Υλικά για 6 άτομα:
400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμάρια νιφάδες από βρώμη ή πίτουρο
μία πρέζα αλάτι
1½ κουταλάκι υγρό γλυκαντικό (σιρόπι)
20 γραμμάρια ωμά φιστίκια Αιγίνης
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
1 βανίλια
ξύσμα πορτοκαλιού (ένα κουτάλι της σούπας)
ηλιέλαιο για το φορμάρισμα του ταψιού
Εκτέλεση:1. Καβουρδίζεις τα φιστίκια και τρίβεις ενώ διαλύεις το γλυκαντικό (σιρόπι ή μελλάσα) σε μισό ποτήρι νερό.
2. Σε ένα μπολ ρίχνεις όλα τα υλικά και τα ανακατεύεις με μια κουτάλα. Ανακατεύοντας, προσθέτεις το νερό με το γλυκαντικό. Συμπληρώνεις λίγο-λίγο όσο νερό χρειάζεται, για να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
3. Ζεσταίνεις το φούρνο και αφού αλείψεις το ταψί με ηλιέλαιο, ρίχνεις τη ζύμη και ψήνεις τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά.
Θερμίδες: ένα μεσαίο κομμάτι φτάνει τις 350 ενώ με τη συνταγή αυτή αποφεύγεις το βαρύ βούτυρο και το πολλά αυγά.
Η ζάχαρη άχνη στην επιφάνεια της βασιλόπιτας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από υποκατάστατα ζάχαρης, γιατί θα η βασιλόπιτα θα γίνει πολύ γλυκιά. Μπορείς να την πασπαλίσεις με λίγα φυστίκια αιγίνης, να την στολίσεις με αποξηραμένα φρούτα ή με σταγόνες Light σοκολάτας.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
Θερμίδες: 1 κομμάτι (100γρ.) μας δίνει 220Kcals