TEDxRhodes 2017: EMERGENTSEAS, συναίσθημα σε έκτακτες ανάγκες, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

Δημοσιεύθηκε

Απογευματινή συνάντηση με τον Μάνο Χατζημαλώνα Founder& Curator του TEDxRhodes, στον ανακαινισμένο χώρο του Sissitio Fine Art & Taste Culture στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Ένας χώρος με σημαντική ιστορία για την πόλη της Ρόδου και σίγουρα ο ιδανικός για μια εξαιρετική συζήτηση για την φετινή διοργάνωση του TEDxRhodes με σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

3η χρονιά TEDxRhodes και το level ανεβαίνει συνεχώς. Τι να περιμένουμε φέτος;

Από μόνο του το TED είναι ένα brand, μια ταυτότητα η όποια όταν την κατανοήσει ένα κοινό, θέλει περισσότερα ή τέλος πάντων την διοχετεύει με μια δυναμική. Eγώ μόνος μου δεν κάνω τίποτα… ίσως είμαι ένας άνθρωπος μόνο, με την έννοια της επιτήρησης ή του συντονισμού, αλλά είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που μεταλλάσσεται από χρονιά σε χρονιά, με κάποιες σταθερές και κάποιες νέες προσθήκες στην ομάδα.

Από την στιγμή που εμείς έχουμε κάνει το πρώτο και το δεύτερο επιτυχημένο ή τέλος πάντων το ένα καλύτερο από το άλλο με τον τρόπο του, TEDxRhodes, αμέσως δημιουργείται ένα κύρος μια προσδοκία γύρω από αυτό. Είναι σημαντικό το ότι κάποιοι εξαιρετικοί ομιλητές, μας εμπιστεύονται και έρχονται στο TEDxRhodes για να εκθέσουν τις ιδέες τους, γιατί θεωρώ ότι κάπως έτσι ξεκινάνε οι θεσμοί. Πέρυσι, οι ομιλητές ήταν περισσότερο από τη Ρόδο ενώ οι φετινοί χαίρουν μιας μεγαλύτερης ευρύτητας κοινού και δημοφιλίας.  Βέβαια, οι άνθρωποι οι οποίοι βάζουν τα στοιχεία τα συνεκτικά, είμαστε όλοι από Ρόδο, οπότε αυτά, συνιστούν το δυνατό κομμάτι για να γινόμαστε κάθε χρονιά και καλύτεροι.

Από πού εμπνευστήκατε το φετινό θέμα EMERGENTSEAS; 

Το εμπνευστήκαμε μέσα από τις τελευταίες καταστάσεις, φυσικών προκλήσεων, οικονομικών προκλήσεων, γεωπολιτικών προκλήσεων, τεχνολογικών προόδων και εξελίξεων,  ότι δηλαδή υπάρχει μια αίσθηση που δεν ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου οι συνισταμένες αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, σε  μεγαλύτερη κλίμακα από ότι σε προηγούμενες φάσεις στην ιστορία μας, ακόμα και σε χρονικές περιόδους ένα δυο χρόνια πριν. Οπότε, αυτή η αίσθηση του έκτακτου, ότι δηλαδή πρέπει να είμαστε σε μια ετοιμότητα, καμία φορά συντελεί στο να είμαστε πιο συντηρητικοί, πιο κλειστοί στις ιδέες, πιο φοβισμένοι, ενώ, θα πρέπει αυτό να το ζήσουμε,  να το δούμε με μεγαλύτερη τόλμη. Ειδικά εμείς οι έλληνες, που κάνουμε κάποια πράγματα είτε της τελευταίας στιγμής, είτε αυθόρμητα, είτε με κάποιο θάρρος στα όρια της αυθαιρεσίας, είναι καλό να δούμε τι μπορούμε να εκμαιεύσουμε από όλα αυτά. Για τους εαυτούς μας, αλλά και για το σύνολο, γιατί ο εαυτός μόνος του είναι μια ψευδαίσθηση και αυτό νομίζω μέσα από την κρίση το έχουμε διδαχθεί με πολλούς τρόπους και σε διάφορες φάσεις.

Οπότε, το emergent seas είχε αυτό το διττό λόγο… το λογοπαίγνιο- ότι ακούγεται σαν η αγγλική λέξη ως, emergent+seas αντί μια λέξη emergency- που μεταφράζεται σε αναδυόμενες θάλασσες, δίνει την εικόνα του ότι ένα όριο γεωγραφικό είναι και ορίζοντας δηλαδή, με προοπτική του ταξιδιού διαμέσου του ορίου αυτού, σε νέες όχθες, σε νέες λύσεις, σε νέες περιστάσεις….

 Φέτος θα γίνει και το TEDxyouthRhodes για νέους κάτω των 18 χρόνων. Δώσε μας κάποια στοιχεία για αυτό το νέο project…

Το TEDxyouth είναι αφιερωμένο σε νέους συμμετέχοντες, οπαδούς της σκηνής του TED, όπου θα διοργανωθεί εξολοκλήρου και θα παρουσιαστεί από παιδιά κάτω των 18 χρονών. Ξεκινάμε πειραματικά στον χώρο του Ροδίων Παιδεία, όπου παιδιά, όχι μόνο του Ροδίων παιδεία, αλλά και από άλλα σχολεία, θα εκθέσουν τις ιδέες τους επι σκηνής, στο πλαίσιο ακριβώς ομιλιών TED.  Όλη η διοργανωτική επιτροπή θα είναι από παιδιά κάτω των 18, και επειδή συμβαίνει να είναι την επόμενη μέρα από το TEDxRhodes, τα παιδιά θα έχουν την χαρά να δουν και ομιλητές από το TEDxRhodes που θα έρθουν εκεί να τα γνωρίσουν και να ακούσουν τις ιδέες τους. Tην θεματολογία του TEDxyouth θα την ανακοινώσουν τα ίδια τα παιδιά που είναι και οι διοργανωτές του TEDxyouth Rhodes.

 Τι είναι αυτό που προσδοκάς εσύ φέτος, σαν διοργανωτής του TEDxRhodes;

Να γίνουμε περισσότεροι, να συγκινηθούμε περισσότερο, γιατί πάντα, σε κάθε TEDx, όλοι συγκινούμαστε ο καθένας για διαφορετικούς λόγους ή και για τους ίδιους.

Το συναίσθημα είναι μια μορφή διάνοιας, στην όποια δυστυχώς, δειλιάζουμε. Αλλά είναι και αυτό μια τεραστίων δυνατοτήτων διάνοια του ανθρώπου, η οποία όμως ενέχει και το έκτακτο άλλα και το ρίσκο, του ότι εκτίθεσαι απέναντι του, και γίνεσαι ευάλωτος, αλλά ουαί και αμφισβητήσουμε ή μάλλον παραλείψουμε, ότι μόνο όταν γίνεις ευάλωτος μπορείς να αλλάξεις και να βελτιωθείς, σαν πηλός.  Αν είναι να είσαι σκληρός και αντιδραστικός απέναντι στις προκλήσεις σαν μια ασπίδα, δεν θα αλλάξεις ποτέ, δεν θα είσαι ζωντανός ουσιαστικά, αλλά θα υποκρίνεσαι ότι είσαι βράχος

 Άρα λοιπόν πάμε TEDxRhodes 2017, με συναίσθημα σε έκτακτες ανάγκες;

Ναι, ακριβώς έτσι.  Και πραγματικά ανυπομονούμε να δούμε νέα πρόσωπα αλλά και γνώριμα από τις προηγούμενες χρονιές και να γίνουμε όλοι ένα στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου!

TEDxRhodes 2017

Χώρος: Προμαχώνας Αγίου Γεωργίου, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Πότε: 14 Οκτωβρίου 2017

Ώρα: 18:00

Επισκεφτείτε το site του TEDxRhodes και γνωρίστε τους φετινούς ομιλητές εδώ

Ακολουθήστε τη fanpage του TEDxRhodes εδώ

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα