Βουτιές στη Νεκρά Θάλασσα, της Κικής Τσακίρη

Δημοσιεύθηκε

Πάντα με μάγευε το Ισραήλ και η ιστορία του. Αυτό που θαυμάζω περισσότερο σε αυτόν το λαό είναι η ικανότητά του να δίνει ζωή σε άγονη γη. Αφού κατάφερε να πρασινίσει την έρημο, αξιοποίησε στο έπακρο τη Νεκρά Θάλασσα. Ένα θαύμα της φύσης, ή του Θεού;

Νεκρά θάλασσα, ή Αλμυρά θάλασσα, ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Έχει μήκος 77 χλμ και πλάτος 16. Βρίσκεται 394 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου. To όνομα της προήλθε από το γεγονός ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών ουσιών (χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει εκεί κανένας μικροσκοπικός οργανισμός. Περιέχει αλάτι (χλωριούχο νάτριο – NaCl) σε ποσοστό 24%, ενώ το νερό της θάλασσας έχει περιεκτικότητα σε ποσοστά επί τοις χιλίοις.

Η εκμετάλλευση των αλάτων της λίμνης και η παραγωγή μαγνησίου, όπως και η παραγωγή λιπασμάτων σε κάλιο αλλά και άλλα προϊόντα, γίνεται από δύο μεγάλες μονάδες που βρίσκονται στις όχθες της λίμνης και ανήκουν στο Ισραήλ και στην Ιορδανία. Η κολύμβηση στην Νεκρά Θάλασσα αποτελεί μοναδική εμπειρία, λόγω του μεγαλύτερου βάρους του νερού, το να επιπλέει κάποιος είναι ευκολότερο από ότι στις άλλες θάλασσες. Γι’ αυτό το λόγο, έχουν αναπτυχτεί αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες προσφέροντας τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Η διήγηση ενός επισκέπτη στο mundialito.gr για την εμπειρία του στα νερά της νεκράς θάλασσας, είναι χαρακτηριστική και αποτελεί ενδιαφέρον για τα περίεργα θαύματα της φύσης:

«Η Νεκρά Θάλασσα, στα 410 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, αποτελεί ένα από τα πιο φαντασμαγορικά τοπία που μπορεί να δει κανείς. Είναι ιδανικός χώρος ξεκούρασης, όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει στα πιο οργανωμένα (και οικονομικότατα) spa των μεγάλων ξενοδοχείων, ή απλά να απολαύσει μια βουτιά σε μια λίμνη γεμάτη αλάτι που θα του μείνει αξέχαστη για μια ζωή (δέκα φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι από οποιαδήποτε άλλη θάλασσα), καθώς είναι αδύνατο να βυθιστείς!

Με είχαν προειδοποιήσει να μην προσπαθήσω να βουτήξω απότομα και ευτυχώς ακολούθησα τη συμβουλή τους. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για την αίσθηση που ακολουθεί. Νιώθεις κάψιμο παντού, και το αλάτι εισχωρεί σε πόρους που δεν ήξερες πως είχες. Δίνεις μια ώθηση και αφήνεσαι σε μια λίμνη πυκνού, θολού, ζεστού νερού, που η αίσθησή του θυμίζει περισσότερο λάδι. Νιώθεις ότι δεν έχεις βάρος και έλεγχο του σώματός σου, μιας και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να επιπλέεις! Απίθανο!».

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα