Το SPD στη θέση του IMF, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

Δημοσιεύθηκε

3745267901_56f0a53411

Κάποιος πρέπει να πάρει το μέρος της Ελλάδας, αφού δεν το παίρνουν οι Έλληνες. Καθώς το ερώτημα «τί κάνουμε», έχει διακριτικά τροποποιηθεί σε «τί μπορούμε να κάνουμε», οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία και ρεαλιστικές προσδοκίες. Η απουσία δημοσιονομικών μέτρων για το 2014 ήταν μια υψηλή προσδοκία, ήταν σύμπτωμα υπέρμετρης αισιοδοξίας. Το ελληνικό Κοινοβούλιο, εν μέσω ύφεσης και κατόπιν έξωθεν εντολής, ψήφισε κατ’ επανάληψη μέτρα που γνώριζε ότι θα δυσχεράνουν την κατάσταση. Ποιος πραγματικά πίστευε ότι θα αλλάξει τακτική για το ερχόμενο έτος, ενώ έχουμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και περιμένουμε ανάπτυξη;

Ρεαλιστική είναι η προσδοκία ευθυγράμμισης των ελληνικών συμφερόντων με τα αντίστοιχα κάποιου εταίρου στην υπόθεση «κρίση χρέους». Θα έλεγε κανείς, ότι θα ήταν φρόνιμο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης να μεριμνήσει για αυτό ακριβώς, όπως υποτίθεται ότι έκανε ο Λουκάς Παπαδήμος το 2011 με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για την ώρα, οι Έλληνες αρκούνται σε ριπές ανακούφισης όταν ακούνε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση για «κούρεμα». Αυτός ήταν ο απώτερος σκοπός της έκθεσης Fiscal Monitor, η οποία θεμελιώνει την θέση του Ταμείου υπέρ του κουρέματος, ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Μάλιστα, οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσαν όρο για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το Νοέμβριο του 2012. Δεδομένου ότι το ΔΝΤ διοικείται από 188 χώρες, εκ των οποίων λίγες είναι οι ευρωπαϊκές και λιγότερες σε κρίση, και δεδομένου ότι στο Συμβούλιο των Διοικητών δεν υπάρχει ισοκρατία, αλλά η δύναμη της ψήφου μιας χώρας-μέλους αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της στα κεφάλαια του Ταμείου, μπορούμε με ασφάλεια να προβλέψουμε την τακτική υποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα σύντομα. Το ΔΝΤ, στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει ήδη ενεργήσει κατ’ εξαίρεση ενάντια στο καταστατικό λειτουργίας του και έχει επικριθεί κατά καιρούς ως «εργαλείο της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Αν, λοιπόν, η Ευρώπη και το Βερολίνο δεν υποχωρήσουν στο θέμα του κουρέματος, το ΔΝΤ θα πάρει την άγουσα… Ενεργηθήκαμε! Δεν υπάρχει πιο κόσμιος τρόπος να σχολιάσω μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη. Ειδικά όταν το αναμενόμενο τρίτο δάνειο είναι μάλλον μονοψήφιος… Ο τρίτος γύρος διερευνητικών επαφών SPD και CDU/CSU διήρκεσε λιγότερο από τρεις ώρες και έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας. Δια στόματος κ. Στάινμπρουκ προεκλογικά ακούσαμε ελκυστικές απόψεις κατά της λιτότητας και υπέρ του κουρέματος, παρόλο που ο Επίσημος Τομέας και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης εξακολουθούν να αντιστέκονται. Οπότε ρεαλιστική είναι τώρα η προσδοκία ότι, στα πλαίσια της συμφωνίας για συνασπισμό, η κα Μέρκελ θα κάνει μια κλίση αριστερά και εν καιρώ θα ανοίξει την συζήτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα