.
Και για το τέλος αφήσαμε μια γλυκιά απόλαυση…
Νουγκατίνα τούρτα
Μισό κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα για τη βάση
4αυγα για τη βάση
Ψιλοκόβουμε το αμύγδαλα χτυπάμε τα 4 άσπρα δια μαρεγκα εφικτή κ προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζάχαρη μέσα στη μαρεγκα κ χωρίς
Πέρνουμε μισό κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα ψιλοκομμένα στο μπλέντερ χτυπάμε 4 ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και προσθέτουμε σιγά σιγά ένα φλιτζάνι ζάχαρη άχνη και μετά τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν ζύμη. Στρώνουμε στο ταψί μια βουτυρωμένη λαδόκολλα και απλώνουμε στον πάτο του ταψιού την μισή ποσότητα από την ζύμη. Την βάζουμε για μισή ώρα στον φούρνο στο αερόθερμο στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε την ψημένη ζύμη και ψήνουμε την υπόλοιπη με τον ίδιο τρόπο. Μέχρι να κρυώσουν οι πάτοι, ετοιμάζουμε μια κρέμα πατισερή.
Θα χρειαστούμε:
3 φλυτζάνια γάλα 10 κουταλιές της σούπας αλεύρι
4 κρόκους αυγών κ 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά όλα μαζί μέχρι να πήξει η κρέμα, προσθέτουμε λίγο ανθόνερο κ μια κούπα σαντιγί.
Συναρμολογούμε την τούρτα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, βάζουμε τον ένα πάτο αδειάζουμε την κρέμα και από πάνω τον άλλο πάτο. Γαρνίρουμε με δυο κούπες σαντιγί και μισή κούπα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Καλή μυρωδάτη και γευστική χρονιά!