Τα ηλεκτρονικά απόβλητα και ο ενιαίος φορτιστής για ηλεκτρονικές συσκευές

Δημοσιεύθηκε

Ο ενιαίος φορτιστής για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές φαίνεται ότι θα είναι σύντομα πραγματικότητα. Και αυτό σημαίνει επίσης λιγότερα ηλεκτρονικά απόβλητα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ένας φορτιστής για όλα τα smartphone

Έως το φθινόπωρο του 2024 όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να χρησιμοποιούν USB Type-C. Αυτό αποφάσισαν  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη. Mια  προσωρινή πολιτική συμφωνία με στόχο να υπάρχει ένας ενιαίος φορτιστής για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Σκοπός αυτής της συμφωνίας είναι να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Εκτός από αυτό όμως θα έχει και θετικές συνέπειες στην καθημερινότητα των καταναλωτών. Τέλος στους πολλαπλούς φορτιστές και αρχή ενός ενιαίου  φορτιστή για όλες τις συσκευές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία με αυτό το μέτρο θα εξοικονομηθούν έως και 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ενώ υπολογίζεται ότι οι αχρησιμοποίητοι φορτιστές φτάνουν τους 11.000 τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων ετησίως.

Η ταχύτητα φόρτισης θα είναι επίσης εναρμονισμένη για συσκευές που υποστηρίζουν την τεχνολογία αυτή. Έτσι, οι χρήστες θα φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Καλύτερη ενημέρωση και επιλογή για τους καταναλωτές

Θα παρέχονται στους καταναλωτές σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών, γεγονός που θα τους διευκολύνει να διαπιστώνουν κατά πόσον οι υφιστάμενοι φορτιστές τους είναι συμβατοί. Οι αγοραστές θα είναι επίσης σε θέση να επιλέξουν αν επιθυμούν να αγοράσουν νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ή χωρίς συσκευή φόρτισης.

Ενθάρρυνση της τεχνολογικής καινοτομίας

Καθώς η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να καταρτίζει τις λεγόμενες «πράξεις κατ’ εξουσιοδότηση» για να θεσπίζει κανόνες σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των σχετικών τεχνολογιών φόρτισης.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής εκ μέρους του ΕΚ Alex Agius Saliba (Σοσιαλιστές, Μάλτα) δήλωσε: «Σήμερα κάναμε πραγματικότητα τον κοινό φορτιστή στην Ευρώπη! Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ήταν για πολύ καιρό απογοητευμένοι έχοντας συσσωρεύσει μεγάλο όγκο φορτιστών μετά από κάθε αγορά μιας νέας συσκευής. Θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν έναν ενιαίο φορτιστή για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές τους συσκευές.

Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι οι φορητοί υπολογιστές, οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης, τα ακουστικά ‘ψείρες’, τα πληκτρολόγια και τα ποντίκια υπολογιστή και οι φορητές συσκευές πλοήγησης (‘GPS’) περιλαμβάνονται επίσης στην εν λόγω νομοθεσία, πέρα από τα τηλέφωνα, τις ταμπλέτες, τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά κεφαλής, τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός και τα φορητά ηχεία.

Προσθέσαμε επίσης διατάξεις σχετικά με την ασύρματη φόρτιση που αποτελεί την επόμενη τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα, αλλά και τη βελτίωση της πληροφόρησης και της σήμανσης για τους καταναλωτές».

Τα επόμενα βήματα

Μετά τις θερινές διακοπές, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία πριν από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά από 24 μήνες, αλλά δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ για τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά πριν από την ημερομηνία εφαρμογής.

.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Facebook
Twitter
LinkedIn

Περισσότερα
άρθρα