Τι είναι η τετραήμερη εργασία- Η Ισπανία την δοκιμάζει πρώτη
Τι είναι η τετραήμερη εργασία- Η Ισπανία την δοκιμάζει πρώτη

Δημοσιεύθηκε

Η τετραήμερη εργασία είχε ξεκινήσει να συζητιέται πριν την πανδημία με πολλούς ειδικούς να ισχυρίζονται ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ενώ, η πρώτη εταιρία που άλλαξε τα δεδομένα, ήδη από το 2015 δοκιμαστικά, είναι η  Tower Paddle Boards εφαρμόζοντας την 5ωρη καθημερινή εργασία.

Είναι φανερό ότι η πανδημία αλλάζει κάθε πτυχή του σύγχρονου κόσμου ή πιο σωστά επιταχύνει τις αλλαγές. Έτσι πρόσφατα η Ισπανία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει συζητήσεις για την νομοθέτηση της τετραήμερης εργασίας μετά από πρόταση του   κόμματος Mas Pais. Ενώ ιστορικά η Ισπανία ήταν και η πρώτη χώρα που καθιέρωσε την οκτάωρη καθημερινή εργασία το 1919. Πλέον, η κυβέρνηση της Ισπανίας φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά το μοντέλο για την τετραήμερη εργασία των 32 ωρών την εβδομάδα. «Με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας (32 ώρες), ξεκινάμε την πραγματική συζήτηση της εποχής μας», δήλωσε ο Iñigo Errejón της Más País στο Twitter. «Οι μόνες κόκκινες γραμμές είναι ότι θέλουμε να δούμε μια πραγματική μείωση των ωρών εργασίας και χωρίς απώλεια μισθών ή θέσεων εργασίας.»

Όπως φαίνεται η ιδέα κερδίζει έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τους υποστηρικτές να τονίζουν ότι είναι ένα μέσο αύξησης της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Ενώ υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσει και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα η πανδημία έδωσε ένα ακόμα έναυσμα στην συζήτηση της τετραήμερης εργασίας σχετικά με την ευημερία και την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ο ιδρυτής της εταιρίας Tower Paddle Boards, εφαρμόζει την πεντάωρη καθημερινή εργασία με διάφορες μετατροπές από το 2015. Πρόσφατα δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι λιγότερες ώρες βοηθούν τους εργαζόμενους να είναι πιο παραγωγικοί και δεν αποτελούν στοιχείο που επηρεάζει την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα