Γαστρονομικό ταξίδι Ελλήνων και Τούρκων στην Λέρο, του Θεοχάρη Καρπαθάκη

Δημοσιεύθηκε

Πώς το φεγγάρι θα προστατέψει τη βιοποικιλότητα της γης

Πώς το φεγγάρι θα προστατέψει τη βιοποικιλότητα της γης

Η προστασία της βιοποικιλότητας της Γης είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Μια νέα έρευνα προτείνει την κρυογονική διατήρηση βιολογικού υλικού στους σκιασμένους κρατήρες του φεγγαριού.

Διαβάστε περισσότερα...
Παρίσι 2024: Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους Ολυμπιακούς

Παρίσι 2024: Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους Ολυμπιακούς

Έναν αιώνα μετά τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, η κλιματική αλλαγή έχει μεταμορφώσει την πόλη και τους αγώνες. Ιστορική Αναδρομή: Παρίσι 1924 Στις 12

Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελληνική γαστρονομία αποτελούσε ανέκαθεν  πόλο έλξης  για τους ξένους επισκέπτες. Η ποικιλία των πιάτων και των συστατικών είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο προς εξερεύνηση ακόμα και για εμάς τους Έλληνες. Αυτό λοιπόν προσπάθησαν να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν Τούρκοι εκπρόσωποι έντυπων μέσων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ειδικοί περί γαστρονομίας σε ένα “VIP Gastronomy Tour by Kalymna Yachting”.

[metaslider id=23913]

Σε ένα γαστρονομικό ταξίδι σε 3 Ελληνικά νησιά, 12 συμμετέχοντες από γνωστά μέσα όπως το περιοδικό Marie Claire Turkey, την εφημερίδα Hurriyet, συντάκτες γαστρονομίας στα περιοδικά των αερογραμμών Atlas Global Airlines, Onur και Pegasus Airlines, σεφ εστιατορίων, γνωστοί food bloggers και instagramers είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, να φτιάξουν και να μάθουν πληροφορίες για μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα των Ελληνικών νησιών.

Πέραν των εστιατορίων και των εργαστηρίων παραγωγής τοπικών εδεσμάτων στα οποία ξεναγήθηκαν, τρυπώσαμε μαζί τους στο μοναδικό ζαχαροπλαστείο που συμμετείχε σε αυτό το γευστικό ταξίδι. Το ζαχαροπλαστείο “Παραδοσιακό” άνοιξε την πόρτα του και τους φόρεσε τη στολή του ζαχαροπλάστη για να μάθουν τι άλλο; Τα μυστικά στις συνταγές γλυκών που κρατάνε εδώ και τρεις γενιές! Τις ίδιες συνταγές που έφτιαχνε η γιαγιά της οικογένειας κλήθηκαν να εκτελέσουν με αυστηρούς κριτές τις δυο γενιές ζαχαροπλαστών της οικογένειας Καρπαθάκη.

Η γλυκιά τους εμπειρία ξεκίνησε με μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και με λίγες πληροφορίες σχετικά με την οικογένεια που γλυκαίνει τόσα χρόνια νησιώτες και στεριανούς. Ακολούθως, φόρεσαν καπέλα, γάντια και ποδιές και με τις οδηγίες του ζαχαροπλάστη έφτιαξαν τα δικά τους αμυγδαλωτά σε διάφορες γεύσεις και σχήματα. Στη συνέχεια, έφτιαξαν οι ίδιοι την δικιά τους πατσαβουρόπιτα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες βήμα προς βήμα.  Αν και κάποια μέλη της ομάδας ήταν έμπειροι σεφ, το να μαθαίνεις μια νέα συνταγή σε μια άλλη χώρα είναι μια ενδιαφέρουσα πρόκληση! Ενώ η πατσαβουρόπιτα βρισκόταν στο φούρνο, η ομάδα των Τούρκων επισκεπτών έφτιαξε πουγκιά (ένα παραδοσιακό γλυκό) και έμαθαν κάποιες πληροφορίες για τα κυρίαρχα συστατικά στο νησί όπως είναι το αμύγδαλο. Τέλος, φτιάξαμε παγωτό μαστίχα! Πως αλλιώς να συνοδεύαμε την πατσαβουρόπιτα μας άραγε;

Σε όλη τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας, οι συμμετέχοντες στο γαστρονομικό ταξίδι είχαν την ευκαιρία να γευτούν αλλά και να μάθουν πληροφορίες και για άλλα τοπικά προϊόντα όπως είναι τα κουλουράκια με κανέλα και κρασί μαυροδάφνης αλλά και η σουμάδα. Η διαδικασία ήταν άκρως διασκεδαστική και το ενδιαφέρον των Τούρκων επισκεπτών έντονο αφού λόγο επαγγέλματος ήταν κάτι περισσότερο από θερμοί στο να εξερευνήσουν νέες γεύσεις και διαφορετικές πρακτικές στην κουζίνα με στόχο να τις μεταφέρουν και αυτοί στο δικό τους κοινό ως μια όμορφη εμπειρία από ένα Ελληνικό νησί.

[metaslider id=23924]

Στο τέλος του μαθήματος το “Παραδοσιακό”, στηρίζοντας την ιδέα της Ελληνικής φιλοξενίας, προσέφερε σε όλους ένα κουτάκι “γλυκιάς ανάμνησης” με λιχουδιές! Γιατί τελικά αυτό που όλοι θέλουμε να προωθήσουμε είναι οι “γλυκές αναμνήσεις” από τα Ελληνικά νησιά.

 

www.to-paradosiako-lerou.com facebook.com/ParadosiakoLeros

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα