I love cooking with Aspall Cyder – sometimes I even put it in the food!
Kάπως έτσι ξεκίνησε η σημερινή μου δοκιμή και πέτυχε! Απολαμβάνω αυτή τη στιγμή ένα υπέροχο, αφράτο κέικ, όχι πολύ γλυκό αλλά πολύ μυρωδάτο! Ένα κέικ με Aspall Perronelle’s Blush. Για την ακρίβεια, είναι κάτι μεταξύ γλυκού ψωμιού και κέικ. Τρώγεται υπέροχα σκέτο, με ένα γλάσσο από πάνω, σαν αυτό που έφτιαξα εγώ ή με λίγη μαρμελάδα, παρέα με τον πρωινό καφέ ή το απογευματινό τσάι.
Φυσικά, βάζετε μέσα ό,τι μυρωδικά θέλετε εσείς ή ακόμα και φρούτα αποξηραμένα. Εμένα με ενδιέφερε να δω πώς θα βγει με τα συγκεκριμένα βασικά συστατικά, δηλαδή μόνο με αλεύρι, λίγο ελαιόλαδο, ζάχαρη και τον αφρώδη μηλίτη Aspall Cyder. Χωρίς βούτυρο και αβγά. Χωρίς μίξερ και κόπο.
Την έμπνευση μου την έδωσε το κλασικό κι αγαπημένο μου ψωμί μπίρας. Σκέφτηκα, ότι αφού γίνεται ψωμί με τη βοήθεια της μπίρας, σίγουρα μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο με ένα άλλο αφρώδες ποτό. Βέβαια, η μπίρα έχει μαγιά και βοηθάει στο φούσκωμα του ψωμιού, όμως στο γλυκό μου κέικ έβαλα μπέικιν πάουντερ και σε συνδυασμό με το αφρώδες ποτό, φούσκωσε υπέροχα.
Το Perronelle’s διαθέτει μια γλυκιά γεύση μήλου και βατόμουρου, την οποία συνδύασα με ξύσμα λεμονιού και λίγο σιρόπι από κομπόστα ροδάκινο. Το γλάσσο το έφτιαξα ζεσταίνοντας βανίλια-υποβρύχιο του Μπαριάμη με γεύση λεβάντα κι αφού άρχισε να ρευστοποιείται, πρόσθεσα μέσα λίγο Perronelle’s και βγήκε ένα σιρόπι απίθανο. Περιέχυσα με αυτό το κέικ μου και σε κάθε μπουκιά χαμογελάω!
O μηλίτης Aspall πωλείται σε επιλεγμένες κάβες σε όλη την Αθήνα και τον βρίσκετε σε 4 γεύσεις. Μπορείτε να διαλέξετε όποια άλλη θέλετε για το κέικ σας. Πιείτε πρώτα ένα ποτηράκι για να καταλάβετε τη γεύση του και συνδυάστε τη με τα υλικά που προτιμάτε! Το Aspall Premier Cru το συστήνω και για αλμυρά κέικ.
Κέικ με μηλίτη Aspall Perronelle’s Blush
Υλικά:
250γρ. Aspall
400γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξύσμα από 1 λεμόνι
250γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
100γρ. Σιρόπι από κομπόστα ροδάκινο
1 κουτ. Σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. Σούπας βανίλια σε σκόνη
50γρ. Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη βανίλια, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Και αρχίζουμε να προσθέτουμε τα υγρά, αφήνοντας τελευταίο το Aspall. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα, ελαφρά, μέχρι να έχουμε έναν λείο μίγμα, έναν σφιχτό χυλό. Τον ρίχνουμε σε μακρόστενη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά, το ελάχιστο.
Πριν ξεφορμάρουμε, αφήνουμε 5 λεπτά το κέικ μέσα στη φόρμα του να σφίξει καλά στο εσωτερικό. Παράλληλα φτιάχνουμε το γλάσσο και περιχύνουμε.