Η Τεχνολογία αυξάνει το Ψυχικό Φορτίο των Γυναικών
Η Τεχνολογία αυξάνει το Ψυχικό Φορτίο των Γυναικών

Δημοσιεύθηκε

Εκπαιδευτικοί και ChatGPT: Ποια είναι τα οφέλη;

Εκπαιδευτικοί και ChatGPT: Ποια είναι τα οφέλη;

Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά σε νέες προκλήσεις καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, και πλέον έχει αρχίσει να επηρεάζει και τον τομέα της εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Το ψυχικό φορτίο των γυναικών μεγαλώνει με την τεχνολογία να αποτελεί σημείο διεύρυνσης στο χάσμα μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής, καθώς οι γυναίκες είναι περισσότερο εκτεθειμένες

Η τεχνολογία έχει αναμφισβήτητα αλλάξει τις ζωές μας, αλλά δυστυχώς για πολλές γυναίκες, προσθέτει ένα επιπλέον βάρος. Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν πλέον πιο ενεργό ρόλο στην οικογενειακή καθημερινότητα η γυναίκα εξακολουθεί να είναι η “νοικοκυρά” και υπεύθυνη για την οργάνωση και τον προγραμματισμό της οικογενειακής ζωής.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η τεχνολογία έχει κάνει αυτό το ήδη απαιτητικό έργο ακόμα πιο δύσκολο.

Πώς Η Τεχνολογία Αυξάνει Το Ψυχικό Φορτίο Των Γυναικών

Στις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις, οι γυναίκες αναλαμβάνουν περισσότερες από τις «αόρατες» εργασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία του νοικοκυριού. Αυτός ο διανοητικός φόρτος, που συνδυάζει γνωστικές και συναισθηματικές εργασίες, περιλαμβάνει την πρόβλεψη, τον προγραμματισμό και την οργάνωση των καθημερινών δραστηριοτήτων της οικογένειας.

Η τεχνολογία, που κανονικά θα έπρεπε να διευκολύνει αυτές τις διαδικασίες, έχει τελικά οδηγήσει σε ψηφιακή υπερφόρτωση για τις γυναίκες.

Η μελέτη με περισσότερους από 6.600 γονείς από 29 χώρες διαπίστωσε ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν την τεχνολογία τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Αυτό δημιουργεί ένα διπλό ψηφιακό φορτίο, το οποίο είναι πιο έντονο στις μητέρες. Ενώ οι άνδρες επικεντρώνονται κυρίως στη χρήση της τεχνολογίας στην εργασία, οι γυναίκες είναι αυτές που αναλαμβάνουν τα ψηφιακά καθήκοντα της οικογένειας, όπως οργάνωση δραστηριοτήτων, επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς και διαχείριση των καθημερινών αναγκών.

Οι Οικογενειακές Ομάδες Επικοινωνίας: Γυναίκες στο Προσκήνιο

Η μελέτη δείχνει επίσης έναν καταμερισμό των ψηφιακών εργασιών με βάση το φύλο. Οι γυναικείες ομάδες στο διαδίκτυο για θέματα που αφορούν τη γονεϊκότητα είναι συχνά πολύ πιο ενεργές από τις ανδρικές. Εκεί, οι μητέρες συζητούν για τα πάντα, από ανατροφή παιδιών έως καθημερινά ζητήματα του νοικοκυριού.

Η συνεχής συμμετοχή σε αυτές τις ομάδες, καθώς και η ταυτόχρονη διαχείριση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, προσθέτει ένα επιπλέον ψυχικό φορτίο στις γυναίκες. Η τεχνολογία, αντί να απλοποιεί τις διαδικασίες, συχνά διευρύνει το χάσμα μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής, καθώς οι γυναίκες είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε αυτήν την ψηφιακή διπλή βάρδια.

Η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο παραγωγικοί, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι συχνά επιδεινώνει την κατάσταση στο σπίτι. Οι γυναίκες, ακόμα και όταν εργάζονται από το σπίτι, νιώθουν την πίεση να αναλαμβάνουν το βάρος της φροντίδας των παιδιών και της διαχείρισης του σπιτιού. Τα όρια μεταξύ εργασίας και σπιτιού είναι πιο ασαφή για αυτές, γεγονός που συχνά οδηγεί σε ψυχική και σωματική εξουθένωση.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Yang Hu, οι γυναίκες είναι 1,6 φορές πιο πιθανό από τους άνδρες να αναλάβουν την ψηφιακή επικοινωνία τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά. Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε μετά την πανδημία του COVID-19, όταν η εργασία από το σπίτι έγινε πιο συνηθισμένη πρακτική. Οι γυναίκες όχι μόνο διαχειρίζονται τα επαγγελματικά τους καθήκοντα, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να οργανώσουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας μέσω ψηφιακών καναλιών.

Μοιράζοντας το Ψηφιακό Βάρος

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτό το ψηφιακό φορτίο που φέρουν οι γυναίκες και να αναζητήσουμε τρόπους να το μοιράσουμε πιο δίκαια. Μία λύση είναι να ενθαρρύνουμε τους άνδρες να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στις ψηφιακές υποχρεώσεις της οικογένειας, όπως η επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς, οι δραστηριότητες των παιδιών και οι καθημερινές αγορές μέσω διαδικτύου.

Αν μοιράσουμε πιο δίκαια το βάρος των ψηφιακών εργασιών, θα δούμε σταδιακά μια μείωση της ψυχικής υπερφόρτωσης που βιώνουν οι γυναίκες, δημιουργώντας ένα πιο ισορροπημένο και υγιές περιβάλλον τόσο για τις ίδιες όσο και για τις οικογένειές τους

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα