Διαδικτυακή εκδήλωση: Ευρωπαϊκή κυριαρχία-Ευρώπη των κρατών ή Ευρώπη των λαών;

Δημοσιεύθηκε

Στην ευρωπαϊκή πολιτική, η έννοια της “ευρωπαϊκής κυριαρχίας” έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή. Στη μέση των πολιτικών συζητήσεων, η ευρωπαϊκή κυριαρχία αναδύεται ως όραμα και αναγκαιότητα για μια Ένωση που αντιμετωπίζει πολυάριθμες προκλήσεις σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Η κεντρική ερώτηση είναι: Μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή κυριαρχία χωρίς κρατική οντότητα; Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος περνά από την ανάλυση του πώς συνδυάζονται η ευρωπαϊκή και η εθνική κυριαρχία. Καθώς η Ε.Ε. εξελίσσεται, αναδεικνύεται η ανάγκη για μια σφαιρική και διαφανή συζήτηση σχετικά με την κατανόηση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.

Η εκδήλωση από την Ελληνική Ένωση για την Ομοσπονδία της Ευρώπης (ΕΕΝΟΕ) αναδεικνύει τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών. Η “ευρωπαϊκή κυριαρχία” μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, αλλά και αντικείμενο συζήτησης, καθώς οδηγούμαστε προς ένα μέλλον που απαιτεί συλλογική ανταπόκριση.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ  «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ»: ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ Ή ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ;
Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, 19:30 – 21:00

Η έννοια της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» (European sovereignty / Souveraineté européenne) απασχολεί εδώ και μερικά χρόνια όλους μας, ως ενεργούς πολίτες που πιστεύουμε στην ανάγκη εμβάθυνσης και ενδυνάμωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Με την διάσημη πλέον ομιλία του-σταθμό στην Πνύκα το 2017 ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν επανάφερε στο προσκήνιο την πολυδιάστατη έννοια της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας», παράλληλα με την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Πρότεινε την ευρωπαϊκή κυριαρχία ως όραμα και στόχο, αλλά και πολιτική αναγκαιότητα σε μια περίοδο γενικευμένης αστάθειας, πολέμων και οικονομικής αβεβαιότητας.

Μπορεί όμως να υπάρξει κυριαρχία δίχως μία κρατική οντότητα;

Έχουν τα κράτη το προνόμιο και το μονοπώλιο της κυριαρχίας;

Είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία ένα άθροισμα της κυριαρχίας των κρατών ή μπορεί να υπάρξει και να εμπεδωθεί ενιαία λαϊκή κυριαρχία στην Ευρώπη σήμερα;

Πριν ξεκινήσει λοιπόν η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, θα θέλαμε να σας καλέσουμε σε μια γενική παρουσίαση – συζήτηση για μια παρεξηγημένη νομική έννοια, για την οποία σίγουρα θα ακούσετε πολλές αναφορές τους επόμενους μήνες, καθώς πιστεύουμε ότι η σωστή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση των πολιτών είναι καθοριστική για την εμπιστοσύνη τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την συμμετοχή τους στις εκλογές

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

19.30-19.35: Καλωσόρισμα: Δάφνη Γώγου, Πρόεδρος της ΕΕνΟΕ

19.35-20.00: Χαράλαμπος Αποστολίδης, Καθηγητής Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας (Πανεπιστήμιο Dijon, Γαλλία):

Τι σημαίνει ακριβώς η έννοια τής κυριαρχίας – γιατί τα κράτη είναι κυρίαρχα και γιατί μπορούμε να

μιλάμε για ευρωπαϊκή κυριαρχία;

20.00-20.25: Δρ. Ελευθερία Φτακλάκη, Διεθνολόγος/πολιτικός επιστήμων- Διδάσκουσα στο

Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος):

Η κυριαρχία θεμέλιο των διεθνών σχέσεων – εκφράσεις της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και περιορισμοί

της – αναφορά στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

20.25-21.00: Συζήτηση – συμπεράσματα

Παρακαλούμε, δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ: https://forms.gle/XXzS5VWVwhesfSeS9. Ο σύνδεσμος TEAMS θα σταλεί, μόλις λάβουμε τη δήλωση συμμετοχής σας.

Δάφνη Γώγου

Πρόεδρος ΕΕνΟΕ, μέλος Εκτελεστικού Γραφείου UEF

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα