Τελικά μετράει η προσπάθεια ή το αποτέλεσμα;, της Μαριλένας Καραφώτη

Δημοσιεύθηκε

Πώς προβλέπεται το “Ψηφιακό Μέλλον της Ευρώπης”; Οι απαντήσεις στο φετινό Digital World Summit Greece

Η εθνική πλατφόρμα διαλόγου για τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων, Digital

Διαβάστε περισσότερα...
Shaping the future of AI: Το ετήσιο συνέδριο του Digital World Summit Greece, στις 28 Μαΐου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών

Shaping the future of AI: Το ετήσιο συνέδριο του Digital World Summit Greece, στις 28 Μαΐου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών

Το Digital World Summit Greece, η εθνική πλατφόρμα διαλόγου για τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και του

Διαβάστε περισσότερα...

«Η προσπάθεια μετράει!» μας έλεγαν οι δάσκαλοι. «Να βάλεις τα δυνατά σου» έλεγαν οι γονείς μας. «Δεν πειράζει, εσύ προσπάθησες!», λένε οι φίλοι.
Φτάνει όμως μία στιγμή, μετά από προσπάθεια, μετά από κόπους, να ψάχνεις αυτό που λέμε αποτέλεσμα.

Αξίζει να κυνηγάς ένα όνειρο, μία Ιθάκη, όταν τελικά υπάρχουν δυσκολίες, Ποσειδώνες και Κύκλωπες, όταν πέφτεις και η απαισιοδοξία σου χτυπάει την πόρτα; Αυτό δεν θα είναι ένα μεγάλο κείμενο, ούτε επιστημονικό, ούτε πολιτικό. Είναι μια υπενθύμιση σε όλους όσους νοιάζομαι και μη, να μη παρατάνε τα όνειρα τους.

Μία υπενθύμιση, κυρίως στους νέους, που βάζουν στόχους, που όντως προσπαθούν, που ίσως όντως δεν προσπαθούν και τόσο πολύ, που ίσως κάπου στη διαδρομή να έχασαν τους στόχους τους, μία υπενθύμιση ίσως και στον εαυτό μου .

Αναλωνόμαστε σε πράγματα που νομίζουμε πως έχουν σημασία, και όταν βλέπουμε πως δεν υπάρχει αποτέλεσμα, απογοητευόμαστε. Μα όμως δεν είναι όλα μάταια. Η ευτυχία, είναι μέσα μας, η επιλογή υπάρχει, όσο ζούμε περπατάμε και αναπνέουμε.

Λέει ένας σοφός : «Αν βάζαμε τα προβλήματα μας δίπλα στων άλλων, θα τα παίρναμε αμέσως πίσω!». Γι’ αυτό λοιπόν, οποιαδήποτε δυσκολία, όσο και αν φαίνεται βουνό, αν τη δεις από «ψηλά» θα σου φανεί όντως σπιρτόκουτο. Και οι κόποι σου κάποια στιγμή ανταμείβονται.

Μπορεί ίσως όχι με τον τρόπο που θα ήθελες, μπορεί ίσως με εμπειρίες, μπορεί και με το σημαντικότερο όλων- την αγάπη. Μπορεί τελικά να μην μετράει το αποτέλεσμα, μπορεί οι φίλοι, δάσκαλοι και οι γονείς σου να έχουν δίκιο. Η προσπάθεια, η διαδρομή, να έχει σημασία.

Και αν απογοητεύεσαι, αν δεν πιστεύεις στα λόγια τους, στα λόγια μου, τότε επικαλούμαι την αυθεντία:

« Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.»
Ιθάκη (1911)
Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα