To «brand name» Νέλσον Μαντέλα

Δημοσιεύθηκε

Πώς προβλέπεται το “Ψηφιακό Μέλλον της Ευρώπης”; Οι απαντήσεις στο φετινό Digital World Summit Greece

Η εθνική πλατφόρμα διαλόγου για τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων, Digital

Διαβάστε περισσότερα...
Shaping the future of AI: Το ετήσιο συνέδριο του Digital World Summit Greece, στις 28 Μαΐου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών

Shaping the future of AI: Το ετήσιο συνέδριο του Digital World Summit Greece, στις 28 Μαΐου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών

Το Digital World Summit Greece, η εθνική πλατφόρμα διαλόγου για τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και του

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής, ήταν δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, μια πόλη που πήγε χωρίς την θέληση του αλλά επειδή οι γονείς του ήθελαν να τον παντρέψουν. Επί 20 χρόνια ήταν επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής όπου και το καθεστώς τον φυλάκισε για 27 χρόνια. Αποφυλακίστηκε το 1990 και το 1994 έγινε ο πρώτος έγχρωμος εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής ενώ είναι βραβευμένος με το νόμπελ ειρήνης.

Ο 94 ετών πλέον, Νέλσον Μαντέλα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο τον τελευταίο καιρό και αίσθηση έχει κάνει η δήλωση του φίλου του και συγκρατούμενου την περίοδο της φυλάκισης του Άντριου Λανγκένι «αφήστε τον να φύγει». Η Μαρία Καρχιλάκη στο site της, αναλύει τι συμβαίνει στην οικογένεια Μαντέλα.

“ Ο Νέλσον Μαντέλα νοσηλεύεται και πάλι τις τελευταίες ημέρες, αυτή τη φορά με λοίμωξη του αναπνευστικού. Η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή. Είναι 94 ετών. Έχει παντρευτεί τρεις φορές, τρία από τα έξι παιδιά του έχουν πεθάνει, έχει 17 εγγόνια και 14 δισέγγονα. Το όνομα Μαντέλα είναι το δεύτερο μετά την κόκα κόλα παγκόσμιο brand name. Πάνω του, λοιπόν, έχουν πατήσει, χρόνια τώρα, μέλη της οικογένειάς του και θησαυρίζουν. Δύο από τις εγγονές του, οι αδελφές Σουάτι και η Ζαζίουε παρουσιάζουν ριάλιτι σόου με τη ζωή τους, το “Being Mandela”. Οι μεγάλες αντιδράσεις του κόσμου δεν τις έχουν αποθαρρύνει. Μάλιστα, έχουν επεκτείνει, μαζί με τους αδελφούς τους Ζίνχλε και Ζοζούκου, τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους και στο ρούχο με μια σειρά t-shirt που της έχουν δώσει το όνομα της αυτοβιογραφίας του διάσημου παππού τους: “Long Walk To Freedom”!

Ένα από τα παιδιά του, η κόρη του Μακαζίουε με τη δική της κόρη και εγγονή του Μαντέλα , Τουκουίνι, έχουν ανοίξει οινοποιία με το όνομα “House of Mandela”. Έμβλημα της εταιρείας είναι η μέλισσα. Μόνο που η μέλισσα, βάσει των νοτιοαφρικάνικων εθίμων, είναι η απεικόνιση του ονόματος που έχει ο Μαντέλα από τη φυλή του και με το οποίο όλοι τον ξέρουν και τον αποκαλούν στη χώρα: Μαντίμπα! Η ίδια κόρη, δηλαδή η Μακαζίουε, μαζί με την αδελφή της Ζενάνι, μητέρα των εγγονών που καταπιάνονται με τα ρούχα και την τηλεόραση, είναι στα δικαστήρια με στενούς συνεργάτες και παλιούς συναγωνιστές του πατέρα τους διεκδικώντας από αυτούς τη διαχείριση ενός επενδυτικού του χαρτοφυλακίου αξίας 1 εκατομμυρίου στερλινών. Φήμες πάνε κι έρχονται, επίσης, ότι ένας από τους εγγονούς έχει ήδη εκχωρήσει, έναντι αστρονομικού ποσού, τα αποκλειστικά δικαιώματα κάλυψης της κηδείας του παππού του στη νοτιοαφρικάνικη τηλεόραση (SATV).

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, τα παιδιά και τα εγγόνια του Μαντέλα συμμετέχουν σε τουλάχιστον 110 εταιρείες.
O βιογράφος του Μαντέλα, Ντέιβιντ Σμίθ, είπε πρόσφατα πως νοιώθει οίκτο για τα παιδιά του. Διότι μεγάλωσαν παραμελημένα, στη σκιά του. Ο Μαντίμπα μπορεί να λειτούργησε υποδειγματικά ως πατέρας του έθνους, όμως, δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά ως πατέρας των δικών του παιδιών. Τώρα, νοιώθουν πως τους χρωστάνε κατιτίς, συμπληρώνει, για να καταλήξει με αφορμή αυτό που του είπε μια από τις εγγονές του Μαντέλα ότι, δηλαδή, ο παππούς της είναι ο συνδετικός κρίκος που κρατάει την οικογένεια τους ενωμένη: δεν είναι μόνο η στενή του οικογένεια αλλά και η ευρύτερη, δηλαδή το έθνος, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την απώλεια αυτού του ενοποιητικού στοιχείου.”

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα