«Well done ψήσιμο παρακαλώ…», της Κικής Τσακίρη

Δημοσιεύθηκε

Σε έναν κόσμο που δεν τον λες και αγγελικά πλασμένο, καθημερινά μαθαίνουμε για καινούργιες απειλές και κινδύνους στην καθημερινότητα μας. Και αν μέχρι τώρα νομίζαμε ότι τα βακτήρια είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, νέες έρευνες άλλα αποκαλύπτουν.

Έρευνα του αμερικανικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακάλυψε ότι ακόμα και η διακίνηση κρεάτων από φάρμες που έως τώρα θεωρούσαμε ασφαλείς, μπορούν να κουβαλούν επικίνδυνα βακτήρια για τον ανθρώπινο οργανισμό. Και αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μεγάλης και ανεξέλεγκτης χορήγησης αντιβιοτικών, από τους παραγωγούς στα ζώα που εκτρέφουν στις φάρμες τους. Θέλοντας να τα προστατεύσουν από αρρώστιες αλλά και να αυξήσουν το βάρος τους για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους χορηγούν φάρμακα στα ζώα, ενισχύοντας έτσι την επώαση μορφών βακτηρίων. Σύμφωνα με την FDA στα κρέατα είναι πιθανό να επωάζουν ενισχυμένες μορφές των βακτηρίων σαλμονέλα και καμπυλοβακτήριο και μάλιστα σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από οτι φανταζόμαστε. Τα ποσοστά μιλάνε και μας λένε οτι: 81% στις γαλοπούλες, 69% στα παϊδάκια, 55% στο μοσχάρι και 39% στο κοτόπουλο (στήθος, φτερούγες, μπούτια) σε ευρήματα για το έτος 2011 και το 87% των κρεάτων που κατέληξαν στα καταστήματα, ήταν μολυσμένα με είτε κοινά είτε «ενισχυμένα» βακτήρια.

Όσον αφορά την σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα και το καμπυλοβακτήριο μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση. Αντίδραση και πρόληψη σε αυτό τον κίνδυνο για τις διατροφικές μας συνήθειες, είναι το καλό μαγείρεμα και ψήσιμο που καταφέρνει να τα εξουδετερώνει.

Μόνο «Well done»… ψήσιμο στο κρέας λοιπόν, για την υγεία μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα