Τι δήλωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Τι δήλωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, Κατερίνα Σταματελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

Παρότι υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος των ελληνικών επιχειρήσεων ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση των εργαζομένων, την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων τεχνολογιών και την ένταξη προχωρημένων ψηφιακών εργαλείων.

Η έρευνα «Η Ψηφιακή Ετοιμότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα – 2024», που πραγματοποιήθηκε από την COSMOTE και το ΕLTRUN, αποτυπώνει την πρόοδο, τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σημαντική Αύξηση της Ψηφιακής Ετοιμότητας

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά, καθώς καταγράφεται αύξηση 17% στον δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας των ΜμΕ το 2024, σε σύγκριση με το 2022. Ο δείκτης έφτασε το 5,24/10, από 4,49/10 το 2022. Εάν το συγκρίνουμε με τα δεδομένα του 2020 (4,06/10), η πρόοδος είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, αγγίζοντας το 29%.

Παρά την πρόοδο αυτή, 39% των ΜμΕ εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρχικά στάδια ψηφιακής ετοιμότητας (Elementary και Basic), ενώ το 33% των επιχειρήσεων κατατάσσεται στα προχωρημένα επίπεδα (Advanced και Ideal). Η αύξηση των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο Advanced στάδιο είναι αξιοσημείωτη, από 18% το 2022 σε 32% το 2024.

Ποιες Επιχειρήσεις Ξεχωρίζουν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

Ο κλάδος και το μέγεθος της επιχείρησης φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα την ψηφιακή ετοιμότητα. Οι επιχειρήσεις με πάνω από 10 εργαζομένους και όσες δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών παρουσιάζουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις του εμπορίου, της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Ωστόσο, οι μικρότερες επιχειρήσεις, με 1-10 εργαζόμενους, μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό, εάν αξιοποιήσουν σωστά τις ψηφιακές τεχνολογίες. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η εκπαίδευση του προσωπικού και η κατάλληλη υποστήριξη από την ηγεσία της επιχείρησης.

Οι ελληνικές ΜμΕ κάνουν βήματα μπροστά και στην ψηφιακή τους παρουσία. Το 2024, 7 στις 10 επιχειρήσεις έχουν ενεργή παρουσία στο διαδίκτυο, ενώ παρατηρείται αύξηση στη χρήση των social media, των ψηφιακών καμπανιών, καθώς και στις υποδομές Cloud και τις εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας.

Ενώ οι τεχνολογίες όπως το IoT, το AI και τα Data Analytics χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο, οι περισσότερες ΜμΕ τις αξιοποιούν σε πολύ βασικό επίπεδο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Παράλληλα, 8 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν πρόθυμες να ενσωματώσουν στο μέλλον εργαλεία Generative AI, αν και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει ακόμα περιορισμένη.

Προκλήσεις στις Ψηφιακές Δεξιότητες

Παρά την πρόοδο, υπάρχει ακόμη σημαντική έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στους εργαζόμενους των ΜμΕ. Σύμφωνα με την έρευνα, 1 στους 2 εργαζόμενους δεν διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις για τη σωστή αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, ενώ μόνο 1 στους 3 παρακολουθεί εκπαιδευτικά προγράμματα. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις δίνει έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες, κατανοώντας τη σημασία τους για την ανταγωνιστικότητα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα