Τι έδειξαν μελέτες για τις συσκευές ανίχνευσης ύπνου
Τι έδειξαν μελέτες για τις συσκευές ανίχνευσης ύπνου

Δημοσιεύθηκε

Οι συσκευές ανίχνευσης ύπνου είναι πολύ δημοφιλής μιας και υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους δηλώνει ότι υποφέρει από αϋπνίες.

Με δεδομένο τις ιδιαίτερες συνθήκες των περιοριστικών μέτρων και της ανασφάλειας τον τελευταίο καιρό, οι άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία ακόμα περισσότερο. Ίσως γιαυτό το λόγο υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις συσκευές ανίχνευσης ύπνου και τις ψηφιακές εφαρμογές. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ειδικά ρολόγια που παρακολουθούν τις κινήσεις του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με αυτό τον τρόπο υπολογίζουν πόση ήταν η διάρκεια του ύπνου και εκτιμούν τους κύκλους του ύπνου.

Όμως, λίγες μελέτες έχουν εξακριβώσει ότι αυτές οι συσκευές είναι ακριβείς σε σχέση με τις πολυσωμογραφίες που χρησιμοποιούν οι ειδικοί. Και κυρίως δεν είναι ακριβείς στα άτομα που πραγματικά έχουν αϋπνία και προσπαθώντας να κοιμηθούν μένουν ακίνητα στο κρεβάτι. Καθώς οι συσκευές μετρούν την κίνηση του σώματος δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν τον ύπνο από αυτή την συμπεριφορά. Μάλιστα οι συσκευές μπορεί να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα σύμφωνα με ερευνητική ομάδα. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν ρολόγια ύπνου και τους ζητήθηκε να καταγράφουν τις ψυχολογικές αντιδράσεις τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές είχαν επέμβει σε κάποια ρολόγια αλλάζοντας τις ρυθμίσεις, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε όσους είπαν ότι είχαν χαμηλό ύπνο το βράδυ έδειξαν χαμηλότερη διάθεση, δυσκολίες με τις διαδικασίες σκέψης κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυξημένη υπνηλία. Εκείνοι που είπαν ότι είχαν έναν υπέροχο ύπνο έδειξαν το αντίθετο.

Οι συσκευές ανίχνευσης ύπνου μπορεί να είναι χρήσιμες για εκείνους που έχουν γενικά καλό ύπνο αλλά ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ή να δημιουργήσουν μια καλύτερη ρουτίνα. Για τα άτομα που έχουν κακή κατάσταση ύπνου ή ψυχικής υγείας ίσως είναι καλύτερα να τα αποφύγουν. Η καλύτερη μέτρηση για την ποιότητα του ύπνου είναι το πώς αισθάνεστε κάθε μέρα.  Εάν είστε κουρασμένοι και προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε, το να κοιμηθείτε λίγο νωρίτερα κάθε βράδυ μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ξεκούραστοι. Και γιαυτό δεν απαιτείται συσκευή

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα